Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Csőventilátort lehet szabályoz...

Csőventilátort lehet szabályozni fényerősség szabályzóval?

Figyelt kérdés

Van egy csőventilátorom aminek szeretném a forgássebességét szabályozni. Találtam egy adaptert amely bedugott lámpáknak szabályozza az erősségét viszont ahogy néztem gyakorlatilag csak a teljesítményt csökkenti ami az amire nekem is szükségem lenne. Szerintetek működhet?

A fényszab linkje: [link]

jún. 13. 19:47
 1/9 Mad Max2 ***** válasza:
10%

szerintem aza kapcsoló a feszűltséget szabályozza, aza gyanum hogy a ventilátorod csak a hálózati feszültségről fog müködni, ha kevés voltot kap valószinű meg se mozdul

A villanymotorok sebbességfokozatait előtét ellenállásal szokták szabályozhatóva tenni ami nem a feszültséget hanem az áramerőséget csökkenti azzal hogy egy ellenálláson át megy a delej.

jún. 13. 20:28
 2/9 Szirty ***** válasza:
25%

"...előtét ellenállásal szokták szabályozhatóva tenni ami nem a feszültséget hanem az áramerőséget csökkenti"

Javasolnám az I=U/R összefüggés tanulmányozását...

jún. 13. 20:36
 3/9 anonim ***** válasza:

Szerintem az a 40-300 W nem a szabályozási tartománya, hanem a terhelhetőségi határai. Ahogy néztem néhány ilyen ventilátort, ezekben aszinkron motor van. Azoknak a fordulatszámát nemigen lehet ezzel szabályozni.

Ha ellenállást kapcsolsz vele sorosan, akkor az árama és feszültsége és ezzel a teljesítménye is csökken. Előtét ellenállással nehéz szabályozni, mert az aszinkron motor fordulatszáma alapvetően a frekvenciától függ. Mellesleg az ellenálláson veszteség keletkezik.

jún. 13. 22:59
 4/9 anonim ***** válasza:
Nem, a ventillátor fordulata alig fog csökenni és búgni fog, majd leáll és le is éghet. Alig szív el valamit az a kis venti, nem is érdemes visszavenni az elszívásból.
jún. 13. 23:19
 5/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:
17%

1. Szakmailag annyira ismert dolog, vakon kitalálható, hogy a képen egy triac fázishasító elven működő fényerőszabályzó szerepel (miután más nem nagyon van ebben a kategóriában).

Igazából azt felesleges is volt linkelni, úgyis tudtuk volna, a ventilátor érdekesebb lett volna, de azok meg aszinkron motorosak általában.

Ilyen fázishasítókat szoktak ugyan használni, kisebb teljesítményű aszinkron motorhoz, például az egyes országokban jobban elterjedt mennyezeti ventilátorokhoz is eléggé bevett gyakorlat.

Ha nem is tökéletes, illetve némi zúgó hang is jelenhet meg a hasított jelalak miatt.

További problémák forrása lehet a kondenzátoros segédfázis, miután a kondi a meredek impulzusokkal szemben alacsony impedanciát képvisel.

Úgyhogy erősen kompromisszumos, de megpróbálható.

Kísérleteztem én is szobai állóventilátorral, lehet éppen ilyennel is (le)szabályozni, de a zúgó hang például nem jó, hiszen csendet szeretnénk.

------

"ami nem a feszültséget hanem az áramerőséget csökkenti"

Nem kellett volna ez sem, az árammal együtt a feszültség is csökken vagy fordítva. Meg amellett majd tanulmányozni kellene a feszültséggenerátoros és áramgenerátoros táplálás sajátosságait, különbségeit és következményeit, amit sokan nem értenek, pedig alapvető dolgok.

jún. 14. 00:15
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Utólag még csatolom a ventilátort is háthat segít valamit

[link]

jún. 14. 06:38
 7/9 anonim ***** válasza:

"Meg amellett majd tanulmányozni kellene a feszültséggenerátoros és áramgenerátoros táplálás sajátosságait, különbségeit és következményeit, amit sokan nem értenek, pedig alapvető dolgok."

A szakmád miatt neked alapvető dolog sokaknak nem alapvető, olyan kár ezen gyűrődni és számon kérni laikusokon... az amúgy tartalmas hozzászólásod igen negatív irányba viszi...

jún. 14. 08:25
 8/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:

7.

Megint a rosszindulat, neked muszáj megint terelni a témát.

Pedig csak nem értetted meg, vagy magadból indulsz ki, ki tudja.

Eszem ágában sincs egy laikuson számonkérni. Szerinted életszerű gondolat lenne, mert ennyire hülyének nézel.

Nyilván arra utaltam, amikor valaki beleszól ilyen témába és vagy kezdő a szakmában, tanuló, ilyesmi.

Általában én képes vagyok értelmezni egy szövegből, hogy valaki laikus, vagy hozzáértő, vagy csak annak tünteti fel magát, de mondjuk zavaró halandzsákat ad elő.

Ez az egyik probléma, hogy a vak halandzsa nem jó.

Másik, szintén nagyon irritáló, ezen az oldalon néha olyanok kötnek bele a szavaimba, aki már többször is elárulta magát, hogy nem képes értelmezni szövegeket, de a másikat nézi szinte bolondnak. Nagyon zavaró:

https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__..

jún. 14. 09:22
 9/9 Szirty ***** válasza:

"...a másikat nézi szinte bolondnak."

Jujj!!

jún. 14. 13:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!