Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért nem működik ez az áramkör?

Miért nem működik ez az áramkör?

Figyelt kérdés

Sziasztok. A képen valószínű látni fogjátok, hogy totál hülye vagyok ezekhez, de szeretném ezeket a dolgokat is megtanulni. Tudom, olvassak utána (könyvekben, interneten), nézzek videókat stb..

Ezért is vagyok itt, hogy segítséget kérjek. Mi a hiba ezzel az áramkörrel? Mit tegyek másképp?

A terv egy alternatív kapcsolós lámpa működtetése.

Hogyan kell megoldani? Valamint mivan akkor ha pl 3 alternativ kapcsolót szeretnék avagy többet?

KÉP: [link]

2023. okt. 29. 20:41
1 2
 11/13 Szirty ***** válasza:

"Valamint mivan akkor ha pl 3 alternativ kapcsolót szeretnék avagy többet?"

Kettőnél több alternatív kapcsolót nem tudsz használni így.

Ha azt akarod hogy a lámpa nem kettő, hanem több helyről legyen kapcsolható akkor két alternatív (váltó) kapcsoló kell ahogy a két helyről való kapcsoláshoz és minden további kapcsolási helyhez egy kereszt kapcsoló kell (vagy dupla váltókapcsoló).

Ezzel a módszerre 100 helyről (tetszőleges) is kapcsolhatsz egy lámpát, amihez 2 alternatív kapcsoló kell (egy az elejére, egy a végére) és 98 kereszt kapcsoló.

A kapcsolás logikáját már linkelték az előttem válaszolók...

2023. okt. 30. 16:37
 12/13 anonim ***** válasza:
A 10-es válaszra köszönöm a 0%-ot. Nem is vártam mást a „nagyszerű” gyk-n.
2023. okt. 30. 19:22
 13/13 anonim ***** válasza:
Illetve alternatív kapcsoló helyett jó a keresztkapcsoló is, és ha három- vagy több helyről kapcsolandó világítások vannak, akkor elég egyfélét, a keresztkapcsolót tartalékolni.
2023. okt. 30. 22:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!