Hogyan lehet ilyen képminőséget készíteni? Canon eos500D, kép lent
Canon eos500-asom van ( 18-55 kitobim van), 450D-s voltam eddig, leváltam újabbra. Ilyen jellegű képeket szeretnék csinálni, szerintetek hogyan állítják be M-nál? pl.rekesz,záridő,iso, stb...Bármi ötlet jöhet!!! Vagy az obi csinálja??
A D3x-nek jó a képe 1600-on is, de hogy rövidre zárjam a kérdést:
Ezen (és az összes ilyen sorozaton) jól látszik, hogy minél magasabb az ISO, annál rosszabb a képminőség. Ez ténykérdés, a többi pedig ízlés dolga.
tegnap csináltam a gépemmel, nektek tetszik-e? mert nekem nem igazán.
Túlexponáltad a képet. Ez gyakori, ha ilyen szórt megvilágításod van. Utólagos javítással is sokat lehet hozni rajta:
De legközelebb ne a kamionon, hanem a világos hátteren mérj fényt.
Itt még hatványozottan ugyanez a gond lépett fel, de jó fényméréssel sokat lehet segíteni rajta:
Meg itt is figyelni kell, hogy az égen mérj fényt:
Itt pedig a háttér túl sötét, nem szabad rajta mérni, mert kiégetné az előteret:
Ezek a képek a tiédnél régebbi, rosszabb képminőségű géppel készültek. A virág kivételével az objektív is azonos szintű. Csak a tapasztalat és a fények megválasztása tért el.
Van a gépeden egy csillag jelzésű gomb. Azzal veszed fel az aktuális, keresőben látott kép fényességét, azaz az automatika beáll az épen látott kép expozíciójára a használt beállítások szerint. Ha ilyen szituáció van, akkor felnézel gépestül az égre, megnyomod a csillagot és utána fotózol.
De ahogy nézem, te manuálban csináltad a kamionost, ilyenkor a keresőben látod a kis skálán, hogy mennyire tér el az automatika szerint ideális értéktől az expozíció. Ilyen esetekben úgy állítod, hogy legalább egy EV-vel alá lőjön.
Nincs aranyszabály, próbálgatni kell sokat és egy idő után ráérzel. Nekem sem jött ez azonnal. De az 500D nem rossz gép, a kitobi sem az, munkára is használtam őket, amikor az én objektívem bedöglött. fontos, hogy sokat próbálkozz, akár úgy, hogy egy képet több különböző fénybeállítások mellett is meglősz és utólag majd látni fogod, melyik lett a legjobb.
Végezetül nem árt megismerkedni valamilyen feldolgozó programmal, pl. Capture One vagy Adobe Lightroom. Ha RAW-ban fotózol, akkor ezekkel simán javítasz akár 1,5 EV-nyi hibát is. A kamionodat is Lightroomban húztam fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!