Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Melyik fizikai tulajdonság...

Melyik fizikai tulajdonság alapján választasz LED izzót hagyományos foglalatba, hogy elég fényereje legyen?

Figyelt kérdés
Igazából kíváncsi vagyok hányan válaszolnak jól, hogy hogyan is kéne.
febr. 18. 13:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Kb 500 Lumen felel meg egy 40 Wattos hagyományos izzónak. Ennél némileg kevesebb, 460-480 Lumen körüli LED-eket szoktak árulni ebben a kategóriában.
febr. 18. 14:53
 12/16 anonim válasza:
100%
Lumen, de nem mindig működik. Sokszor hamis értéket adnak meg
febr. 18. 14:55
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

> "A másik amit én nézni szoktam a fénysugárzás szöge és a színhőmérséklet, bár utóbbi igazából nem fényerő, de olyan mintha világosabb lenne a hidegebb fénynél."

Ennek az az oka, hogy a szem nem egyformán érzékeny a spektrum teljes tartományára. Ugyanebből következik még az is, hogy papír szerint azonos LED és hagyományos izzó fénye közül a LED-et valamivel fényesebbnek lehet érezni.

> "Azaz körteizzó esetén nagyobb lument érdemes választani, mint spotnál."

Vagy ha meg van adva, akkor elég csak a lux-ot nézni, ami az egységnyi felületre eső lumen-t adja meg.

> "A kérdésem feltevésének oka az volt, hogy egyrészt boltban is hallottam, hogy a bolti asszisztens a watt-ot mondta."

A bolti asszisztens 99%-ban sajnos nem szakember, így csak a marketinget tudja nyomni.

> "Lumen, de nem mindig működik. Sokszor hamis értéket adnak meg"

Kínainál kamu adatot szoktak megadni. Ezért érdemes megbízható márkát vásárolni, pl. OSRAM és Philips. Ezeknél csak gyártási szórás van.

febr. 18. 15:48
 14/16 anonim ***** válasza:

A lumen érték az, amit másodsorban megnézek.

Mert az első az "izzó" formája/anyaga, hogy hova milyen kialakítású kell, melyik merre és hány fokos szögben szórja a fényt.

Azután megnézem még, hogy mennyi a CRI, vagyis a színvisszaadási index értéke.

És ha 90% alatt van, akkor (-az esetek 90 százalékában-) nem veszem meg.

Mert elegem van az ipari hulladékokból.

febr. 18. 20:11
 15/16 A kérdező kommentje:
#14, ohh, na igen, gondolom emiatt volt az múltkor, hogy nem láttam meg egy foltot az egyik lámpával megvilágítva egy felületen, de a másikkal meg igen.
tegnapelőtt 08:20
 16/16 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy azért.

De a foltok azok még a jobb megvilágításban is olyanok,

hogy esetleg nem látszódnak minden irányból.

Ámbár én nem pont arra gondoltam, hogy a foltok jobban látszódnának,

hanem hogy például (végre) megtudom különböztetni a sötétkék ruhát a feketétől.

tegnapelőtt 11:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!