Mi lehet a baj? Fürdőszobai hármas konnektorban 237 V a feszültség.Hajszárító, ventis hősugárzó nagyon gyengén megy róla.(150 V-ra leesik a feszültség ilyenkor a másik két aljzatban.)A ház többi konnektorában rendesen üzemelnek.
Valami kötés gond lehet ahogy az előttem válaszoló írta.
Én annyit gyorsan hozzáfűznék, hogy ekkora terhelés mellett ilyen esés azt a kötést nagyon melegíti (valószínűleg izzik is).
Szóval ne használd azt az aljzatot amíg a hiba ki nincs javítva ha nem akarsz lakástüzet kockáztatni!
Ühüm... és ha a vezetékek színe megtévesztett?
Simán lehet hogy előtted egy másik kókler vitte be oda a vezetékeket és kötözgette össze.
Most azért lett jó, mert te rendesen meghúztad a csavarokat. De a vezetékek nem jó helyen vannak. Ez nem jutott eszedbe??
#5-nek:
Csatlakozom Szirty-hez. Ha ezt laza kötés okozta volna hősugárzóval, akkor xarrá égett volna a hibás kontaktus.
Összefoglalnám:
- Egy fali aljzatban a feszültség 150V-ra esik amikor nagy terhelés üzemel róla (1-2 kW).
- Más hejen lévő aljzatban eközben a feszültség nem esik le.
Megoldásként felcserélted az illető aljzatban a nulla és védővezetőt (mert eleve fel volt cserélve), mire látszólag a probléma megszűnt.
Két dologra lehet következtetni ebből:
1. Nincs ÁVK a lakásban az aljzatok áramkörén, mert azt már eleve lekapcsolta volna az említett hibás bekötés.
2. A földelési ellenállás abban a lakásban olyan nagy, hogy garantáltan nem tudja ellátni a védelmi funkcióját.
Én hívnék egy szakit aki megvizsgálja a hálózatodat és végez méréseket (nem multiméterrel hanem erre való hurokellenállás mérő műszerrel) mert ez így nagyon nem jó még akkor sem ha látszólag minden jól működik.
Szirty-nek:
Én sejtem hogy mi a szitu, bár ezt csak a kérdező tudná megerősíteni.
Nagyon régen még nem volt föld, a szolgáltatótól csak egy fázis, és egy nulla ment be az épületbe. A földelést egy idő után kétféleképp oldották meg. Az egyik megoldás a nullavezető óra utáni elosztása volt, a másik megoldás a földszonda alkalmazása. Vastag rézrúd volt lehelyezve a földbe, erre kötötték a földelést.
Ennél a megoldásnál léphet fel a fenti jelenség. Tehát feltételezem hogy a kérdező egy régi típusú, valszeg családi házban lakik, ahová "légkábelen" van bekötve az áram, két kábellel. Egy szigeteletlen alusodronyon ami egyben a tartókábel, és rátekerve egy fekete, szigetelt kábel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!