Villamosmérnök, mérnökinformatikus, mechatronikai mérnök az ÓE-n? Melyiket tanuljam, mik a különbségek stb? Nyári tábor középiskolásoknak van-e ott?
Nyáron érdeklődtem a mérnökinformatikus szakma iránt táborokban középiskolásként, de csak jobban elbizonytalanodtam, hogy milyen szakot válasszak, mert a villamosmérnök és a mechatronikai mernök szak is megtetszett. A mérnökinfo meg csak egyre ködösebb nekem, mármint, hogy milyen az egész szakma. BME-től félek egy kicsit, túl nagyok az elvárások elvileg, (nem szeretnék "kihullani") az ÓE pedig azért elég gyakorlatias is, ezért inkább oda szeretnék majd jelentkezni, csak nem tudom, mire. Fizikát és matematikát tanulok emelt szinten, és ezekkel szeretnék emelt érettségit tenni. A villamosmérnöki nekem sokkal kézzelfoghatóbbnak tűnik, tudom mi a lényege, nagyjából, hogy mit csinálnak. De a másik kettő szakma is azért hasonlónak tűnik.
Az érdekelne, hogy melyikhez kell kevesebb előképzettség (pl programozás terén, hogy mondjuk ne legyek lemaradva a többiektől);
és hogy mik a főbb különbségek a szakmák között.
Aszerint szeretnék választani még, hogy melyik emberségesebb, kifizetődőbb.
És utolsósorban: érdeklődő 11. osztályosoknak van nyári tábor az Óbudai Egyetemen ezekkel a szakokkal kapcsolatban?
17L
Szia! Viszonylag rövidre zárom. Én tavaly kezdtem itt ÓE-n mint villamosmérnök hallgató.
Én mocsok nehéznek tartom, de még így is sokkal humánusabb a BME-nél, s valóban gyakorlatiasabb is.
Azonban ha könyvmoly vagy és tényleg nagyon elszánt, akár BME is szóba jöhet.
Igazából csak a kérdéseidre nem tudtam válaszolni, de sebaj :DDDD
Annyit tudok, hogy a mernökinformatikus valahol a villamosmérnök és a programtervező között van, szóval egy kis “építgetés”, egy kis “kockulás”.
Én mindenképpen a "klasszikus" mérnöki szakot ajánlom kezdésnek, a Kandóval nem lőhetsz mellé. Igaz nekem mechatronikásként csak pár órám volt ott, de azok sokkal használhatóbbak, mint amit a Bánki ad (ráadásként a Bánki úgy tervezi, hogy a friss tantervben nincs a Kandónak órája, csak majd MSc-n). Mondanám, hogy csak jót hallottam róluk, de az egyetem nem erről szól, mindenhol vannak jobb-rosszabb intézetek/tanárok. Az biztos, hogy a villamosmérnök annyira szerteágazó, hogy kb. a másik két szakot is le tudod vele fedni (ha a mechatronikának a gépész vonalát nem vesszük). Utána ha úgy érzed, akkor MSc-n mehetsz a másik két szakra is, akár a BME-re, de villamosmérnökként vannak szerintem a legjobb lehetőségeid, attól függetlenül, hogy mindhárom terület között van átfedés.
Mindenesetre a Bánkit kerüld el :)
Villamosmérnökként lenne a legtöbb lehetőséged. Onnan teljesen szoftveres vagy teljesen hardveres irányba is el tudsz menni. Mérnökinfósként nehéz villanyos dolgokkal foglalkozni. A gépészeti részekhez mondjuk nem fogsz érteni, de ha az érdekel akkor már jobb ha sima gépészmérnökire jelentkeznél.
A Kandóról csak jókat tudok mondani. Aki tanulni akar annak mindenben segítenek a tanárok. A leggonoszabb tanárok is rendesek ha látják rajtad hogy te tényleg érteni akarod a dolgokat és nem csak átmenni egy kettessel. Persze meg kell dolgozni érte.
A gyakorlatiasság abban nyilvánul meg, hogy amihez lehet ahhoz van labor is. Azoknak nagyon jó akik soha nem láttak még műszereket, soha nem mértek egyetem előtt. De ugyanúgy elméleti síkú a képzés, tekintve hogy egyetem.
Programozástól nem kell félni. Ha nagyon szeretnél akkor a neten keress C nyelves minikurzusokat/alapozókat. YouTube, Udemy, stb. Azért C-t javaslok mert a kötelező progos tárgyak C-sek. Matekot nyomasd ezerrel mert azt nem szokták szeretni az emberek. Kellő szorgalommal minden megcsinálható.
A BME-nél annyiban "jobb" a Kandó, hogy több szabadidőt hagy a jó képességű hallgatóknak amit fel tudsz használni arra, hogy amelyik terület érdekel abban otthon tudd képezd magad, esetleg munkát vállalj, plusz talán nem fog annyira kikészíteni a stressz. Azért fontos hogy a tanulás az élvezhető legyen.
Villamosmérnökin szerintem itthon a legjobb párosítás a Kandós BSc + BME MSc.
De ha elsősorban téged a K+F érdekel és ezt már most tudod akkor BME. Ott több a pénz, több a kutatás.
Bármi kérdésed lenne írd nyugodtan, privátban is válaszolok ha itt nem szeretnéd feltenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!