Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Az baj, ha nagyon felmelegszik...

Az baj, ha nagyon felmelegszik egy akksi töltés közben?

Figyelt kérdés

Konkrétan 4000 mAh-s akksi és azt írják, hogy 700 mA-rel tölt as töltője, ezt 8 óráig hagyjam rajta, na de már 2 óra múlva kb melegszik és 3-4 óra után meg már tűzforró.

Ez természetes jelenség és nem kell vele foglalkozni vagy nem szabadna melegednie?

(mondjuk más akksiknál is tapasztalom ezt, az igaz ...)

2012. dec. 5. 15:40
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
figy. kösz, de az áram egyszerűen nem kérdés ... az fix, és azzal nincs gond!!
2012. dec. 11. 00:12
 12/25 A kérdező kommentje:

na kérem szépen, akkor mondom az újságot :)

vettem egy nagyon király, automata töltőt, ami regenerálja is meg újraformázza is na meg töltésnél folyamatosan kijelzi az állapotot, ja és eleve azzal kezdi h teszteli és van amelyiket nem is kezdi tölteni, ha rossznak találja, na és lényeg h bizony ebben is tűz forró ám szinte mindegyik akksi ...

Most akkor már nem értem a dolgot, pedig ez egy márkás, nem olcsó automata töltő :(

Na most más valaki (elektronikai ember úgymond) azt mondta h természetes a melegedés, hiszen az lenne a baj ha hideg maradna, ugyanis az jelzi, h tényleg veszi a töltést. Lényeg h a jó isten se igazodik ki ezen, mindenki mást mond :(

2012. dec. 11. 08:39
 13/25 Golan Trevize ***** válasza:

Mit értesz azon, hogy "tűzforró"?

Hány fokos ilyenkor az akksi?

2012. dec. 11. 10:16
 14/25 anonim ***** válasza:

Jó lenne tudni, milyen akkumulátorokról van szó pontosan. nagy áramú töltésre csak jó minőségű cellák alkalmasak. Minél gagyibb a cella, annál nagyobb a belső ellenállása, annál jobban fog melegedni töltés közben. Láttam olyan cellát egy kétbetűs nevű gyártótól, ami leolvasztotta magáról a zsugorfóliát...

Egy jó minőségű (és töltési kísérletezgetéssel haza nem vágott) NiMH akku a kapacitás felével történő gyorstöltés esetén sem lesz tűzforró. Meleg lesz, de csak annyira, hogy bőven megfogható... maximum 40...45 fok.

Minőség szempontjából etalonnak számít a Sanyo Eneloop, páréve csináltam egy hosszabb mérést (belső ellenállás, önkisülés), magasan verte a többi akkut.

Nálad esetleg az is lehet a baj, hogy csak teljesen egyforma típusú és állapotú cellákat illik sorba (és esetleg!! párhuzamosan) kötni.

A másik dolog a forrasztás. Azt a hőmérsékletet, ahol a forrasztóón hajlandó úgy-ahogy megfutni a cella felületén, a cella belseje már nem szereti. A forrasztási hely környékén a cella belseje már egészen biztosan halott. Nem véletlenül dolgoznak az akkupakk felújítással is foglalkozó akkuboltok ponthegesztőgéppel forrasztás helyett. Persze biztos lesz majd olyan válaszoló is, aki látott már olyat gond nélkül forrasztott össze NiMH cellákat...

2012. dec. 11. 11:24
 15/25 A kérdező kommentje:

uha,ez a forrasztós dolog ez tényleg így van?

csak mert én már modellautóhoz is forrasztottam 8000 mAh-s akksitelepet, azaz 6 db-ot össze, és ide mindenképp forrasztani akartam, hogy tuti legyen az érintkezés. ezek szerint ezzel valamennyire garantáltan tönkretettem az akksikat?

