Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogy épül fel a konnektor, mi...

Hogy épül fel a konnektor, mi micsoda?

Figyelt kérdés

Valahol egy villanyszerelős témában olvastam és azt írták, hogy a konnektor jobb lyukja a fázis és az életveszélyes, a másik pedig, többnyire a bal lyuk nem veszélyes.

Én eddigi primitív tudásom szerint úgy tudtam, hogy a konnektor egyik lyukja a pozitív, a másik a negatív és csak akkor veszélyes, ha mindkettőhöz hozzáérek.

Továbbá mi a konnektoron az a rézszínű pöcök alul és felül. Pl. a számítógép tápkábelje igazodik ehhez a valamihez ami a lyukak felett és alatt van, de pl. egy mobiltöltő nem érintkezik azzal. Mi a funkciója?

Ha a fentebb említett fázisról tud valaki valamit azt is szívesen fogadom, úgy összezavarodtam.

És miért fogyaszt egy bedugott mobiltöltő, aminek nincs a végén telefon, ha csak a plusz és a mínusz van "meghosszabbítva" egy mobiltöltőnek nevezett vezetékdarabon?

Ha mégiscsak úgy lenne, hogy plusz és mínusz a konnektor két lyukja, akkor hogy választják szét a töltéseket mielőtt a hálózatba kerülne?

2011. okt. 14. 16:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

23:21- nek

igen, én is pontosan ugyanarra a következtetésre jutottam, mint te, nevezetesen, hogy a kérdező kamuzik és valójában arra vár, hogy valaki elkezdjen hülyeségeket beszélni, amit aztán diadalkiáltások közepette kijavíthat.

csak azt nem értem, hogy miért szakmai kérdésben teszi ezt, mikor pl. az ezo témakörben sokkal hamarabb érhetne el sikert :)

2011. okt. 14. 23:37
 12/18 A kérdező kommentje:

Köszi, első olvasásra úgy tűnik kezdek közelebb kerülni az igazsághoz.

Nem kamuzok, tudod sokáig axiómaként tekintettem néhány dologra, tehát alap dolog, nem is foglalkoztam vele, hogysmint van, csak van és kész. Aztán jött az első kérdés bennem, a fentebb említett egyenáramon működne-e a tévé. Aztán az egyenáramról eszembejutott, hogy hogy választják szét a negatív töltéseket a pozitív töltésektől. Akkor erre betettek a komolyabb jegyzetek, amik már arról írnak, hogy a lyukak vándorolnak egy anyagban, ha vezetés történik. Mi az, hogy egy lyuk vándorol?

Van az oldalon annyi buta kérdés, hidd el ha humoreszkálni akarnék kiéélhetném magam a vegetáriánusok között vagy az ufót észlelők között.

Visszatérve, kicsit nehéz összeszednem, megfogalmaznom azt amit nem értek. Hiába olvasgattam úgymond gyogyósoknak szóló elektronikás témájú könyveket, ahol ki vannak rajzolva az elektronok szájjal mosollyal és lábakkal, egyszerűen van egy pont ahol szakadás van.

Megpróbálom összeszedni, hogy mit nem értek és miért nem.

-a konnektort azt hiszem megértettem; de

Milyen egy háromfázisú csatlakozó? Ezek ipari felhasználású villamos gépek meghajtására szolgálnak többnyire, de hogy kinézetre milyen arról fogalmam sincs. Elvileg ha egy számítógépbe beszerelek három tápegységet és így háromszor dugom be a konnektroba és tegyük fel, hogy ott 120 fokos eltérésekkel érkezik a szinusz, akkor ez a berendezésem háromfázisúnak lenne nevezhető? (de ugye egy konnektor, egy fázis, ezt tisztázódott). Húú most eszembejutott a hatásos, meddő és látszólagos teljesítmény közötti különbség is. A képlet nem érdekel, mert azt tudom. Józan paraszti nyelven érdekelne a különbség, akkor legyen ez a második érthetetlenségem, a háromfázisú homály után.

