Ez az objektív jó utazós obinak? Sok választ!
Jól tud zoomolni? Most egy alap, 18-55-ös obim van, ami nem nagyon tud zoomolni, és egy elég nagy utazáshoz kéne. Köszi!
Nekem is tükrös Nikonom van, nagyon szeretem és gyönyörű képeket készít. DE: hosszabb utazásra bizony elég kényelmetlen, főleg több objektívvel. Hacsak nem kimondottan a fotózás a célja az utazásnak, én elhatároztam, hogy beszerzek egy ultrazoomos Nikont, pl. az L810-et 26-szoros zoommal, vagy az L510-est 42-szeres zoommal. Persze ez némileg megalkuvás, de így a nagylátószögtől az ultrazoomig egyben lesz minden, kis helyen.
Amúgy nem rossz a Sigma:)
Nem. Ez egy teleobjektív. Nincs nagylátószög.
"Utazós" objektívnek olyat szoktak nevezni, ami nagylátószögtől teléig mindent átfog. Na ez nem az.
Egyébként ha veszel egy "utazós" obit, hogy ne kelljen cserélgetni, akkor tulajdonképp minek a tükrös gép? Miért nem egy jobb kompakttal vagy egy bridge-dzsel utazgatsz?
Értem, köszönöm. :)
Azért nem, utolsó, mert ez a gép mérföldekkel szebb, jobb minőségű képeket csinál, mint bármelyik bridge vagy kompakt (utaztam már vele 3x, és csodálatosak a képei).
Csak tényleg ez a zoom az egyetlen gondom vele, ez gyakorlatilag ugye alig tud.
Max 40 ezret szánnék rá egy jobb zoomos obira, annyiból esélytelen?
Igen, a cserélgetés az nem jó, de alapjáraton használnám a 18-55-öst, és ha valami érdekes nagyon messze van (úgy sincs olyan minden fél percben), akkor tenném rá a zoomosat.
A kérdésből/válaszból ítélve nem vagy nagyon otthon a tükrös gépekben. Ne vedd rossz néven. Szerintem inkább tanulj, olvass utána, nagyon sok hasznos anyag van a neten. Esetleg kérj kölcsön ismerőstől különböző obikat, hogy tudd, mi mire való. És majd amikor már tudod, mire van szükséged, akkor adj ki rá pénzt.
A 18-55 is "zoomos". Egészen pontosan háromszoros zoomnak felel meg. A 70-300 pedig négyszeresnek. Minél nagyobb a zoom-átfogása egy obinak, annál gyengébb lesz a képminősége. Minél olcsóbb egy obi, szintén annál gyengébb.
Ha veszel valami olcsó, ócska nagyátfogású "utazó" objektívet, akkor sokra mész a tükrös géppel. Csak az obi által rajzolt torz képet fogja nagyon jó minőségben rögzíteni.
A tükrös gép egyik legnagyobb előnye, hogy tudod cserélgetni az objektívet, mindig a célnak megfelelőt. Kár erről lemondani.
Igen, ezeket mind tudtam, amiket írtál, de igazad van, nem vagyok teljesen otthon a témában (azért kérdezek itt, mert senki nem ért hozzá a környezetemben).
Annyit tudok, hogy ennek a 18-55-ösnek van egy gyönyörű képminősége még automatán is (a manuális beállításokat most tanulgatom), amit eddig nyilván egyik bridge vagy kompakt gépem se hozott, ezt tapasztalatból mondom. Tehát lemondani nem szeretnék a tükrös gépről.
Viszont ennek az alap obinak van egy viszonlag kicsi, 3x-os zoomja, ami nekem nem elég erre az utazásra (3 hétre megyek egy egzotikus helyre).
Ezért gondoltam, hogy veszek olcsón egy nagyobb zoomos obit, és csak akkor fotózok azzal, ha nagyon kell a zoom, amúgy fotózok a 18-55-el.
Szerintem félreértelmezed, vagy tévesen használod a zoom kifejezést. Amire te gondolsz, az a gyújtótávolság:
"Viszont ennek az alap obinak van egy viszonlag kicsi, 3x-os zoomja (viszonylag kis gyújtótávolsága) [...].
Ezért gondoltam, hogy veszek olcsón egy nagyobb zoomos (gyújtótávolságú) obit, és csak akkor fotózok azzal, ha nagyon kell a zoom (nagy gyújtótávolság), amúgy fotózok a 18-55-el."
Egyébként az elgondolás helyes, csak rosszul fogalmazol. :)
És igen, erre a célra pont egy ilyen objektív való. Mondjuk ezt a Sigmát konkrétan nem ismerem, így vélemény sem tudok róla mondani, de a 18-55 mellé általában egy ilyesmi telét szoktak venni kezdésként.
A lényeg, hogy ne ún. "utazó" obit vegyél, az mást jelent és másra való. Ez egy teleobjektív, és pont ilyen kell neked.
Nem úgy kell számolni a zoomot, hogy a kezdő- meg végértéket elosztom? Én úgy tudtam. :) Bocsi, ha rosszul fogalmaztam. De jó lenne, ha valaki ezeket el tudná magyarázni, hogy értsem.. :)
Lényeg, hogy ezzel az obival, amit linkeltem, messzebbre el tudok zoomolni, mint az enyémmel? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!