Ilyen társasházaknál kötelező, én úgy tudom, a 10 emeleteseknél biztos, de a kisebbeknél is
szept. 13. 14:10
2/6 anonim válasza:
Villámvédelmi besorolás van, ami szerint ha kell villámhárító, akkor ki kell építeni. Akkor is lehet létesíteni, ha nem kell, de a szabályoknak akkor is meg kell felelnie.
Vannak olyan építmények, pl. fém csarnokok, ahol a villámvédelem alkatrészeinek a szerepét a fém épületszerkezeti elemek tölthetik be.
Ezen kívül vannak villámcsapást fokozó és csökkentő tényezők. Ha pl. egy 3 emeletes épölet egy 20 emeletes mellett áll, akkor nagy valószínűséggel az alacsonyabbra nem szükséges villámvédelem kiépítése. De ugyanaz az épület egy sík terepen már másként számít.
Nálunk nem, és nincs is, csak elvétve néhány házon, Kaposvár. Itt konkrétan 4+1 emeletes panel sor. Szomszéd lépszőház megcsináltatta, körbe van acélrudazva, meg földelés, minden... Amúgy panelprogramon átesett az egész környék, szigetelt minden, napelemes szellőztetés megy stb... de a villámhárító nem fontos... nekem egy antennám van fent, szóval annak nem biztos, hogy jó, ha a szomszéd vonzza a villámot nekem a földelésével. Azóta lett fent az egyik felső szintinek klíma is. Szóval ja, alakul a probléma...
szept. 14. 03:03
4/6 anonim válasza:
"Szomszéd lépcsőház megcsináltatta, körbe van acélrudazva, meg földelés, minden... Amúgy panelprogramon átesett az egész környék, szigetelt minden,"
Az alkalmazott szigetelés éghetősége alapján akár változhat is a villámvédelmi besorolás.
Na az látod lehet... nem tudom megítélni. Alapvátően mindenhol ugyanazt csinálták, 10cm EPS és 2rétegű műanyag ablak. Aztán lehet elkerülte a figyelmemet, és a szomszéd lépcsőház más típusút... hát a franc emlékszik már, 20 éve volt 😃
szept. 14. 12:12
6/6 anonim válasza:
Jade, beugrott!
A villámhárítót később szerelték fel nekik, kb 10 éve.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!