Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Nem lesz elég pénzem nyár...

Nem lesz elég pénzem nyár végére, hogy egyetem kezdésre egy rendes erős laptopot vegyek magamnak ( mérnökinfó, mechatronikai mérnök). Egy ipad kitudná váltani vagy egy évre vagy rövidebbre a laptopot ott? Tudnék azon programozni? Elég lenne?

Figyelt kérdés

jún. 17. 17:19
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Szétnézek használt piacon is majd. Diákhutelt ha nem muszáj akkor nem akarok felvenni.
jún. 17. 17:52
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Egy 150ezres használt laptop elég erre... Én 10 éve egy 130ezres ÚJ laptoppal kezdtem a gépészmérnökit, és fejeztem be az MSc-t. Az akkori gagyi mobil nVidia elbírta az Inventor-t. Dehogy kell ide 300-400ezres gép!
jún. 17. 17:56
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Használtan lehet kapni pár éves ThinkPad-eket, amik sokáig fogják még bírni. Nekem most egy 10 éves W541-em van.
jún. 17. 17:59
 14/20 anonim ***** válasza:
24%
Én nem értek ehhez, de csak kíváncsiságból kérdezem, hogy ilyen programozásra alkalmas egy MacBook is? Vagy azok nem?
jún. 17. 18:21
 15/20 anonim ***** válasza:

Nem váltaná ki teljesen, illetve nem feltétlen lenne olcsóbb.

Amire érdemes rákeresned inkább, az a felújított üzleti kategóriás laptop. Egy ilyen új ára 400-500 ezer forint. De egy 4-5 éves modell már 100 ezer forint körül beszerezhető. Ezeket többnyire bemutatókon, konferencián használták (azaz üzemórában nem sokat mentek), és hibátlan esztétikai állapotban vannak. A felújítás annyit jelent, hogy alaposan átnézik, kitakarítják, újra pasztázzák a proceszort, szükség esetén cserélik az elhasználódott alkatrészeket, illetve gyakran bővítik is eladás előtt ezeket a laptopokat. Az üzleti kategória egész más minőség, mint az otthoni, teljesítményben és anyaghasználatban is sokkal jobb, és tartósra van tervezve. Ami pedig a legfontosabb, hogy az újéval megegyező garancia van rá, ezért a használttal szemben teljesen biztonságos ilyent venni.

Én (is) pont most cseréltem a laptopom, ma rendeltem, nagy elvárásaim és alacsony költségvetésem volt rá. Végül 105 ezerért rendeltem egy felújított üzleti kategóriás laptopot, amire 2 év garanciát kaptam. Kifejezetten ultrahordozható 13,3 hüvelykeset (ebből is kis keretűt) kerestem, ami egyébként egy drágább árkategória. Ezért a pénzért 4,1 GHz turbós 4 mag 8 szálas processzor és 16 GB DDR4 RAM van benne, egy ilyen szerintem elegendő lenne neked is és megfizethető árban van. Normál 15,6 hüvelykesben erősebbet is lehet ennyiért kapni, csak én kifejezetten kisebbet kerestem, ez viszont egy magasabb árkategória, de még így is sokkal olcsóbb volt, mint egy hasonló tudású és teljesítményű, normál kialakítású új laptop lett volna.

Elvileg holnap megkapom, mert délelőtt rendeltem, és fel is adták ma a csomagot, holnapra valószínűleg ideér. Már várom, mert régóta ilyent szerettem volna.

jún. 17. 18:32
 16/20 A kérdező kommentje:
Honnan rendelted? Mire kell figyelni ilyeneknél?
jún. 18. 00:32
 17/20 anonim ***** válasza:
Nekem is x250-es Thinkpadom van, ezeket használtan 130 ezer körül meg lehet venni, amúgy az új ára 500 ezer ft. De használtan is megbízhatóan működik, a kijelzője tökéletes, ez is üzleti gép volt.
jún. 18. 00:52
 18/20 anonim ***** válasza:

Én a laptophardware.hu oldalról rendeltem, de a furbify.hu oldalon is érdemes szétnézni. Mindkét oldalról jó állapotú felújított üzleti kategóriás laptopok rendelhetőek, 2 év garanciával. A 100 ezres körüli alkategóriában már elég korrekt laptopok vannak.

Ha erről a két oldalról rendelsz, nagyon nem kell mire figyelni, mert ezt előtted megtették már hozzáértő szervizesek, a 2 év garancia alatt pedig észre veszed, ha valami még sem stimmel, így nem féltem én sem 100 ezer forint fölött rendelni. Esetleg amit érdemes nézni, hogy Windows 11 kompatibilis legyen (ez mindenhol szerepel a leírásban, akkor is, ha Windows 10 van rajta és egyszerűen frissíthető), továbbá legalább 16 GB DDR4 RAM legyen benne, ez már szerintem megfelelő lesz arra, amire szeretnéd.

jún. 18. 06:41
 19/20 A kérdező kommentje:
Most a sulitól kapott laptopot használom és ennél erősebb kellene mert ez is sokat gondolkozik. Dell Latitude 5420 i3 11th generacios procival. Mondjuk csak 8gb ramos az sokat változtat ha több? Miket érdemes nézni ha ennél több kellene meg melyik márka a jobb felhasználó barátabb?
jún. 18. 10:43
 20/20 anonim ***** válasza:

Ma már minimum 16 GB RAM ajánlott. A 8 GB inkább csak böngészéshez, streaminghez, YouTube-hoz és irodai programokhoz (pl. Word, Excell) és ehhez hasonló alap feladatokra elég. A Windows kapásból elfoglal belőle 3-4 GB-ot, de ha egy Chrome megvan nyitva, simán felmehet 6 GB-ra is, ha még pár program fut a háttérben, könyen megtelik az a 8 GB. Vannak szoftverek, amik még több RAM-ot igényelnek, bár a legtöbbhöz 16 GB már elegendő szokott lenni. A gepigeny.hu oldalon lehet ellenőrizni, pl. elég-e a processzorod vagy a RAM-od adott program futtatásához.

Viszont ha az iskolától kaptad a laptopot, kérdéses, hogy szabad-e bővítened. Ha megvetted és a tiéd (azaz saját tulajdonod), akkor igen, és érdemes is 16 GB-ra fejleszteni. Ha viszont az iskola tulajdona, ahhoz nem szabad hozzányúlnod, még akkor sem, ha jót csinálnál vele.

jún. 18. 17:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!