Mikortól lesz kizárólag 5G? Akkor ugye le kell cserélni a 4G-s telefonokat, vagy lehet rajta állítani, hogy működjön 5G-n is?
Nem lesz lekapcsolva a 4G
Mivel az 5G maximum 1-2 kilométeren belül működik, nem fognak kilométerenként 5G adót telepíteni az utak mentén.
Településeken meg tudják oldani egyszerűen, de lakott területen kívül nem.
3: Ebben nagyon sok helytelen információ volt. A 4G semmit nem pásztáz, nem keres vagy talál eszközöket, ahogy az 5G sem. Illetve nem is nyaláb. A mikrohullámokat sem jó idekeverni, mert a köznapi embernek rögtön a mikrohullámú sütő jut eszébe, és már meg is születnek az összeesküvés-elméletek, hogy az 5G mindannyiunkat megöl majd.
Az adótorony szórja a "térerőt", azaz a rádióhullámokat, a készülék pedig ezeket megtalálja, és létrejön a kapcsolat, amíg hatósugárban marad.
Itthon a 4G lekapcsolására még nincs kilátás - a 3G azért lett lekapcsolva, mert a 4G-s eszközök már teljesen fedték a 3G-képeseket - nem pedig fordítva. Ótvar nagy lázadás lenne, és jogosan, ha többezer, vagy millió ember 4G-képes készülékét működésképtelenné tennék. Majd, ha már eljut oda az 5G hálózat lefedettsége, és az itthon üzemelő készülékek 5G-képessége is, akkor lehet erről szó, de mindkettő még messze van. A csak 4G-képes készülékeket nem lehet "átállítani" sem.
A #3 nem helyes válasz. Az 5GSA teljesen független a 4G -től. A 4G nem pásztáz semmit, mert az egy szabvány. A maradék sem igaz (energiafelhsználás, lefedettség), nézd meg például az n31 bandet.
Jelenleg a 3G lekapcsolása zajlik, a 2G lekapcsolást 2030 utánra tervezik, valószínűleg utána/vele egy időben jön majd a 4G.
A csak 4G képes telefon sehogyan sem lesz 5G képes.
"Én úgy tudom, hogy műszakilag az 5g biztosításának feltétele a 4g megléte"
Igen, van olyan 5G megoldás - a non stand alone, amihez valóban kell LTE is. Ilyen hálózata van pl a Telekomnak.
"Az 5GSA teljesen független a 4G -től." - Ez is igaz. SA rendeszernél valóban nincs szükség LTEre, viszont külön core hálózatot igényel, meg az lett a politikai döntés, hogy az autentikáció miatt új SIM kártyát is :)
Mindkettő válaszolónak igaza van és helyesen írta. Magyarországon úgy tudom a Yettelnek van kereskedelmi 5G SA megoldása. Telekomnak nincs, Vodának is csak magánhálózatokban ( ebben lehet tévedek )
"A 4G semmit nem pásztáz, nem keres vagy talál eszközöket, ahogy az 5G sem. Illetve nem is nyaláb. "
Nem így van. Van igazság tartalma amit a harmadik válaszoló írt. A Massive Mimo az eredetileg 4Gén kezdődött, de 5Gén teljesedett ki. Itt valóban az van, hogy van egy aktív antenna , mondjuk egy 64 pontos mátrix-szal és egy kitüntetett loeb-öt ( ha úgy tetszik sugarat ) kap az telefon. 4G én ritka, 5G TDD esetén ( tehát >3500 MHz) + akív antenna kombóban fordul elő. Egyébként nem olyan gyakori. Mindkét válaszoló mondott jó dolgokat.
"A mikrohullámokat sem jó idekeverni, mert a köznapi embernek rögtön a mikrohullámú sütő jut eszébe."
Hát pedig a mikró úgy 2.5GHz-en működik, a 5Gben meg ugye van ami még efelett, sőt! Mondjuk egy sütő egy kis helyen ad 800W-ot egy elég kis tartományban, a szektorsugárzó meg 100-200Wot szór kültérben, ráadásul a teljesítmény eloszlik pl 100Mhzen mindenféle resource blokkokban (nincs magyar szó rá, bocs ). Picit más kávéház,de a frekvencia tartomány ugyanaz és teljesen egyetértve a válaszolóval a konteó hívőknek ez már bőven elég.
" a 3G azért lett lekapcsolva, mert a 4G-s eszközök már teljesen fedték a 3G-képeseket"
Nem, azért kapcsolták le főleg mert az a felszabadult 5MHzes blokkot sokkal hatékonyabban használja az LTE a WCDMAnál. Ám valóban az is megkönnyítette a választást, hogy az LTE képes terminálok száma már döntő többséget képvisel.
"A 4g mindig mindenhol jelen van míg az 5g mikrohullám csak akkor vetül és kapcsolódik ha van hozzá fogadó eszköz."
Ez így nem teljesen igaz. Úgy általában a szórt spektrumú techológiákban valóban változik a cella szintű kisugárzott teljesítmény (sőt emiatt napszaktól ( terheléstől függően) a cella mérete is, ez a "lélegző cella". Ám mindig van valamilyen csatorna amit mér a telefon mind 5G, mind LTE cellában. Tehát mindig sugároz valamit a cella, valamilyen referencia szignál ami kisugárzódik.
"Mivel az 5G maximum 1-2 kilométeren belül működik, nem fognak kilométerenként 5G adót telepíteni az utak mentén."
Ez féligazság. A HighBand-es >24GHz (ilyen azért nincs még sok, Magyaországon abszolút nincs ) valóban sűrű cella struktúrát igényel. Egy midbandes cella már nem ilyen, az FDD 5G meg pont akkora mint egy LTE cella, sőt akát meg is oszthatják a spektrumot.
"csütörtöktől"
Abszolút egyetértek, ment a zöldkéz. Komolyan.
" nézd meg például az n31 bandet"
Ezt én nem értem. Mit nézzünk rajta? :) 3 és 5 MHzes sávszélességet tud, kevés terminál tudja ( én egyet se láttam, de az persze nem jelent semmit ). Viszont hallottam olyan emberről, aki látott olyan embert aki elmondta, hogy egy magyar szolgáltatót kiröhögött a gyártó amikor erre a tartományra akartak terminált kérni ( nem tudtak olyan számot mondani, amire beindították volna a teminál gyártósort ), de ez persze csak pletyka.
Komolyan, mire gondoltál? Érdekel.
"" nézd meg például az n31 bandet"
Komolyan, mire gondoltál? Érdekel."
Először is köszi a választ, több ilyen minőségű hozzászólás kellene!
Nem arra gondoltam, hogy az n31 példával, hogy ilyen már van Magyarországon, inkább erre reagáltam:
"A 4g mindig mindenhol jelen van míg az 5g mikrohullám csak akkor vetül és kapcsolódik ha van hozzá fogadó eszköz."
Arra akartam kilyukadni, hogy az 5G nem mindenképpen mikrohullám, a szabvány tudja az alacsonyabb frekvenciákat is, csak azért nem kell, hogy rosszabb legyen a lefedettség, mert 5G lesz. Az, hogy melyik szolgáltató majd mit implementál megint más kérdés, de az nem a (feltétlenül) szabvány hibája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!