Ledlámpák, kerékpárlámpák, fejlámpák miért nem tartósak? Hogy lehet jót csinálni?
én horgász boltban vettem 890 FT-ért egy fejlámpát, fénye erős, a foncsorral 30 métert ellátok úgy hogy nekem ez elég.
3 db AAA-s elem hajtja, ami a megvételkor beletettem egy hónapja, de még mindig jó vele, pedig szoktam vele világítani nem keveset.
dobozára(csomagolására) 150 óra van írva folyamatos világítással, 180 villogással.
Ha kell tudok róla képet is adni, de se márka, semmi sincs rajt.
amig 1000ft-os fosokat használtok addig mit vártok????
lehet tákolni is 600ft-os költségvetésből, de szarból csak szarvárat lehet épiteni.....
Normális Busch and Müller szettem volt anno 60ezres, és égatta világon semmi baja...nemvagyok gazdag, de nekem nem kell 3D TV meg 120csatorna, marad pénzem minőséget venni, de akinek a tespedés a lényeg és csak auchanos fosokra marad csak pénze az meg is érdemli...
Nemrég vettem a kínai piacon egy zoomos ledes lámpát, amibe 18650-es lítium-ion akku is bele fér. igazán jó led van bele építve, egy korszerűbb XP-G, amihez már kevesebb hűtés is elég és egészen jól világít.
Az akkuról kb 700 mA-t vesz fel, ami olyan 2.5 Watt körüli teljesítményt jelent.
Ami a lámpa különlegessége, hogy a zoom belül működik.
Itthon szétszedtem, hogy megnézzem a felépítését és kicsit megrettentem. A led (hűtés szempontjából) egy kicsi fém felületre van felszerelve aminek a szélein négy bordás léc lett kialakítva az öntvényben. Amikor a fókusz állító gyűrűt elforgatom, akkor a menete a ledet tartó fém korongot tolja közelebb egy sík-domború optikához. Viszont a hő kapcsolat nincs meg a külső bordázott fém tok és a ledet tartó kicsi fém tükör között.
Elővettem az infra hőmérőt, amit éppen ilyen célra vettem és mértem a led tartó hőfokát, miközben be volt kapcsolva a lámpa. Kb. másfél perc alatt elérte a 85 celziusz fokot, amit nem illik túllépnie a led talpának, különben rohamosan és maradandóan csökken a fényereje, amíg teljesen tönkre nem megy.
Végül azt találtam megoldásnak, hogy a ledet emelő fogas kapcsolatot hőállő zsírral bekentem (a hőálló nem folyik le melegen sem), hogy azon keresztül átjuthasson a hő a külső felületre. Ismét megmértem a ledet tartó fém hőmérsékletét. Tartós üzem melett sem ment 37 celziusz fölé. Ilyen apróságokon múlik.
Igaz, már legalább 8-9 éve foglalkozom ledekkel, szóval már illik ismernem az igényüket.
lehet-e jó tartós ledes lámpát építeni?
Természetesen lehet.
Az első szempont a megfelelő hatékonyságú led kiválasztása. Ez pillanatnyilag a CREE XM-L U2 bin (U2 fényességi csoport).
A következő a megfelelő áram ellátás.
A ledeknél a megengedett legnagyobb átfolyó áramot lehet beállítani, a feszültség inkább csak hozzávetőleges adat, mint pl az említettnél 2,8-3,3V az átfolyó áramtól függően.
Ami még nagyon fontos, hogy a led talp hőmérséklete ne léphesse át a 85 celziusz fokot, ezért megfelelő hő elvonásról kell gondoskodni. Erre egy bordázott, megfelelő nagyságú fém felület jól megfelel.
Ha ezeket betartjuk, akkor a teljesítmény led chipek gyári széttartásának megfelelően szórt fényt kapunk, ami 90 fokos szögnél többnyire nem kisebb. Ezt még optikai eszközökkel lehet terelni, tükrözni és megfelelő fókuszba vetíteni.
Egy sík-domború lencsével egyenletesen éles, koncentrált fénykört kapunk, aminek az átmérőjét és a fény erősségét a led-lencse távolsággal lehet változtatni.
paraboloid tükörrel is lehet fókuszálni, viszont azzal az előre haladó fényt nem lehet irányítani, csak azt a fényt tükrözi előre, ami oldalt a foncsort érinti. A többi fény szórtan halad előre.
Abban az esetben ha nincs szükség szórt fényre, akkor a tükör közepébe egy kisebb gyűjtő lencsét érdemes tenni, amivel az egyébként szórtan előre kilépő fény előre lehet vetíteni a tükör fény csóvájának a növelésére.
A fény vetítési képét is lehet módosítani sok féle módon. Pl legegyszerűbb ha egy nagyobb átmérőjű sík-domború lencse közepétől eltolva, a szélénél léptetjük be a fény. Akkor a fénykör egyik oldalán gyenge lesz a fény és a másik széle felé erősödik, vagyis közel a bicikli lámpához kevesebb fény kell, mint a távoli széléhez. Ez erre jó.
Van sok trükk, de most azt hiszem, ez is bőven elég, átfogó leírásnak. :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!