Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Keleti tájolású napelemnél a...

Keleti tájolású napelemnél a panelek teljesítménye nem érheti el sosem a maximális mértéket?

Figyelt kérdés

Adott, egy keleti tájolású napelemrendszer optimalizálóval szerelve. Így látom mindegyik panel egyenkénti teljesítményét. A panelek csúcsteljesítménye 410wh.Jó fél éve vannak üzemben, eddig a leg nagyobb teljesítmény 280wh volt, de az is csak elvétve fordult elő. Általánosságban, amikor a rendszer termelése szempontjából jó az idő, akkor 190-220wh közt mozognak a panelek teljesítménye. A dőlésszög 35 fok.

Nekem, csak az a furcsa hogy amikor látszólag ideálisnak tűnik a napelempanelra a fény rávetülése, közvetlen éri a napsütés, akkor sincs valami megközelítése a 410wh-nak.

Nem a 410wh hiányzik, hanem hogy gondoltam olyan 350wh körüli lehet majd melegebb időben, hiszen a meleg csökkenti a hatékonyságát a rendszernek, ez egyértelmű.

A kérdés az lenne, hogy biztosan jól működik így a rendszer? Ez keleti tájolásnál természetes?

2023. júl. 8. 13:48
A kérdező szavazást indított:
A keleti tájolás kb 10%-al termel kevesebbet egy év alatt, mint az ugyan olyan déli rendszer.
A keleti tájolás jóval kevesebbet termel egy év alatt, mint az ugyan olyan déli tájolású rendszer.
A keleti tájolású rendszer egy év alatt szinte ugyan annyit termel, mint egy ugyan olyan déli tájolású rendszer.
6 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:
78%
Akkor jo a tájolás ha minél hosszabb ideig 90 fok körüli a beesési szög. Ellenörizd akár egy bottal!
2023. júl. 8. 14:05
 2/5 anonim ***** válasza:
85%
Kb reális igen.
2023. júl. 8. 14:10
 3/5 Szervizmérnök úr ***** válasza:
85%
Miről beszélsz, teljesítmény egysége a W, nagybetűvel!
2023. júl. 8. 14:28
 4/5 A kérdező kommentje:

Kedves, Szervizmérnök úr!

Ha már javítasz, akkor azt inkább Wp-re kellene, mint W-re. Hiszen, a napelemek teljesítményét Watt peak-ben mérik. De a "wh" mértékegységet valóban elbaltáztam. :/

Köszönöm a figyelemfelhívást, hibáztam.

1# Igen, az az ideális beesési szög, de ez már egy telepített rendszer és keleti tájolás állt rendelkezésre, aminél az ideális beesési szög kevés ideig áll fent (bár minden fixre szereltnél ez így van) viszont, amikor kb megfelelő minden paraméter, akkor sem megy átlagban feljebb a teljesítmény bő 50%-nál jobban a paneleket illetően.

2# Köszönöm a választ! A rendszer össz teljesítményével elégedett vagyok, csupán a panelek egyenkénti, mondjuk úgy, hogy visszafogott csúcsteljesítményét tartottam érdekesnek.De cserébe hosszasan, viszonylag egyenletesen elnyújtja a teljesítményt.

2023. júl. 8. 15:39
 5/5 A kérdező kommentje:

Na ez nem az én napom, úgy néz ki. :)

Szervizmérnök úr-nak adott válaszom nem teljesen korrekt, így félreérthető.

Szóval, a napelemek teljesítményének mértékegysége a: Wp

De aztán félreérthető amit írtam, mert a teljesítményét W (Watt)- ban mérik, ahogy azt Szervizmérnök úr javította helyesen.

Szóval, a napelemek teljesítménye: 410 Wp. Mindenhol máshol Watt a mértékegység, amiket elhibáztam.

2023. júl. 8. 16:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!