Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy 12V-os DC ventilátor...

Egy 12V-os DC ventilátor meddig üzemeltethető 2darab AA-s elemmel?

Figyelt kérdés
Tudom hogy rengeteg fajta elem van de nekem elég ha levezeti valaki hogy Alaku a számolás. A ventilátor se 12V-on fog pörögni, hanem lehet kevesebben. Köszi

szept. 17. 11:35
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Tekintsünk el attól, hogy a ventillator lehet 1w-os meg 1000, 3 voltról meg se fog mozdulni.
szept. 17. 11:45
 2/13 Szervizmérnök úr ***** válasza:

"A ventilátor se 12V-on fog pörögni, hanem lehet kevesebben."

Logikád szerint 3 V-on fog pörögni.

Mert 2 x 1,5 V = 3 V

V a pörgés mértékegysége? Nem, volt a feszültség és a 12 V-os ventilátorok jobbára még 5 V-ról is csak úgy indulnak, ha belököd. Tehát ennél több kell a stabil induláshoz.

Van egyébként olyan DC-konverter, ami még 2,4 V-ot is képes felnyomni 12 V-ra, ezeket akkus tápláláshoz tervezték (2 x 1,2V), ezért még 2 V-ról is épp elmegy, merülés közben.

De az arányosan több áramot is vesz fel az akkuból, plusz a veszteség.

szept. 17. 12:13
 3/13 anonim ***** válasza:

Ezek a ventillátorok 3V-on általában el sem indulnak.

De ha mondjuk a kezeddel megindítod akkor talán mozgásban marad. De nagyon hamar, valszeg 1 percen belül letöri annyira az elemek feszültségét hogy meg is áll.

szept. 17. 12:43
 4/13 Ypszilon1980 ***** válasza:
2db. AA elemmel egy 12V-os DC ventilátor nem fog működni egy másodpercig sem. Ez ilyen becsapós kérdés?
szept. 17. 13:28
 5/13 anonim ***** válasza:
2 csomag azaz 8db ceruzaelemről már el fog pörögni pár órát egy kis pc 12V ventillátor..
szept. 17. 13:52
 6/13 anonim ***** válasza:

Zéró. Nincs értelme.

Aminek viszont lehet:

Power bank!

Alapvetően a mai power bankok a PD szabványnak megfelelően maguk is képesek 12V-ot kinyomni magukból (az usb szabvány 5V-on azért már megindulnak a ventilátorok, de szelet nem csinálnak...). Tehát kis forrasztgatás+gányolás, meg egy megfelelő PD12V modullal simán jó egy ilyen projekt. Utána még szabályozást is be lehet építeni akár egy potenciométerrel (vagy ha 4tűs venti, akkor PWM szabályozóval is megoldható).

+felhasználástól függően rácsot érdemes lehet rakni rá.

szept. 17. 15:06
 7/13 anonim ***** válasza:

2x [link] 1100Ft

2x [link] 6800Ft

1x [link] 1650Ft

szept. 17. 15:26
 8/13 anonim ***** válasza:
2x [link] 800Ft
szept. 17. 15:29
 9/13 anonim ***** válasza:
Kínából vettem akkus ventilátort, usb kábellel tölthető, 3 fokozat, órákig bírja egy töltéssel, 18650-es cella van benne.
szept. 17. 16:23
 10/13 A kérdező kommentje:
TUdom, hogy 3Volttal nem fog megmozdulni van mellé MT3608-2A DC-DC step-up modul arra voltam kíváncsi, hogy kb mennyi ideig lehet üzemeltetni vele a többi feltétel adott, tehát hogy 2 elem mekkora maH-ás és hogy a 12V ( [link] ventilátor mondjuk 8V mennyit fogyaszt és milyen gyorsan merít le 2 vagy 4 elemet
szept. 17. 17:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!