-Ha egy olyan villamos eszközre amiben van egyenirányító már eleve egyenáramot kapcsolok, az képes lesz a működésre? És akkor újra itt a tévé és egyenáram, vagy egy mezei állólámpa és egyenáram (ez utóbbit el tudom képzelni, hogy működik, de a tévé sántít)

Ó ha már tévé, soha nem fogom megérteni, hogy lehet, hogy egyetlen koax kábelen egyszerre megy két külön tévécsatorna 3 számítógépre leosztott internet és vezetékes telefon. Hogy készült el az első számítógép, ha nem volt mivel programot írni rá (tyúk-tojás) Annyi kérdés van bennem, uhh.. sehol a neten nincs rájuk válasz.

Na de vissza, húha mégegyszer, konnektor és a pöcök oké, akkor, ja igen a feszültség és áramgenerátorok. Feszültség nincs áram nélkül, áram nincs feszültség nélkül, miért teszünk különbséget, hogy ez márpedig most áramgenerátornak neveztetik. Arra gondoltam, erősíts meg, vagy cáfold meg, hogy esetleg az áramgenerátor azért áramgenerátor, mert az áram nagyságrendekkel nagyobb a feszültséghez képest, a feszültséggenerátorban pedig a feszültség dominál. Ezt nem olvastam sehol én fantáziáltam.

A kapcsoláson ami fentebb van mellékelve egy váltakozó áramú generátor van, a rajzjelén mégis pozitív és negatív jel van. Ez megint megzavar, mert a konnektoron csak fázis van, márpedig egy kapcsolási rajz felrajzolásakor a fali csatlakozót jelölhetem ilyen generátorként, márpedig a fali csatlakozóban csak a fázis számít, akkor miért nem elég egy szálon futó drót a generátorból a teljes működéshez.

(A mobiltöltőt is megértettem)

Elég lesz ha ennyit írok, mert a bőség zavarában nem fogtok tudni mire válaszolni.

2011. okt. 15. 00:09
 13/18 A kérdező kommentje:

a hozzászólás elküldése után olvastam nandras hozzászólását

Semmilyen rosszindulat nem vezérel és szórakozni sem akarok. Nem igazán úgy tanultam tovább ahogy azt kellett volna, olyan területet választottam amit nehezen tudok megemészteni. Ha bölcsésznek mentem volna, akkor csak magolni kellene és tényleg nem kellene érteni semmit. Garantálom, hogy senkiből nem űzök csúfot, jóhiszemben jöttem erre az oldalra, ahol anonim módon tehetek fel olyan kérdéseket, amit mástól nem tudok, vagy nem mernék megkérdezni. Ha késztetést érzel abban és úgy érzed, hogy a nehézfelfogású fejemmel meg tudod értetni azt a szakmai tudást amivel rendelkezel és neked jól esik, hogy kiírhatod magadból én a legnagyobb örömmel fogadom. Mert így, általatok érthetem meg igazán és nem a tankönyvekből, különösen a mai tankönyvekből, amikben az a divat, hogy minél érthetetlenebbül, minél tudományosabban legyenek megfogalmazva a dolgok elméleti háttere.

2011. okt. 15. 00:18
 14/18 A kérdező kommentje:

...és még valami, mindenkinek hasznos választ nyomtam.

Nincs szükség összeesküvés-elméletekre, bár én is gyanakvó típusú vagyok.

2011. okt. 15. 00:21
 15/18 A kérdező kommentje:

Több órányi olvasás után a tényállás:

Azt olvastam a neten vagy itt az egyik hozzászólásban, hogy a nullvezető pl a ház alatti beton akármire van levezetve, vagy szondára. Oké, értem, így lesz zárt az áramkör. De akkor a védővezető - ez lenne az a pöcök a konnektorban - szintén egyfajta földelésnek olvastam. Miért van szükség mindkettőre, miért nincs összevonva, minden follyon el a nullába.

