Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Az baj, ha nagyon felmelegszik...

Az baj, ha nagyon felmelegszik egy akksi töltés közben?

Figyelt kérdés

Konkrétan 4000 mAh-s akksi és azt írják, hogy 700 mA-rel tölt as töltője, ezt 8 óráig hagyjam rajta, na de már 2 óra múlva kb melegszik és 3-4 óra után meg már tűzforró.

Ez természetes jelenség és nem kell vele foglalkozni vagy nem szabadna melegednie?

(mondjuk más akksiknál is tapasztalom ezt, az igaz ...)

2012. dec. 5. 15:40
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
Tűz forró nem lehet,ott valami gond van.
2012. dec. 5. 16:14
 2/25 A kérdező kommentje:

de akkor kb mennyire lehet meleg?

vagy akkor elképzelhető, hogy azért meleg, mert a 7,4 V-os akksit 12 V-os töltővel töltöttem?

2012. dec. 5. 18:02
 3/25 anonim ***** válasza:
Igen.
2012. dec. 5. 18:09
 4/25 A kérdező kommentje:

nem vagy bőbeszédű :)

és erre mi a szabály? mennyivel nagyobb feszültségű töltővel lehet max tölteni?

mert autónál emlékszem, hogy 14,4 V-ot mértünk amikor járt a motor, aztán alapból meg 12,8 V-ot az akksin. Ezek szerint valamennyi plussz kell azért neki, nem?

2012. dec. 5. 18:14
 5/25 anonim ***** válasza:

A maximális töltési időt teljesen lemerült állapotnál a következőképpen számoljuk ki:

Ni-Cd akkuk: (akkuk teljesítménye x 1,4 ) : töltési feszültség az akkutöltőben

Ni-Mh akkuk: (akkuk teljesítménye x 1,5 ) : töltési feszültség az akkutöltőben

2012. dec. 6. 08:04
 6/25 A kérdező kommentje:

figy, nagyon köszi, igen, ezt már hallottam h 1,4-1,5-szörös idővel kell számolni, na csak mivel nem a saját töltőjével töltöm, ezért lenne jó tudni, hogy max mekkora feszkülönbség lehet ...

Nem is tudnám amúgy a sajátjával, mert én gyártottam ezt az akkupakkot, én forrasztgattam össze, hogy viszonylag hatalmas mAh-s akksi legyen belőle, így aztán a töltést nekem kell megoldani valahogy. na most legutóbb a 7,4 V-osra ráengedtem a 12 V-ot, de ezek szerint az nem esz jót neki, ha melegszik, bár megjegyzem, hogy a saját gyári töltőjével a hasonló akksik szintén melegszenek, és az még fel se tölti normálisan ...

Na de akkor pl a 7,4 V esetén max mekkora fesz-t szabad ráengedni?

2012. dec. 6. 09:18
 7/25 A kérdező kommentje:

ja és NiMH akkuk ezek, és állítólag direkt gyorstöltésre készültek ...

Én is az 1,5-ös időhöz próbáltam igazítani, de a forróság miatt megszakítottam előbb a töltést, nehogy tönkre menjen, ahhoz azért drága játék ...

2012. dec. 6. 09:19
 8/25 anonim ***** válasza:

NiMH akkut nem állandó feszültséggel, hanem állandó árammal töltünk. Egy lemerült akkucella feszültsége 0.8-0.9 Volt is lehet, 6 cellás pakknál jó ha 5 V adódik. Ezt megkínálni 12 Volt feszültséggel eléggé brutális...

Céleszerű fabrikálni akár valami buta analóg áramgenerátor kapcsolást, és a kapacitás felével tölteni, 4 Ah kapacitású pakkot 2 Amperral, és közben a feszültségét figyelni. Egy darabig emelkedni fog, aztán a töltési görbe végén lesz egy "púp", a feszültésg nem nő tovább, hanem egy kicsit visszaesik (pár tíz millivolt / cella). Na ekkor van kész, be lehet fejezni a töltést. Egyszerűbben ezt egy hőkioldó patronnal szokták megoldani, a pakk belsejébe építve, 40...45°C körül megszakítja az áramot, nem károsodik az akku, és feltöltöttnek tekinthető. (A kapocsfeszültség visszaesése és a hőmérséklet növekedése nagyjából egy időben történik, a pontos értékeket az adott cella gyártói adatlapján lehet megnézni a neten)

2012. dec. 10. 21:48
 9/25 A kérdező kommentje:
értem-értem, na de most akkor egy 7,4 V-os telepet mégis max mekkora feszültséggel tölthetek? Az áram más kérdés, oké, az kb tiszta. De mégis a 7,4 -nek max olyan 8-9 V a megfelelő? vagy mennyivel lehet több?
2012. dec. 10. 22:02
 10/25 anonim ***** válasza:

Nem tudok mást mondani, mint hogy az áramot kell szabályozni, nem a feszültséget. egy 6 cellás (7,2 V) pakk feszültsége teljesen feltöltve 9 V körül alakul, de ez is függ a hőmérséklettől, magasabb hőmérsékleten alacsonyabb a feszültség. Tudom hogy szeretnél egy olyan választ hallani hogy ennyi vagy annyi Volt feszültségű áramforrásról töltsed, de tőlem ilyen választ nem fogsz kapni. Az áramot kell egy állandó értékre beállítani, és a feszültséget figyelni. A NiMH és NiCd akkukat így kell tölteni.

Egy kis olvasnivaló, ha valamennyire tudsz angolul:

[link]

[link]

[link]

Pontosítanom kell magamat, az előbbi hozzászólásomban valamit emlékezetből írtam. Tehát helyesen a töltés végén a feszültség visszaesésnem néhányszor 10 mV, hanem 5-10 mV.

2012. dec. 10. 23:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!