Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Lekapcsolt állapotban van...

Lekapcsolt állapotban van áram az izzó foglalatában, de miért?

Figyelt kérdés
Este lettem rá figyelmes, amikor mentem ki a WC-re, hogy az izzó (enerkiatakarékos), lekapcsolt állapotban enyhén, de pislákol. Bemértem multival, 76 V-ot mutatott. Hogy lehetséges ez?
2013. febr. 25. 12:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Kóboráram.
2013. febr. 25. 13:09
 2/11 Marci024 válasza:
A kapcsolóval meg van szakítva az áramkör. Normális esetben semmi keresni valója nincs ott áramnak. Kóboráramnak sem. Ha elzárod a vízcsapot, nem folyik víz ott sem. Max. abban az esetben, ha nem jó a csap. Nem lehet hogy ki kéne cserélni azt a villanykapcsolót? Szerintem azzal lesz a gond.
2013. febr. 25. 13:22
 3/11 anonim ***** válasza:
vagy a hálózaton (a lakásban) valahol nagyon összekeverték a nullát a földdel ... nem egy biztonságos lakás
2013. febr. 25. 13:23
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
A villanykapcsoló a fázist szakítja meg? Véletlenül nem világítós kapcsoló? Azoknál is előfordul.
2013. febr. 25. 13:44
 5/11 anonim ***** válasza:
a fázist kell megszakítania és nem lenne szabad feszültségnek lenni a foglalatban lekapcsolt állapotban ... valami rosszul van kötve a házban
2013. febr. 25. 13:45
 6/11 A kérdező kommentje:
De világítós kapcsoló, kb. 1 hónapja cseréltem ki, de csak most vettem észre.
2013. febr. 25. 13:55
 7/11 anonim ***** válasza:
51%

Ezzel tisztában vagyok. De ugye ha van feszültség ott ahol nem kéne, szerintem feltételezhetjük azt is, hogy nem a fázis van megszakítva, hanem a nulla.

Világítós kapcsolóknál előfordul, hogy a ledes fényforrások, és a kompakt fénycsövek pislákolnak, dereng a fényük. Ha lekapcsolt állapotban világít a villanykapcsoló (glimmlámpás), akkor ez is okozhatja.

2013. febr. 25. 13:56
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Akkor jó eséllyel ez lesz az oka. Ha tudod, cseréld le hagyományos kapcsolóra, és a jelenség megszűnik.
2013. febr. 25. 13:58
 9/11 A kérdező kommentje:
Glimmlámpás, nem ledes. De mit lehet ezzel tenni? 75 V azért nem kevés. Vegyek másik kapcsolót? Egyébként ez egy régebbi, barna kapcsoló.
2013. febr. 25. 14:00
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

A jelenség oka, hogy a kapcsolóhoz csak a fázis megy. Viszont ahhoz, hogy a glimmlámpa világíthasson kellene a nulla is. De honnan kapja a nullát? Az izzón keresztül. Tehát a glimmlámpa gyakorlatilag áthidalja a kapcsolót, és az árama az izzón keresztül folyik. Ez pár mA csak. Viszont a mai ledes fényforrások és kompakt fénycsövek már ettől is derengenek, pislákolnak. Ez a világítós kapcsoló velejáróra.

Egyszerűen megnézheted, ha kitekered az izzót, a glimm sem fog világítani. Vagy kicseréled a kapcsolót, vagy kiszeded a glimmlámpát belőle. Vagy hogy már tudod mi okozza, nem zavartatod magad. Ezek a lehetőségek :)

2013. febr. 25. 14:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!