A csomagolás és a leírás szerint 4000 Wattot képes elviselni, a villanyszerelő szerint csak 1000 wattot, kinek van igaza?
Vettem néhány dupla konnektort hogy lecseréltessem a jelenlegi szimplákat. Azt tudom hogy a feltüntetett érték együttesen értendő a két aljzatra. Ma jött a villanyszerelő, aki kb szénnéfikázta, és kijelentette hogy ez 1-2 évnél tovább nem tudom majd használni mert tönkremegy meg hogy ha ezer wattosnál nagyobb fogyasztást rákapcsolok pl porszívót vagy kávéfőzőt akkor ez szét fog olvadni.
Ilyet vettem:
Azt írja 16A 250V. Ehez a részéhez nem értek, így netes kalkulátorokat kerestem, de akár hányat nézek az mind 4 ezer wattot ad ki erre az értékre. A Praktikerben aztmondták mindenhez jó ami egy átlagos háztartásban előfordul.
Igen, egy aljzatnak 16A a max terhelhetősége. Elvileg.
De a jobbféle, drágább darabok sem tudják elviselni tartósan a 16A-t.
Ez a szutyok pedig biztos, hogy tényleg néhány éven belül ki fog purcanni. Tapasztalatból mondta a villanyász. Én is abból mondom. Hasonlót vettem a műhelybe nyáron, mert kellett gyorsan egy. Az egyik fele már sz.r. A teteje meg leesik róla már attól ha ránézek. Papírvékony mind az érintkező, mind a műanyag.
Tetszik, nem tetszik, ezek az olcsó vacakok ennyit tudnak.
De nyugi porszívót, vagy kávéfőzőt el fog bírni egy darabig, nem fog azonnal kinyiffanni. De tényleg nem fogja kiszolgálni az unokáidat.
Hivatalosan a kalkulátornak van igaza, amúgy meg a villanyszerelőnek, aki már tudja, hogy az ilyen sz@rokat ha megterheled folyamatosan annival ami rá van írva, akkor elolvad.
A praktikeresnek meg azért van igaza, mert átlagos felhasználásra ajánlja. A 400W-os dugalj terhelés pedig nem átlagos.
Tehát mindenkinek igaza van.
Magyarországon 230 V a hálózat névleges effektív feszültsége.
Tehát, ha feltételezzük, hogy 16 A-t tényleg kibír, akkor az 230V-on 3680 W.
A max. 1000W azért túlzás, de én sem mernék 10A-nél (2300 W) többet tartósan kivenni belőle.
De a fő probléma tényleg az, hogy szétesik pár éven belül.
Az a baj ezekkel hogy gagyi, silány alapanyagokból vannak összedobva és oké, akkor a teszteken átmegy és elbírja a 4000 wattot, viszont a teszteléseket nem úgy csinálják hogy évekig terhelik hanem csak egy rövid időre és ennyi.
A villanyszerelőnek meg igaza van mert Ő ezeket tapasztalatból tudja hogy melyik mennyire jó és mennyit bír. Ilyen 1000 Ft körüli konnektorokat maximum kis fogyasztókhoz szabad használni olvasólámpa, telefontöltő, vagy pár apró fogyasztóra, de mondjuk ilyeneket megküldeni egy sütővel, vagy valami komolyabb áramigényű készülékkel az maga a halál. Persze 1-2 alkalommal el fogja viselni, de egy idő után már csak a baj lesz vele.
Ha a villanyszerelőd ennyire fikázza akkor mondja meg milyet vegyél és hol. Én mondjuk ilyeneket ilyen multi üzletekbe nem vennék, maximum villamossági üzletbe, oké drágább, de ott azért nem adnak el neked egy gagyi fost, főleg ha úgy mész oda hogy megmondod hogy neked olyan kell ami tartósan is elviseli a 4000 wattot.
Mi a kérdés? Hogy használható-e általános célokra? Igen, kb az örökkévalóságig.
Hogy bírja-e, ha folyamatosan 10+ ampert veszel ki belőle? Hát, talán. De inkább ne próbáld.
Nah, és ha már itt járunk, mégis milyen keresztmetszetű/anyagú a bele menő vezeték, és milyen kismegszakitó biztosítja?
#8: hiába szajkózod, nincs igazad.
Max. 16 A-t VAGY max. 250 V-t bír ki.
Ha a konnektorban csak 230 V van, akkor már 3680 W-nál eléred a 16 A-t.
> "Max. 16 A-t VAGY max. 250 V-t bír ki."
Ennek semmi értelme nincsen.
> "Ha a konnektorban csak 230 V van, akkor már 3680 W-nál eléred a 16 A-t."
És? A tűrések megadása nem veszi figyelembe a fizikai körülmények. Az, hogy a te hálózatodon csak 230*16A-t lehetne kivenni a konnektorból, az egy teljesen más kérdés. Attól még az a konnektor képes lenne lekezelni a 250V 16A-t, azaz a 4000W-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!