Az áram definiciójára pedig megtaláltam a töltések rendezett egyirányú mozgását és a képkeresőben nyilakkal mindenhol a pluszból ment a mínuszba (vagy fázisból a nullába -ha jól mondom)

Találtam itt a gyakorikérdéseken konnektor méréssel kapcsolatos kérdést. Értem, de ahhoz, hogy biztos legyek, egy kérdést még fel kell tenni. Van egy egyszerű kis multiméterem a Praktikerből, a pirosat bedugom a fázisba, de huncut leszek és nem a nullavezetőbe dugom a feketét, hanem nekiérintem valami olyannak ami vezető (tényleg csak elméletileg szól a kérdés) például egy gitárhúrhoz, akkor is kijön a 230V ? Ha ezt jól írtam akkor megértettem. Ha nem, akkor vissza lehet menni Ádám és Éváig.

Nem muszáj nektek megválaszolni ha úgy érzitek bolondot csinálok belőletek. A kérdés bárkinek szól, nekem az is mindegy ha egy villanyszerelő vagy egy akadémikus válaszolja meg.

Jó éjt!

2011. okt. 15. 02:29
 16/18 anonim ***** válasza:

Sajnos a szabályzat egy dolgot enged egy kérdésen belül, te már itt lassan a százhoz közelítesz.

Így nincs értelme üzengetni. Ha valóban érdeklődsz, privátban elérhetsz. Valamely beszélgetős programon keresztül élőszóban is megfogalmazhatod a kérdéseid mert itt szétszaladni látszik a dolog.

2011. okt. 17. 08:34
 17/18 A kérdező kommentje:

Valóban, tényleg túl sok kérdés merült fel bennem. Elnézést, amiért átláthatatlanná tettem a témát. Azért lenne jó ideírni a válaszokat, hogy később azok is rátalálhassanak, akik szintén értetlenkednek. Mindenki arra válaszol amire a legjobb tudása szerint képes, nem muszáj egy embernek megválaszolnia mindent.

Megkérdeztem 10 átlagembert akinek nincs köze az elektronikához és mindenki azt mondta, hogy a konnektor plusz és mínuszos. Jó tudni, hogy nem csak én hittem ezt.

Egyébként mérnök-informatikusnak tanulok, de a képzés része egy kisadag elektronika és villamosságtan is. Nem elégszek meg azzal, hogy értetlenül tudok számolni. szóval szeretnék megvilágosodni, olyan kérdésekre keresek választ ami eddig eszembe se jutott, csak elfogadtam, hogy van, de nem gondoltam bele.

2011. okt. 17. 21:16
 18/18 anonim ***** válasza:

"Azért lenne jó ideírni a válaszokat, hogy később azok is rátalálhassanak, akik szintén értetlenkednek."

Igen, éppen ezért kel egy kérdést feltenni egyszerre. Így más is megértheti, ellenben amit leírtál még te magad sem érted.

"Megkérdeztem 10 átlagembert akinek nincs köze az elektronikához és mindenki azt mondta, hogy a konnektor plusz és mínuszos. Jó tudni, hogy nem csak én hittem ezt."

Az átlagember és a mérnöki szintű képzés nem egy kategória, és valóban, ők egész jól elvannak ezzel a tudásukkal is, eszükbe se jutott firtatni hogy tényleg plusz és minusz-e vagy sem.

" a képzés része egy kisadag elektronika és villamosságtan is. Nem elégszek meg azzal, hogy értetlenül tudok számolni. szóval szeretnék megvilágosodni, olyan kérdésekre keresek választ ami eddig eszembe se jutott, csak elfogadtam, hogy van, de nem gondoltam bele."

Ez dícséretes, de ez is mint minden más dolog az alapoknál kezdődik, természetesen nehéz megérteni valamit úgy hogy belevágsz a közepébe.

Nyilván az informatikai képzés nem igényli a villamosság magas fokú ismeretét, de ha ennyire hajt a tudásvágy szívesen helyes irányba terelem a kósza gondolatokat.

Gondolom az autó működésének sem vagy minden részletével tisztában, mégis meglehet hogy enélkül is jó sofőr lehetsz.

2011. okt. 18. 08:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!