Az baj, ha nagyon felmelegszik egy akksi töltés közben?
Konkrétan 4000 mAh-s akksi és azt írják, hogy 700 mA-rel tölt as töltője, ezt 8 óráig hagyjam rajta, na de már 2 óra múlva kb melegszik és 3-4 óra után meg már tűzforró.
Ez természetes jelenség és nem kell vele foglalkozni vagy nem szabadna melegednie?
(mondjuk más akksiknál is tapasztalom ezt, az igaz ...)
de akkor kb mennyire lehet meleg?
vagy akkor elképzelhető, hogy azért meleg, mert a 7,4 V-os akksit 12 V-os töltővel töltöttem?
nem vagy bőbeszédű :)
és erre mi a szabály? mennyivel nagyobb feszültségű töltővel lehet max tölteni?
mert autónál emlékszem, hogy 14,4 V-ot mértünk amikor járt a motor, aztán alapból meg 12,8 V-ot az akksin. Ezek szerint valamennyi plussz kell azért neki, nem?
A maximális töltési időt teljesen lemerült állapotnál a következőképpen számoljuk ki:
Ni-Cd akkuk: (akkuk teljesítménye x 1,4 ) : töltési feszültség az akkutöltőben
Ni-Mh akkuk: (akkuk teljesítménye x 1,5 ) : töltési feszültség az akkutöltőben
figy, nagyon köszi, igen, ezt már hallottam h 1,4-1,5-szörös idővel kell számolni, na csak mivel nem a saját töltőjével töltöm, ezért lenne jó tudni, hogy max mekkora feszkülönbség lehet ...
Nem is tudnám amúgy a sajátjával, mert én gyártottam ezt az akkupakkot, én forrasztgattam össze, hogy viszonylag hatalmas mAh-s akksi legyen belőle, így aztán a töltést nekem kell megoldani valahogy. na most legutóbb a 7,4 V-osra ráengedtem a 12 V-ot, de ezek szerint az nem esz jót neki, ha melegszik, bár megjegyzem, hogy a saját gyári töltőjével a hasonló akksik szintén melegszenek, és az még fel se tölti normálisan ...
Na de akkor pl a 7,4 V esetén max mekkora fesz-t szabad ráengedni?
ja és NiMH akkuk ezek, és állítólag direkt gyorstöltésre készültek ...
Én is az 1,5-ös időhöz próbáltam igazítani, de a forróság miatt megszakítottam előbb a töltést, nehogy tönkre menjen, ahhoz azért drága játék ...
NiMH akkut nem állandó feszültséggel, hanem állandó árammal töltünk. Egy lemerült akkucella feszültsége 0.8-0.9 Volt is lehet, 6 cellás pakknál jó ha 5 V adódik. Ezt megkínálni 12 Volt feszültséggel eléggé brutális...
Céleszerű fabrikálni akár valami buta analóg áramgenerátor kapcsolást, és a kapacitás felével tölteni, 4 Ah kapacitású pakkot 2 Amperral, és közben a feszültségét figyelni. Egy darabig emelkedni fog, aztán a töltési görbe végén lesz egy "púp", a feszültésg nem nő tovább, hanem egy kicsit visszaesik (pár tíz millivolt / cella). Na ekkor van kész, be lehet fejezni a töltést. Egyszerűbben ezt egy hőkioldó patronnal szokták megoldani, a pakk belsejébe építve, 40...45°C körül megszakítja az áramot, nem károsodik az akku, és feltöltöttnek tekinthető. (A kapocsfeszültség visszaesése és a hőmérséklet növekedése nagyjából egy időben történik, a pontos értékeket az adott cella gyártói adatlapján lehet megnézni a neten)
Nem tudok mást mondani, mint hogy az áramot kell szabályozni, nem a feszültséget. egy 6 cellás (7,2 V) pakk feszültsége teljesen feltöltve 9 V körül alakul, de ez is függ a hőmérséklettől, magasabb hőmérsékleten alacsonyabb a feszültség. Tudom hogy szeretnél egy olyan választ hallani hogy ennyi vagy annyi Volt feszültségű áramforrásról töltsed, de tőlem ilyen választ nem fogsz kapni. Az áramot kell egy állandó értékre beállítani, és a feszültséget figyelni. A NiMH és NiCd akkukat így kell tölteni.
Egy kis olvasnivaló, ha valamennyire tudsz angolul:
Pontosítanom kell magamat, az előbbi hozzászólásomban valamit emlékezetből írtam. Tehát helyesen a töltés végén a feszültség visszaesésnem néhányszor 10 mV, hanem 5-10 mV.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!