Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Utcai, ipari felhasználású...

Jones Bo kérdése:

Utcai, ipari felhasználású (narancs)sárga fénnyel világító nátriumlámpa miért kapcsol ki egy ido után, míg a mellette levo világít folyamatosan ?

Figyelt kérdés

Amíg a buszra vártam figyeltem, hosszab ideig nem világít mint világít. Másik is kapcsolgat, de lényegesen ritkábban, és van amelyik, míg ott vagyok, ki sem kapcsol.

Miért ?

Viszonylag új építésu teruletrol van szó tehát a lámpatestek is vélhetoleg egykorúak.

Szakmabeli választ várok de a laikust is értékelem.

Koszi !

És bocsi a PC-n, amirol írok, nincs magyar ABC, így hiányoznak a magyar magánhangzók.

#kikapcsolás #nátriumlámpa #utcai világítás
nov. 14. 01:45
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
87%
Új biztosan nem lehet, mert már csak ledes lámpát lehet telepíteni. Két opció van: túl kora volt még és nem érte meg el az üzemi hőmérsékletet, ezért pislákolt. Vagy már a kiégés határán van és nemsokára teljesen sötétbe borul.
nov. 14. 04:01
 2/13 A kérdező kommentje:

Hm, ha éjjeli muszakbol megyek haza, tehát egész éjjel lett volna ideje bemelegedni, vacakol.

Értem a kiégési tunetet, de még érdekelne, konkrétan az izzónak annyi vagy vmelyik ballaszt komponens fingott ki.

Nem vagyok villamosmérnok, csak olyan kozegben mozgok, és egy kicsit érdekel.

De azért koszi !

nov. 14. 04:18
 3/13 Szervizmérnök úr ***** válasza:
57%

Nem izzó, nincs benne izzószál, a nagynyomású nátriumlámpa egy gázkisülőcső.

Van benne xenon, ami indítógázként a villamos ívvel átüthető (nagyfeszültségű gyújtás), utána elgőzölög benne a nátrium, illetve egy kis higanyt is tartalmaz, amivel az optimális üzemi áramot beállítják.

Használat során a fémelektródák egyre fogynak, ami kigőzölög a cső két végén, ebből is látszik az elhasználódás.

90 %-ban átlátszó kerámiacsövet használnak a magas hőfok és az agresszív nátrium miatt, aminek a vége nem lapítható el, mint a máshol használt kvarcüveg, ezért arra speciális zárási technikák vannak. Idővel az is öregszik, emiatt csökkenhet a nátrium mennyisége.

Főleg ez a két körülmény vezethet oda, amikor a lámpában a plazma fenntartása már nem sikerül tartósan, kialszik a lámpa. Az újragyújtáshoz pedig le kell hűlni valamennyire, de az elhasználódott csőnél a gyújtás is már egyre nehezebben sikerül.

nov. 14. 07:41
 4/13 Szirty ***** válasza:
68%

A nátrium lámpák jellemzője ez.

A belső tulajdonságai megváltoznak az elhasználódás során és bizonyos hőmérséklet fölött nem tudja fenntartani az ívet és kialszik.

Ettől kihűl, a gyújtó újra be tudja gyújtani és megint világít amitől ismét felmelegszik.

Új lámpa is csinálhat ilyet zárt búrában ha nem tud hűlni.

nov. 14. 07:41
 5/13 anonim ***** válasza:

Hol van még ilyen lámpa? :O

Már évek óta nem láttam ilyen lámpákat pedig sok helyen járok... kicsi, apró falvakban is mindenhol LED-es megoldásokat látok már csak.

nov. 14. 08:38
 6/13 Szirty ***** válasza:

"Hol van még ilyen lámpa?"

Valószínűleg egy buszmegálló közelében: "Amíg a buszra vártam figyeltem, hosszab ideig nem világít mint világít."

"Már évek óta nem láttam ilyen lámpákat pedig sok helyen járok... "

Utazgass vonattal kisebb városokba, falvakba.

Az állomásokon fogsz látni olyat. Szinte csak olyat...

nov. 14. 10:10
 7/13 Szirty ***** válasza:
nov. 14. 10:13
 8/13 arpi1969 ***** válasza:
sok embernek már nincs mit ennie de az uccai világítás meg az uccai fűkaszálás az nélkülözhetetlen. ez tuti. egyébként mennyivel szebb fénye van mint a ledesnek.azt is leírhatnátok ilyen szépen hogy a ledesek hogyan és mikor ennek tönkre. merszi.
nov. 15. 22:44
 9/13 Szirty ***** válasza:

"azt is leírhatnátok ilyen szépen hogy a ledesek hogyan és mikor ennek tönkre."

Csütörtökön.

nov. 16. 10:13
 10/13 A kérdező kommentje:

Nos mindenkinek köszönöm a hozzászólását, egyébként erről a jelenségről van szó:

[link]

Nem tudom, hogy lehet itt témát lezárni, mielőtt elfajul a vita.

Összefoglalva, tehát egy idő után mindegyik ilyen "izzó" vagy "égő" helyesen fényforrás eljezd vacakolni, mig végül teljesen kiég.

Köszönöm!

nov. 16. 16:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!