Mi az a lebegő tápellátás?
.." biofizikából".. a fizikát értem de a biót...mi köze a bio-nak ehhez???
A lebegő tápellátást szokták alkalmazni pl. adaptereknél ami azt jelenti, hogy a kimeneti feszültség üres kapcsokon (terheletlenül) akár a duplája is lehet mint a terhelt állapotú. Amikor rádugod pl. a telefonodat egy ilyen "maroktáp"-ra akkor áll be a kimeneti feszkó a töltőáram függvényében.
Magyarul nem stabilizált - lebegő pontos - tápegységeknél fordul elő a lebegő tápellátás.
A lebegő tápellátás azt jelenti, hogy nem a közösponthoz vagy a földhöz képest adja a kimenő feszültséget, hanem külön van szabad - és + kimenete. Tehát két ilyet akár sorba is köthetsz, miközben össze vannak földelve.
Egy példa:
bree333 bocsi, hülyeséget írtam ill. amit írtam az jó de utolsónak van igaza a linkelt rajz alapján tisztán látszik és valóban az a lebegő táp.
Az én írásomban egy egyszerű stabilizálatlan tápról és az egyik működési sajátosságáról írtam.
Hát ez sem bio-, sem orvos-, inkább elektrotechnika. :D
Akváriumoknál van még lebegő táplálás, gondolom, mikor a vízbe lebegő ételt (szárított bolhát, stb.) szórunk.
Más ötletem nincs. Pláne az Elektronikus eszközök kategóriában. :))
A lebegő táp lényege, hogy a földpotenciál galvanikusan le van választva a hálózati (konnektoros) földpotenciáltól, így attól független (lebeg). Ez azért fontos biofizikában, mert ha olyan EKG-t raksz a betegre, ami nem lebegőpontos, és ezzel leföldeled az illetőt, akkor ha az egyik tappancs zárlatos lesz, a földelésen keresztül bazi nagy áram fog folyni a csókán át, amibe elég gyorsan bele lehet halni.
Lebegő táppal (galvanikus leválasztással) ha rá is kerül zárlat miatt a hálózati feszültség, az áram ténylegesen csak a föld, talaj felé tud elfolyni, ami felé az ellenállás általában elég nagy (ha csak nem fekszik földbe vert vaságyon, vagy nem ül a fürdőkádban). Így sokkal kisebb a páciensen áthaladó zárlati áram.
Persze ezen kívül még sok más védelmi mechanizmus is be van építve, de ez a legalapabb.
19:16, amit írsz, az ellen a sima elválasztó trafó is tökéletesen véd. Ugyanis a trafó után földnek mondják ugyan sokan, de az egy közöspont. Inkább a kis mérendő jelek miatt lehet értelme.
A lebegőpontos az meg tök más, ezt nem mondják így. :)
Pedig tényleg lebegő tápnak is hívják, főleg, ha elemes és valóban jó hozzá egy trafó. A moduláris Siemens cuccok nagy része toroid trafót használ, ami félbe van vágva: fele a modulon, fele az alaplapon. Betolod a kártyát, összeér a két fél és van leválasztott táp.
A mérendő jelnek ez pont hogy nem tesz jót, mert baromi nagy közös módusú zaj lesz így a testen.
19.16-os kommentelő!
Köszönöm szépen, így már végre világos! :DD
Ebből a megközelítésből van rá pontosan szükségem :)
"Pedig tényleg lebegő tápnak is hívják"
Tudom, én nem is ezt írtam. :DD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!