Tönkre teheti a potmétert, ha fordított polaritással kötöm be?
Egy ablaktörlő motort szeretnék szabályozni potméterrel, ehhez a következő potmétert vettem meg:
Ezen kívül beépítettem egy forgásirány váltó kapcsolót. Először úgy tűnt, hogy jól működik, váltotta a forgásirányt és lehetett is szabályozni a fordulatot. Aztán hosszabb járatnál elkezdett melegedni a potméter és elköszönt.
Ez nem potméter, hanem egy elektronika a klasszikus 555-tel.
Igazából a poti az egyetlen, ami biztos, hogy túléli.
Nincs benne diódás polaritásvédelem, így azon múlik, hogy abban a fesszabályzóban középen van-e ilyen integrálva.
Ha nincs, akkor az 555 és a fesszab szinte biztos, hogy megdöglik.
Amit linkeltél az NEM potméter, hanem egy PWM-es DC motor szabályzó áramkör.
Ennek az áramkörnek nem mindegy milyen polaritással kötöd be. Fordított polaritás tönkreteszi (ha nincs benne ez ellen védelem).
Ha potméter lenne, akkor mindegy lenne a polaritás, de ez nem az, hanem komplett elektronika. Szimplán potméterrel amúgy sem lehetne motor sebességét szabályozni.
Szerintem itt nem az lesz a gond hogy fordítva kötötted be, hanem az hogy ez a szabályzó áramköröd 5A áramot visel el. Az ablaktörlő motor meg ennek a sokszorosát is felveheti.
"Szimplán potméterrel amúgy sem lehetne motor sebességét szabályozni."
Miért ne lehetne?
3 és gondolod, hogy akinek kérdéses, hogy véletlenül fordítva köti be, az majd határozottan elsöre jó irányba fogja berakni a diódát... :DDDD
Akkor már 2 kombinációd van, hanem 4:
Dióda helyes, polaritás is -> müködik
Dióda helyes, polaritás nem -> nem müködik, de legalább nem füstöl
Dióda fordítva, polaritás helyes -> nem müködik
Dióda fordítva, polaritás is fordítva -> füstöl
"véletlenül fordítva köti be"
Nem véletlenül kötötte be fordítva, hanem a forgásirányváltó kapcsolóval kezdte.
7 ahogy a linkelt panelon is. Egyébként nem idiótáknak van jelölve, hanem hogy ne kelljen beépítés elött egyenként kimérni, melyik a nyitóirány.
Vegyük csak az 1N4007-et. Egy fekete szimmetrikus henger. Ha nem lenne jelölve az irány, honnan tudnád mérés nélkül, hogy építsd be?
"Nem véletlenül kötötte be fordítva, hanem a forgásirányváltó kapcsolóval kezdte."
Tényleg, ezen elsiklottam. Viszont a forgásirányváló kapcsoló a föágban nem forgatja az áramirányt.
Eleve az a mondat sántít nekem, hogy a "eleinte müködött".
Szerintem attól a pillanattól nem müködik egy 555, ha fordított polaritást kap.
Ezek szerint jól kötötted be, egyébként nem működött volna. Csak alulméretezted, egy ablaktörlő motorhoz ez kevés, áram szempontjából.
A rajta lévő MOSFET fűtését érzékelted, már amíg bírta. Ami neked kellene, azon nagyobb MOSFET, nagyobb hűtőborda lesz.
Az áramkör forgásirányt nem változtat, azt önmaga a motor váltotta szerintem.
Dióda az adott kontextusban nem ajánlatos, ezek a motorok olyan áramot vesznek fel, hogy még a diódán is veszteség képződne, hűtést igényelne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!