Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A panelházakon kötelező a...

A panelházakon kötelező a villámhárító? Ha nem, akkor általában szokott lenni?

Figyelt kérdés

szept. 13. 13:01
 1/6 anonim válasza:
30%
Ilyen társasházaknál kötelező, én úgy tudom, a 10 emeleteseknél biztos, de a kisebbeknél is
szept. 13. 14:10
 2/6 anonim ***** válasza:
79%

Villámvédelmi besorolás van, ami szerint ha kell villámhárító, akkor ki kell építeni. Akkor is lehet létesíteni, ha nem kell, de a szabályoknak akkor is meg kell felelnie.

Vannak olyan építmények, pl. fém csarnokok, ahol a villámvédelem alkatrészeinek a szerepét a fém épületszerkezeti elemek tölthetik be.

Ezen kívül vannak villámcsapást fokozó és csökkentő tényezők. Ha pl. egy 3 emeletes épölet egy 20 emeletes mellett áll, akkor nagy valószínűséggel az alacsonyabbra nem szükséges villámvédelem kiépítése. De ugyanaz az épület egy sík terepen már másként számít.

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=fBkl6fcujCY

szept. 13. 16:49
 3/6 anonim ***** válasza:
Nálunk nem, és nincs is, csak elvétve néhány házon, Kaposvár. Itt konkrétan 4+1 emeletes panel sor. Szomszéd lépszőház megcsináltatta, körbe van acélrudazva, meg földelés, minden... Amúgy panelprogramon átesett az egész környék, szigetelt minden, napelemes szellőztetés megy stb... de a villámhárító nem fontos... nekem egy antennám van fent, szóval annak nem biztos, hogy jó, ha a szomszéd vonzza a villámot nekem a földelésével. Azóta lett fent az egyik felső szintinek klíma is. Szóval ja, alakul a probléma...
szept. 14. 03:03
 4/6 anonim ***** válasza:

"Szomszéd lépcsőház megcsináltatta, körbe van acélrudazva, meg földelés, minden... Amúgy panelprogramon átesett az egész környék, szigetelt minden,"

Az alkalmazott szigetelés éghetősége alapján akár változhat is a villámvédelmi besorolás.

[link]

szept. 14. 08:21
 5/6 anonim ***** válasza:
Na az látod lehet... nem tudom megítélni. Alapvátően mindenhol ugyanazt csinálták, 10cm EPS és 2rétegű műanyag ablak. Aztán lehet elkerülte a figyelmemet, és a szomszéd lépcsőház más típusút... hát a franc emlékszik már, 20 éve volt 😃
szept. 14. 12:12
 6/6 anonim ***** válasza:

Jade, beugrott!

A villámhárítót később szerelték fel nekik, kb 10 éve.

szept. 14. 12:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!