Miért nem működik ez az áramkör?
Sziasztok. A képen valószínű látni fogjátok, hogy totál hülye vagyok ezekhez, de szeretném ezeket a dolgokat is megtanulni. Tudom, olvassak utána (könyvekben, interneten), nézzek videókat stb..
Ezért is vagyok itt, hogy segítséget kérjek. Mi a hiba ezzel az áramkörrel? Mit tegyek másképp?
A terv egy alternatív kapcsolós lámpa működtetése.
Hogyan kell megoldani? Valamint mivan akkor ha pl 3 alternativ kapcsolót szeretnék avagy többet?
KÉP: [link]
Itt keresd meg a váltókapcsolást:
Majd hasonlítsd össze a te kapcsolásoddal és akkor látni fogod mi a kettő között az eltérés és talán lekövetve az áram lehetséges útjait rájössz mi a hiba.
"Miért nem működik ez az áramkör?"
A lámpa egyik pólusa nincs összekötve. Amúgy jó lenne.
"Valamint mivan akkor ha pl 3 alternativ kapcsolót szeretnék avagy többet?"
Elméletben megvan rá a megoldás, de a gyakorlatban az impulzusrelé praktikusabb.
Maga a rajz elvileg megfelel az alternatív kapcsolásnak.
Esetleg szimuláció szempontjából:
- ellenőrizd az akku és a lámpa feszültségét
- én a negatív ágat leföldelném (hogy legyen viszonyítási alap)
online szimulátorban:
„Valamint mivan akkor ha pl 3 alternativ kapcsolót szeretnék avagy többet?”
Szintén itt keresd meg ezeket, kettős alternatív kapcsoló, keresztkapcsoló:
Izzólámpát nem találtam, de LED-el is működik, bekapcsolva:
Kikapcsolva:
Bár a be és kikapcsolt állapot látszik enélkül is, de a földpontot, ahogy 7-es írta, érdemes rátenni a negatív ágra, akkor egyértelműen ez lesz a viszonyítási alap. Nekem is gyanús a rajzodon a lámpa bekötése, mintha átmenne rajta a vezeték.
Minden vizsgálat előtt el kell végezni ezt: Analysis / DC Analysis / Calculate nodal voltages. Ezt látod a két képen is. Nem elég csak a kapcsolókat átkapcsolni, el kell végezni a DC analízist is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!