A bejövő nullát és a földelést hogyan kell egyesíteni a mérőóra után?
"A fa szekrényt ritka esetekben szokták csak meghagyni, ált. nem engedik ennek meghagyását"
Senkinek semmi köze hozzá.
Azért mert felúítok még nem kell szekrényt cserélni.
Elég ha összeköti a kis földelését a kérdező és ne ámítsátok.
=)))) Jól van!
Ez attól függ, hogy mit újítasz föl!
Igen, senkinek semmi köze hozzá, akár a seggedben is hordhatod az e-on mérőóráját.
Egyébként amiket írtam, azok feltételezések voltak, s asszem ezt említettem is, hogy az.
Azért írtam, hogy írja már le a részleteket, mert így nem lehet mondani rá semmit, max. annak az ellenkezőjét, amit te mondtál. A tulaj csak ne kötögessen jobbra-balra! Ez egy szakma! Nyilván egy égőcseréhez, egy lámpacseréhez nem feltétlenül kell villanyszerelő, de az ilyet jobb rá bízni.
Ha nincs helyi földelésed, s a házban sincs földelés, de kialakítod mindkettőt, viszont a fa szekrény egy ótvar szar öreg szekrény, akkor mutasd már meg azt a kontár barmot meg a hülye eonos haverját, akik ezt ketten együtt megmerik hagyni!!!!
Amit írtam abban csupa kérdés volt, kérdés volt az is, hogy a mérőhelyet, a teljes villamosságot is felújítja-e s ennél fogva tettem meg azt a megjegyzést, hogy jó eséllyel cserélni kell a fa szekrényt, már ha nincs kiemelkedően jó állapotban, mert hogy az szokott lenni a kivétel. Szóval egyáltalán nem értem a kirohanásodat.
" .... egyáltalán nem értem a kirohanásodat."
Nem rohantam ki.
Itt lehet válaszolni.
Válaszoltam.
Kismegszakítóknál a kék kupac ahol össze van kötve a zöld/sárga kupaccal, oda kell a földelés.
Azt nem vitatom hogy szakember csinálja inkább. Sőt.
Bármi gubanc van, ő a felelős érte.
Lásd leég a ház, ráz a kerítés, az utcában elpusztul az összes vakond, stb. :)
Nem olyan rég láttam olyat hogy MM fal vezetékkel kötötték a földelő levezetőt.
Természetesen ugyanazzal a szöggel volt odaszögelve a falra mint a többi áramkör. És bizsergett a garázsajtó. Meg sok volt a villanyszámla. A szöggel átütötték a többi vezetéket is.
Sacc a villamos képzettségűek 40 százaléka hajlamos tróger munkát kiadni a keze közül. A többiről ne is beszéljek aki képzetlen.
A kérdezőnek: dobhatnál egy fotót. Meg a földelésedről ejthetnél pár szót. Vannak bozonyos dolgok amiknek meg kell felelni ilyenkor.
Az hogy jobb mintha semmi sem lenne, még nem feltétlenül elfogadható.
Mindenesetre már látatlanban ajánlom érintésvédelmi fedővédelemként az áram védőkapcsoló beépítését. Ezzel a testzárlat/földzárlati áram limitálható, gyors lekapcsolást tesz lehetővé probléma esetén. Ha ez nincs, testzárlatkor ki kell alakulnia a biztosító (kismegszakíó, olvadóbetét) kioldásához szükséges áramnak, ami valljuk be nem egészséges ha pl megfogod a zárlatos készülék fémtestét. Sajna legrosszabb esetben ilyenkor a a hálózati fesz 1/2 részére is emelkedhet a védett testek potenciálja (230V/2=115V). A másik gond pedig az, hogy testzárlatkor esetleg elpukkan a kis vicces kötés amit otthon barkácsolnak, nem old a védelem, rázós marad a berendezés.
Ezen kívül maga a földelés céljára alkalmazott tested is előírásoknak kell megfeleljen, nem véletlenül. A legjobb megoldás az épület betonalapja, és minden más ezután következik, pl a földbe fektetett fém vízvezeték cső. A sor végén van a földbe levert méteres gömbvas.
Még egyszer, ezek felvilágosítás jellegűek, ha te csinálod akkor büntetőjogilag felelős vagy érte. Már láttam olyat aki letöltendőt kapott.
Most már világos, szerintem szimplán elbeszéltünk egymás mellett. =)
De nincs értelme erről tovább beszélni, mivel a kérdező láthatólag már nem jár ide vissza. A lényeg az, hogy én úgy szűrtem le a dolgot, hogy hozzá egyelőre PEN jön be, s ott tart, hogy le van ütve a szonda, azt akarja bekötni illetve a PEN-t szétválasztani, ebből feltételeztem azt, hogy akkor a házban sincs földelés sehol.
Hasonlóképpen mint a garázskapu találkoztam már olyannal, hogy a falat fűtötte a félre vert szög, mivel rabicnak fémháló lett fölhasználva. Döbbenet! Azért az MM-mel való földelés megért volna egy fotót. =))) Nálam is gyűlnek már fotók formájában érdekességek, pl. bakelit falon kívüli dugalj 65-ös szerelvénydobozként fölhasználva (ez a legújabb szerzemény). A kedvencem Angliában készült, ahol azért szögeltek föl a falra egy tetőlécet, hogy arra rászögelhessék szögelőbilinccsel a kábeleket.
Már megoldódott, köszönöm szépen,
Annyi volt a baj, hogy egy színnel volt minden. A fázis is, érintésvédelem és a nulla is. Kicsit nehézkes volt kibogozni, de megoldódott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!