Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 5V os egyenáramú áramforrás...

5V os egyenáramú áramforrás esetén mekkora ellenállás kell a a 3V-os LED elé?

Figyelt kérdés

Adott egy 5V-os, 2A-es(CD meghajtó táp-vezetéke), egyenáramú áramforrás. Erre szeretnék bekötni két darab, egyenként 3V-os LED-et. Mekkora ellenállást kell tegyek elé, hogy a LED ne égjen le hosszútávon sem?

Előre is köszi a válaszokat!

2012. szept. 12. 17:52
 1/8 anonim ***** válasza:
Kell a LED teljesítménye, vagy áramfelvétele is, hogy korrekt választ kapj. (OHM törvény)
2012. szept. 12. 18:00
 2/8 A kérdező kommentje:
Na ez az amivel én is bajban vagyok... Ohm törvénnyel tisztában vagyok
2012. szept. 12. 18:11
 3/8 anonim ***** válasza:
Az jutott eszembe, hogyha meg tudod mérni, vagy méretni a LED ellenállását, akkor nyerted.
2012. szept. 12. 18:36
 4/8 Karesz6969 ***** válasza:

Abban az esetben ha a LED-ek nyitófeszültsége 3V (én így értelmezem) és feltételezzük, hogy üzemi árama 20mA a megengedett maximális terhelés 30mA akkor az előtét ellenállásod értéke: 56 Ohm/1/4 W.

Megjegyzem:

Piros sárga és zöld LED-en eső feszültség: 2V

Kék és fehér LED-en eső feszültség: 3.5 - 4V

A LED-en átfolyó áram: 20 mA már jó fényerőt ad.

A LED-eket párhuzamosan kötni nem ajánlatos a dióda volta miatt , mely diódák nyitófeszültsége kissé eltérhet egymástól ami azt eredményezi párhuzamos kapcsolásnál, hogy a kisebb nyitófeszültségű erősebben világít a nagyobbé pedig alig.

Ez azt jelenti, hogy a jól világító LED-en nagyobb áram folyik Pl., ha 2 db LED-re párhuzamosan 20-20mA-t, azaz összesen 40mA-t vezetünk rá, minimális nyitófeszültség eltérésnél a kisebb nyitófeszültségű 30mA-t fog kapni, míg a nagyobb a maradék 10mA-t. Nagyobb eltérés, illetve több párhuzamos LED esetén belátható: a legkisebb nyitófeszültségű túlterhelődik, tönkre megy.

Nagyjából...remélem érted?

2012. szept. 12. 20:35
 5/8 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Igen, pontosan erre gondoltam, látom érted a dolgod.. :D

Annyit még megkérdeznék hogy mi van akkor, ha tápegységrõl van szó az áramforrás esetében? Ha jól tudom, a táp csak annyi áramot ad le, amennyit a fogyasztó felvesz, avagy rosszul tudom? Mert ha ez valóban helytálló, akkor csak egy 100as ellenállás kell, hogy ne süljenek le.. Visszatérve a kapcsolási dolgokra.. Hogyan érjek el egyenlõ fényerõt? Sajna a "gerinc szálról leosztás" ergo párh. kapcsolás jelenleg kikerülhetetlen.. :(

Ötlet?

( Átláthatóbban fogalmazva a kérdés... A molex csatira a piros-fek. vezetékpárosra bekötött2 v több lednél hogyan érek el egyforma áramot? :D )

Köszi!

2012. szept. 12. 22:59
 6/8 Karesz6969 ***** válasza:

A tápegység is áramforrás a különbség az, hogy az nem merül le:-)) Persze csak nagy vonalakban (szűrés, stabilizálás, áramfüggő alkatrészek stb.)

.."a táp csak annyi áramot ad le, amennyit a fogyasztó felvesz"... igen és saját üresjárati árama de ez jelen esetben elhanyagolható, vagyis a kérdésedben említett táp bőven elég a 2db LED meghajtásához.

Abban az esetben ha párhuzamosan kötöd - fent írtak alapján - 82 Ohmos áramkorlátozó ellenállás kell ami 1/4 W-os.

Teljesen egyforma fényerőt nehéz így elérni, de válogatással ki lehet szűrni a LED-ek közül azokat, melyeknek hasonló vagy majdnem ugyan az a nyitófeszültsége.

Állítható tápegységgel volna a legegyszerűbb de gondolom ilyened nincs, így csak "szemre" tudod megállapítani a minél nagyobb, jobb hasonlóságot. Egyébként nem akkora varázslat ez:-)

FONTOS! Sosem szabad LED-et "direktben" rákötni a tápfeszre, ekkor ugyanis az történik, hogy ahogy a táp eléri a dióda nyitófeszét s a táp tovább nő, az átfolyó áram igen gyorsan megnövekszik, ami a LED halálát okozhatja. Ezt az áramot kell neked korlátozni az előtét ellenállással.

Azért azt megjegyezném, hogy pontosan kiszámolni az előtét-ellenállást adott feszültségre és elképzelt kapcsolásra (darabszámra, párhuzamos v. soros) kellenek a LED katalógua adatai amit a netten elérsz.

Befejezésül egy iskolapélda számítás:

R = U / I

U =5V

I=10mA

R= ? = 500ohm

R-előtét = (U-táp - U-lednyitó) / I

I = U / R

U = 5V

R = 500ohm

I = ? = 0.003A azaz 3mA !!!

2012. szept. 13. 10:43
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, ma megoldottam, pöpec lett :D Köszönöm a segítséget!
2012. szept. 13. 18:04
 8/8 Karesz6969 ***** válasza:
Nincs mit, örülök, hogy nem potyára írogattam:-))
2012. szept. 13. 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!