Hogyan működik a tranzisztor?
Arra lennék kiváncsi hogy mi megy végbe a belsejében.
Találtam egy jó pár oldalt de nem igazán értem.
(NPN)Ha a B(bázis) oldalára feszültséget kapcsolunk pld egy R1 keresztül Akkor a kollektorból az emitter felé U(5V) feszültség kezd el folyni. pld a tranzisztor nyitóárama 0,01 A akkor az R1-500 ohm elég ez igy helyes?
De pld ennél a kapcsolatnál hogy számolom ki az ellenállásokat és a kondenzátort?
pld ezel a tranzisztor:
R1=Ut-Ube/Ib R1=5-0,6/0,015
Ube: VBE(SAT) IC=150mA, IB=15mA 0.6 1.2 V hfe=B=40
Ib = akkor 15mA.
R1=293ohm.
Rc=Ut-Uce/Ic
Ut: VCE(SAT) IC=150mA, IB=15mA 0.3 V
Rc=5-0,3/0,15 Rc=31,33ohm
Re =?
Cbe=?
Cki=?
Ce=?
Ha jól látom az Re és a Ce egy rezgőkört alkotnak
Jó úton járok?
Néztem több videot is átolvastam pár oldalt PN átmenetek ről értem is de ha olvasom, akkor ott azt irják, hogy az elektronok a C ből az E felé áramlanak és a B felé ami a veszteség pld.0,6V.
Ha videót nézek azon pedig az elektronok E felől C felé áramlanak.NPN.
NPN tranzisztor esetén az elektronok áramlási iránya az emitterből a kollektor felé van. A kollektoráram 1/béta része a bázis felé folyik (bázisáram)
A valós áramirány mindig a negatív potenciál felől a pozitív felé folyik. Az más kérdés, hogy a megegyezés szerinti technikai áramirányt a pozitív felől a negatív felé jelzik.
Re és Ce nem rezgőkör. Az Re a tranzisztor egyenáramú munkapontját állítja be. A bázisáram bétaszorosa folyik keresztül rajta, megemeli az emitter potenciálját, és ezzel csökkenti a bázisáramot.
A Ce az emittert "hidegíti", váltakozóáramú szempontból földpotenciálra hozza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!