Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Az alábbi astabil multivibráto...

Az alábbi astabil multivibrátor miért nem működik az áramkör szerkesztővel?

Figyelt kérdés

[link]

[link]

ma 17:17
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
És mit cisnál? Meddig jutottál?
ma 17:31
 2/21 anonim ***** válasza:

1. Nincsenek megadva a tápellátási pontok.

2. Nincsen megadva az elektrolitkondenzátorok polaritása.

3. A tápfeszültség sem mindegy. A másik helyen megadott 9 voltot sokallom egy kicsit, ugyanis a tranzisztorok BE átmeneteit az már könnyen túlterhelheti záróirányban.

4. Nem egy szoftverben, hanem a valóságban kell működnie, az pedig egy zsebszámolóval is könnyen ellenőrizhető!

ma 17:35
 3/21 anonim ***** válasza:

Ja - bocsi - ott van az elem a rajzon! Fogalmam sincs, hogy hogy nézhettem be. Talán véletlenül tápszűrő-kondinak néztem a szemem sarkából.

Lehet még olyan hiba, hogy a sémán látható kémiai cella feszültségét alapértelmezetten túl kicsinek veszi a program, hisz a hőskorban egy ilyen cella alapból 1,5 voltosnak számított. A képen nincs kijelezve semmilyen feszültségérték!

ma 17:43
 4/21 A kérdező kommentje:

1.

Igazából az összes alkatrész bemásoltam a szoftverbe és nem csinál semmit.

3.

" képen nincs kijelezve semmilyen feszültségérték"

Ez a program nem jelzi de kilenc voltot állítottam be, de öttel sem n működik

ma 17:52
 5/21 anonim ***** válasza:

Az nem lehet, hogy a szimulátor tökéletesen, de tényleg tökéletesen megegyező paraméterű alkatrészekkel számol?

Mert a valóságban attól indul be a billegés, hogy két teljesen egyforma tranzisztor, kondenzátor nincs.

Ha az egyik 100k-s csak 95k lenne, szerintem a szimulátorban is működne.

ma 17:52
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

Működik az:

[link]

CircuitJS-sel készült (remélem beveszi a linket):

[link]

ma 18:00
 7/21 A kérdező kommentje:

Ezt írja ki

[link]

ma 18:01
 8/21 anonim ***** válasza:

#5 - igen, ez is könnyen lehetséges lehet, de van még egy észrevételem:

A bekötött passzív áramköri elemek mintha rövidre lennének zárva egy vezetékdarabbal! Ez szerinted rendben van?

ma 18:02
 9/21 anonim ***** válasza:
"21 bad connections"
ma 18:05
 10/21 Szervizmérnök úr ***** válasza:
60%

Ha megnézed, a program menüjében vannak példakapcsolások:

Circuits / Transistors / Multivibrators

Egyszerűen átírod az ellenállások és kondenzátorok értékét, a tápfeszültséget és működik.

Természetesen, én is felépítem nulláról, ha kell, ismerem az alkalmazást, de így gyorsabb:

---------------------

[link]

ma 18:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!