Mit építsek házilag?
Van egy házi feladatom amelyben meg kell tervezni egy áramkört és arról mindent leírni. Amolyan project munka.
Az lenne a kérdés, hogy mit tanácsoltok mit írjak a háziba.
Igazából dinamikus erősítőt javasolt a tanár, de abba bele se tudok kezdeni :(
Minden eszközt fel lehet használni (internetet is)
555-ös időzítő IC. Iszonyú nagy irodalma van..
Építhető: astabil, monostasbil multivibrátor, méretezhető a kitöltési tényezővel, triggerelhető (akárhonnan érkező impulzusra) időkésleltetés stb.
Indulásnak:
Vagy egy fordulatszámmérőt.
Bemenet: a gyújtás impulzus valamelyik éle (így nem számít az impulzus szélessége). Ez indítja az 555-ből épített monostabil multivibrátort. Úgy kell méretezni az RC tagot, hogy a maximális fordulatszámhoz tartozó frekvencián (négy hengeres Otto-motornál ez a max. percenkénti fordulatszám/30) legyen a kimenet kitöltési tényezője kb. 95%.
Ezt a kimenő jelet kell megfelelően méretezett (és valami helitrimmerrel állítható) osztóba beküldeni, annak a kimenetéről pedig egy nagy kitérésű autós deprez-műszerbe.
Hát köszönöm a válaszokat, de még mi nem járunk igazából olyan szinten hogy tervezzünk ilyeneket
Csak a tanárom mondta hogy tervezés, igazából nekem interneten keresés lenne a cél :D
Egy előre összeállított kapcsolás, melyet fel tudok fogni meg tudok magyarázni stb.
Első vagyok..
Miért is nem jó az 555??
Előveszed a gyári applikációt, ott egy csomó rajz méretezéssel, adatlappal, kutyafülével...
Nem egyszerü (hogy azért értékeljék), ennyi "alátámasztással" nem bonyolult, csak másolni kell.
Azt kell látni benne (bár én nagyon rég láttam), hogy egy programozható trigger (műveleti erősítő van így kiépítve), így sok feladatra használható..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!