2012. dec. 11. 17:04
 16/25 anonim ***** válasza:
Nagyon jó ónnal, tökéletesen oxidmentesítve és zsírtalanítva a felületet, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megfusson a felületen a forrasztóón... nos így valószínűleg kevésbé viseli meg a cellát a forrasztás, de mindenképpen árt neki. Gondolj bele, a cellában lévő elektrolit vizet is tartalmaz... a forrasztás pedig 300°C feletti hőmérsékleten történik.
2012. dec. 11. 20:41
 17/25 A kérdező kommentje:

hát mondjuk annyi furcsaág akkor van benne, hogy a 7,2 V-os telep feltöltve kb 8,4 V, és 1 nappal töltés után és hosszabb távon mérve már csak 7,8 körül van

akkor ez így vacak ahogy van?

2012. dec. 11. 20:58
 18/25 anonim ***** válasza:

Milyen típusú cellákból készítetted a pakkot?

Ha a 8 V körüli feszültséget huzamosabb ideig megtartja, akkor annyira azért nem lehet rossz. Ha szép lassan lejjebb megy, az már gáz. 7,8 V az cellánként 1,3 V, egy hét alatt nem kéne ennyit veszítenie...

Összehasonlításul elővettem pár akkut: egy hónapja töltött Eneloop, 2 db: 1,35 V mindkettő (pontosan egyformák). Három hónapja polcon heverő Eneloop: 1,325 V.

A helyedben szétkapnám, és egyenként megvizsgálnám a cellákat, és a jobb állapotúakból csinálnék egy pakkot, párhuzamos kapcsolás nélkül.

Ha nagyobb kapacitású pakk kell, akkor vennék a helyedben nagyobb kapacitású cellákat egy szaküzletben. Nem Lidl akciós akkut, nem OBI vagy Media Markt olcsó márkátlant, hanem akku szaküzletben, ahol felújítással is foglalkoznak, valami márkás és ismert paraméterekkel rendelkező cellákat. Párszáz forintért össze is ponthegesztik és zsugorfóliázzák neked.

"SuBC", "C", "A" méretben is akadnak számodra megfelelő cellák. Lehetőleg Sanyo gyártmányú legyen, GP, Varta, Energizer más kategória, csak jobb a marketingjük.

A Sanyo-k nem olcsó cellák, de hosszútávon mindig az olcsó a drágább. Az ipari felhasználásra szánt cellákra gondolok, mert a Sanyo is gyárt kommersz cellákat (fehér alapszín, egyik végén narancs, másikon kék csíkos cellák), de ezeknek minőségben és élettartamban közük nincs az ipari cellákhoz.

Pár cella 1 perc guglizás után:

[link]

[link]

2012. dec. 11. 23:32
 19/25 A kérdező kommentje:

Energizer típusból csináltam 6 db -ból a telepet, összeforrasztottam, és most mértem rá, kb 1 hónapja volt utoljára töltve: 7,83 V

ezek rendesen cinnel vannak összeforrasztva, szal akkor lehet h kicsit tönkre vágtam, ahogy mondtad, na de ha most szétkapom egyesével őket, akkor hogy tudom megnézni, hogy melyik a jó cella és melyik a rossz közülük?

2012. dec. 12. 06:49
 20/25 A kérdező kommentje:

egyébként vettem ilyen akkuregenerálót, na sztem elég jó, mert kiírja LCD-kijelzőn, h mit csinál éppen, és eleve volt olyan már, amelyiket tölteni se volt hajlandó, mert szerinte rossz, na aztán volt amelyiket meg kb 20 órán át "frissítette", bár nemtom ez mit jelent nála, de lényeg, hogy dolgozott baromi sokáig vele, míg az újabbakkal csak kb 2 órát vagy annyit se. Lehet h ez tényleg "megjavítja"?

Azt írja ki: refreshing, aztán meg precarging, és utána a charging is elég hosszasan megy a régebbi cellák esetében, szal elvileg azt tapasztalom, h érzékeli ha nem okés, mert a régebbikkel vacakol csak ennyit. Ez így szted rendbe teszi a rosszabbak is vagy amik eleve ilyenek, azokkal nem érdemes foglalkozni?

eddig kb 50-et tettem bele, és abból 4-re azt írta ki h "defect" és azzal nem is csinált semmit, mármint még csak meg se próbálta "refreshing"-elni ... akkor erre lehet adni?

2012. dec. 12. 06:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!