Utcai, ipari felhasználású (narancs)sárga fénnyel világító nátriumlámpa miért kapcsol ki egy ido után, míg a mellette levo világít folyamatosan ?
Amíg a buszra vártam figyeltem, hosszab ideig nem világít mint világít. Másik is kapcsolgat, de lényegesen ritkábban, és van amelyik, míg ott vagyok, ki sem kapcsol.
Miért ?
Viszonylag új építésu teruletrol van szó tehát a lámpatestek is vélhetoleg egykorúak.
Szakmabeli választ várok de a laikust is értékelem.
Koszi !
És bocsi a PC-n, amirol írok, nincs magyar ABC, így hiányoznak a magyar magánhangzók.
Hm, ha éjjeli muszakbol megyek haza, tehát egész éjjel lett volna ideje bemelegedni, vacakol.
Értem a kiégési tunetet, de még érdekelne, konkrétan az izzónak annyi vagy vmelyik ballaszt komponens fingott ki.
Nem vagyok villamosmérnok, csak olyan kozegben mozgok, és egy kicsit érdekel.
De azért koszi !
Nem izzó, nincs benne izzószál, a nagynyomású nátriumlámpa egy gázkisülőcső.
Van benne xenon, ami indítógázként a villamos ívvel átüthető (nagyfeszültségű gyújtás), utána elgőzölög benne a nátrium, illetve egy kis higanyt is tartalmaz, amivel az optimális üzemi áramot beállítják.
Használat során a fémelektródák egyre fogynak, ami kigőzölög a cső két végén, ebből is látszik az elhasználódás.
90 %-ban átlátszó kerámiacsövet használnak a magas hőfok és az agresszív nátrium miatt, aminek a vége nem lapítható el, mint a máshol használt kvarcüveg, ezért arra speciális zárási technikák vannak. Idővel az is öregszik, emiatt csökkenhet a nátrium mennyisége.
Főleg ez a két körülmény vezethet oda, amikor a lámpában a plazma fenntartása már nem sikerül tartósan, kialszik a lámpa. Az újragyújtáshoz pedig le kell hűlni valamennyire, de az elhasználódott csőnél a gyújtás is már egyre nehezebben sikerül.
A nátrium lámpák jellemzője ez.
A belső tulajdonságai megváltoznak az elhasználódás során és bizonyos hőmérséklet fölött nem tudja fenntartani az ívet és kialszik.
Ettől kihűl, a gyújtó újra be tudja gyújtani és megint világít amitől ismét felmelegszik.
Új lámpa is csinálhat ilyet zárt búrában ha nem tud hűlni.
Hol van még ilyen lámpa? :O
Már évek óta nem láttam ilyen lámpákat pedig sok helyen járok... kicsi, apró falvakban is mindenhol LED-es megoldásokat látok már csak.
"Hol van még ilyen lámpa?"
Valószínűleg egy buszmegálló közelében: "Amíg a buszra vártam figyeltem, hosszab ideig nem világít mint világít."
"Már évek óta nem láttam ilyen lámpákat pedig sok helyen járok... "
Utazgass vonattal kisebb városokba, falvakba.
Az állomásokon fogsz látni olyat. Szinte csak olyat...
"azt is leírhatnátok ilyen szépen hogy a ledesek hogyan és mikor ennek tönkre."
Csütörtökön.
Nos mindenkinek köszönöm a hozzászólását, egyébként erről a jelenségről van szó:
Nem tudom, hogy lehet itt témát lezárni, mielőtt elfajul a vita.
Összefoglalva, tehát egy idő után mindegyik ilyen "izzó" vagy "égő" helyesen fényforrás eljezd vacakolni, mig végül teljesen kiég.
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!