Ha két kábelt össze szeretnék kötni, ebben az esetben mi a teendő?
Tehát a villanyórától van egy kábel húzva, melyben a null, fázis és földelés is található. Erre szeretnék rákapcsolni egy hosszabbító fejet, ám ebben nyilván földelés nem található.
Ha a két ér párt összekapcsolom, de a villanyórától induló földeléshez nem kapcsolok semmit, szimplán lefedem, az elméletben semmi problémát nem kellene hogy okozzon, igazam van?
Előre is köszönöm a válaszokat!:)
10!
Vagy építkezés, felújítás van a területen, de használható villamos hálózat az még nincsen. Ilyenkor szoktak lehúzni egy kábelt az óráról, de annak rendszerint a végén van egy dugvilla.
Nem értem, hogyan hagyhatta úgy ott bárki szabadon, hogy nem rakott a végére semmit. Legyen az villanyszerelő, rendkívül felelőtlenül járt el.
" Hosszabbítóba pedig ismereteim szerint nem tesznek földelést."
Így van. A hosszabbítóban védővezető van.
Lehet, hogy arról a 4-pólusú ipari csatlakozóról beszélsz, ami 3-fázis + védővezető.
Utóbbi a vastagabb tű, illetve hüvely.
Nem nulla, ugyanis a nulla elhagyható egy 3-fázisú motornál, de a védővezető nem. Hacsak nincs kettős szigetelés (nem érinthető, azaz teljesen szigetelt motortest).
Van 5-pólusú csatlakozó is, nullával együtt.
Ennyit az "érpárról", de ha szóban ennyire nem tudod kifejezni, akkor kis képecskékkel kellene inkább kommunikálni.
15!
De sztem Ő azt ne kösse be... eleve nem tudom, hogy van e olyan reflektor amihez 3 fázisú áram kell... nah meg 1 fázisra lehet 3 fázisú vezetéket kötni?
Mert konkrétan Ő ezt szeretné...
De neki van valami titokzatos hosszabbítója is (5), arra utaltam.
Ez nem szerelési biztatás, csak agyalás.
Szerintem nem jól értitek. A villanyórából egy normál háromeres kábel jön (fázis, 0, védő), aminek a végén valamilyen okból nincsen sem dugalj, sem semmilyen módon nincsen szigetelve, egy csupasz vezetékvég. Nem tudom, ki hagyta így, de rendkívül felelőtlen volt.
Ehhez pedig valami régi kéteres hosszabbítót szeretne csatlakoztatni, aminek az egyik végén nincs dugvilla, a másik végén van egy dugalja. A dugaljas végébe szeretne egy reflektort bedugni, a szabadon lévő végét pedig összekötné gondolom sorkapoccsal vagy wago-val a villanyórából jövő háromeres vezetékkel, és az a problémája hogy ebben az esetben hová kösse az óra felől jövő védőföldet. Szóval nincsen semelyik kábelben 2 fázis és 2 nulla, csak a kérdező így "összeadta" a villanyórából jövő kábel és a hosszabbító fázis és nulla vezetőit, hogy összesen 2-2 van.
Kérdező! Az elsődleges tanácsom, hogy te ehhez ne nyúlj, mert egyrészt nem értesz hozzá, másrészt valaki rendkívül felelőtlen módon, veszélyesen hagyta ott ezt az egészet. Hívj ki egy villanyszerelőt, aki megoldja a problémát.
De egyébként a szakszerű megoldás az lenne, hogy a villanyórából jövő kábelre rá kell kötni egy dugaljat, valamint vásárolni kell egy új, normál, háromeres hosszabbítót, és azt bedugni a dugaljba.
Hadd kérdezzem meg, hogy miért te kötöd be, ha hülye vagy hozzá?
a.) meg akarsz halni
b.) valakit meg akarsz ölni
c.) szarrágó vagyok és meg akarok spórolni egy huszast
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!