Miért nem javítanak LED izzókat (lámpát)?
A tönkrement LED izzókat össze lehetne gyűjteni mert nagy részüket meg lehet javítani és újra (persze olcsóban mint javítottat) értékesíteni így rengeteg javítható LED izzót meg lehetne menteni a szemétbe dobástól - ennek köszönhetően kevesebbet kellene újakkal pótolni és legyártani ami kevesebb energiával és környezet szennyezéssel járna.
Én is javítottam már kidobásra ítélt LED izzót , legtöbbször a sorba kötött LED-ek valamelyike megszakad így a LED izzó működésképtelen. Javítása egyszerű a hibás LED-et kicserélve vagy helyette egy 400 Ohm körüli ellenállást beforrasztva a LED izzó hónapokig - évekig újra működőképes. A hibás LED áthidalása nem teljesen jó mert kisebb lesz az ellenállása a sorba kötött LED-eknek ami miatt azok hamar tönkremehetnek (nagyobb áram (A) halad át rajtuk).
Az ismerősök és kollégák között is jó néhányan javítottak már LED izzókat .
Nekem is van egy Osram és egy Tungsram LED izzóm ami javítás után már több mint egy éve üzemel. Így nem került szemétbe.
Nem éri meg szerintem.
Én is javítottam már többet (magamnak).
"A hibás LED áthidalása nem teljesen jó mert kisebb lesz az ellenállása a sorba kötött LED-eknek"
Ha áramgenerátoros a meghajtása akkor nem lesz nagyobb áram a LED-eken. Legalábbis amíg túl sokat nem kötsz át. :)
Inkább az a gond, hogy nem lehet illetve nehéz kulturáltan szétszerelni, meg az hogy eleve túlhajtják a LED-eket.
Kicseréled a rosszat (vagy átkötöd) de a többi is ami még működik a halál peremén van. Kevés van neki hátra.
Órákig elvacakol vele az ember, nem lehet a javításért annyit kérni hogy megérje, mert olcsóbb egy új.
Ha meg nem egy LED hal meg hanem a meghajtása akkor fokozottan nem éri meg.
"A hibás LED áthidalása nem teljesen jó mert kisebb lesz az ellenállása a sorba kötött LED-eknek ami miatt azok hamar tönkremehetnek (nagyobb áram (A) halad át rajtuk)."
A LED-eknek nem ellenállása van, hanem nyitófeszültsége és ahogy már említettem, többféle áramköri megoldás is létezik, hogy csak a főbb irányokat említsem:
- Kapacitív előtét.
- Kapcsolóüzemű áramgenerátor.
- Disszipatív áramgenerátor.
Amikor egy LED-lámpát felújít az ember magának (másnak nem nagyon), pontosan át kell látni, hogy mit csinálsz és azt hogyan oldod meg.
Például csökkented a LED-áramot, így kiszúrsz a gyártóval, aki a hűtést alulméretezte. Ja, csökken a teljesítmény?
De a trükk abban van, hogy fogsz egy lámpát, ami elvben nagyobb teljesítményű, azt fogod visszább. Okos...
""A LED-eknek nem ellenállása van, hanem nyitófeszültsége""
Sok -sok marhaság után csak a Elektrotanya oldalán forúmozok tovább ahol már 14 éve éve adok szakmai tanácsokat javítások kapcsán.
Nemrég regisztráltam - kíváncsiságból tettem fel 3 kérdést arra vonatkozóan milyen szakmai beállítottságú válaszokat kapok.
A 3 kérdésre kapott válaszok meggyőztek engem, hogy itt nincsennek hozzáértő emberek akikkel szakmai alapon lehetne konzultálni.
Ha ennyire nem értesz az elektronikához, hogy legalább belásd, mekkora butaságot írtál, az téged minősít sajnos. Te itt, laikus szavaiddal már elszóltad magad, hogy nagyjából villanyszerelő szinten létezhetsz, de az ide kevés.
Elektrotanyán pár éve egyszer nekifutottam a fórumozásnak. Elmebetegek támadtak rám többen is, akik váltig állították, hogy én valaki vagyok, aki valami álnicken írok.
De ez hülyeség, nem írtam oda előtte, nem is volt vitám senkivel.
Próbáltam logikus érvekkel alátámasztani, hogy kapjanak már a fejükhöz, hasonlítsák össze a helyesírásom és hasonlók, de mintha falnak beszéltem volna.
Tényleg, sajnos olyan alakok képe vázolódott fel előttem, akik kezelésre szoruló, üldözési mániás figurák. Ennyi elég is a Tanyából, azóta sem írtam oda, egy betűt sem.
Az meg, hogy te szakmailag ilyen buta szövegekkel jössz ide és "tanácsadónak" titulálod magad...
Miért nem jó neked a Tanyán akkor?
Félre ne értsd, itt a Gyakori Kérdéseket is megtalálja Magyarország legalja _is_, még csodálkozom, hogy mostanában úgy-ahogy lehet itt létezni. Legutóbb pár évig kerülnöm kellett ezt a helyet, mert annyira tűrhetetlen volt a légkör, pár alak miatt.
De a Tanya is leszerepelt előttem, furcsa figurák akadnak ott is, így hiába vannak ott jó szakemberek is, ha néhány súlyosan sérült troll miatt el kell menekülni.
Ez nem normális, amit ott tapasztaltam, hiszen már csak tudom, hogy alaptalanul gyanúsítottak meg, valami ismeretlen alakkal.
Csak a különbség, hogy az a valaki állítólag újra és újra regisztrált.
Én viszont azonnal feladtam, ilyen társaságban nem veszek részt.
"Sok -sok marhaság után..."
Nyilván van ellenállása a LED-nek is, még ki is lehet számolni vagy akár megmérni, de a LED egy nemlineáris elem ezért az a körülmények függvényében változik.
Ezért ellenállásként nem szoktuk emlegetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!