Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » R7s foglalatos halogén izzó...

R7s foglalatos halogén izzó mennyire sugároz az UV tartományban?

Figyelt kérdés
Beltéri világításra lenne, ahol fontos az hogy a lámpa fénye a teljes látható színspektrumot lefedje. Erre ahogy néztem az R7s-es halogén izzó a legolcsóbb opció. Viszont azt már a neten nem találtam meg, hogy ezek az UV tartományban milyen erős fényt bocsájtanak ki. Erről van valakinek információja? Viszonylag erős megvilágítás (1200-1500 lux) töltenék el alatta napi pár órát. Kellene ekkor védenem a szemeimet/bőrömet az UV fény ellen?

2019. okt. 7. 19:53
 1/5 anonim ***** válasza:

Azért nem találod gondolom, mert gyakorlatilag N/A (not applicable):

[link]

Nagyjából 400 nm-nél rövidebb hullámhossz az UV:

[link]

2019. okt. 7. 20:23
 2/5 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm a választ.

Viszont akkor az hogy lehet, hogy sima E27-es foglalatos halogénlámpával szoktak NYÁK-okat levilágítani? Van olyan NYÁK lemez amire gyárilag egy fényérzékeny réteg van felvíve, ami UV fény hatására aktiválódik. (Általában az ilyen célra szánt levilágítóberendezésekbe UV fénycsöveket vagy LED-eket szoktak rakni.)

2019. okt. 7. 20:33
 3/5 anonim ***** válasza:

Noha magam is készítettem nyomtatott áramköröket, de az UV-s technikát csak a szakirodalomból ismerem.

Lehet, hogy az anyag érzékeny a valamivel hosszabb hullámokra is, nem csak pont az UV-re. De ez csak találgatás részemről.

2019. okt. 7. 20:42
 4/5 anonim ***** válasza:

Azért van némi UV-sugárzása:

[link]

nem hiába írja az Osram:

"To prevent personal injury or damage to property, halogen lamps may only be operated in suitable luminaires designed with suitable mechanisms (protective shields, grids, etc.) to ensure that in the event of a lamp bursting no parts/shards can escape and that during operation no ultraviolet radiation can escape."

[link]

És a Wikipedián is lehet olvasni erről:

[link]

2019. okt. 7. 20:53
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

A "saunders1989.rtf" irományban van egy táblázat, amiben UV tartalomra 94 microwatt/lumen érték van megadva olyasmi halogén izzóra mint amit én is szeretnék használni. Nálam 2db 400 Wattos izzó lenne (fényerőszabályzóval, de az most mindegy, a legnagyobb értékre kellene kiszámolni úgy is), egyenként 8600 lument tudnak, tehát összesen 1,6 Watt lenne kibocsájtott UV teljesítmény. Egy 12 négyzetméteres szobában ez elvileg 0,13 W/m2.

[link] Eszerint a Napnak az UV tartalma 32 Watt. Ami elvileg 1 négyzetméterre vonatkozik. De ez kicsit furcsa nekem, mert ez túl nagynak tűnik.

[link] Viszont ez a forrás szerint az UV indexet 40-el elosztva megkapjuk a Nap UV kibocsájtásának értéket 1 négyzetméterre vetítve, ami 2-es UV indexnél (ebben a percben mikor írom ezt elvileg ekkora értéket mérnek kint) 0,05 W/m2.

A második táblázatban van MED és Wh/m2 közötti váltószám feltüntetve. Az 1 MED/h érték 1 óra alatt okoz bőrpírt. Ez elvileg 0,0583 Wh/m2. Tehát ez 0,0583 Watt UV teljesítményt jelent 1 négyzetméteren. Vagyis kb. annyit mint amennyi most van kint (ami kicsit fura, mert 1 óra alatt kétlem hogy ilyen időben délelőtt picit is le lehetne égni).

Most akkor melyik lehet igaz a Nap esetén? Mert annak az UV értékéhez viszonyítva meg lehetne mondani hogy vajon sok-e a halogén izzó fényének az UV tartalma. Én a második link szerinti (alacsonyabb) értékeket mondanám jónak. De ez viszont azt jelenti, hogy a két 400 Wattos halogén lámpa annyi UV-t bocsájt ki, mint ha 5,4-es lenne az UV-index a Napon kint, amit nem igazán mondanék alacsonynak...

2019. okt. 8. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!