Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi történhetett a méréskor?

Mi történhetett a méréskor?

Figyelt kérdés
Lakásfelújításban vagyunk, cserélni szerettem volna a konnektort az egyik szobában. Ahogy szoktam, multiméterrel mértem a konnektort hogy van -e benne áram, mivel régi építésű a lakás, volt már, hogy ahhoz a szobához tartozó kismegszakítót lekapcsoltam, de mégis volt áram pl a konnektorban. Sajnos nem túl egyértelmű mi hova van kötve és feliratozva sincs. Tehát mértem a konnektorokat (3db), 2-ben volt áram, majd amikor a multiméterrel a harmadikhoz értem, abban a pillanatban hogy bedugtam a mérőtüskét, pukkanás, villanás, és ennyi. Lenyomta a villanyórát is. Visszakapcsoltam mindent, látszólag a kismegszakító is fent van, de abban a szobában a konnektorokban nincsen áram, minden máshol van. Ma jön szaki megnézni mi lehet a gond, de addig is van esetleg tipp hogy mi lehetett ez?

2023. máj. 22. 07:59
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Jól írta... áramot akart mérni...

Csak nem azt kellett volna :D Hanem feszültséget :D Azt is AC-állásban.

És ha a multin a nagyarámú banándugó hüvelybe dugta véletlenül a mérőzsinort, akkor mindegy is hova tekerte a műszert. Még ha a 750VAC-os méréshatárra akkor is.

Mert a COM és 10-20-30A-es dugalj hely a multikon egy néhány milliohmos söntre van fixen bekötve. Az a "tekerő" kapcsolótól függetlenül az mindig kb. egy fix rövidzár... :D

Ezért kell minden mérés előtt nem csak a módvalasztó kapcsolót megnézni, hanem hogy meliyk "lukba" van a mérőzsinór bedugva :D

És tudni mi az áram és a feszültség közötti különbség. Ezek nélkül életveszély hálózaton méricskélni.

2023. máj. 22. 11:42
 12/21 anonim ***** válasza:
Nem érted? Kettőnél mért, tehát nem mérhetett áramot.
2023. máj. 22. 11:51
 13/21 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm. Hülye vagyok, valóban, laikus, nem vagyok villanyszerelő. Megmaradtam, lakás egyben maradt, tanultam belőle többet nem nyúlok hozzá, ennyi. Szaki jön és megnézi. De azért nem kell sz.rrá alázni, mert laikusként csináltam egy valóban f.szságot, felfogtam, és nem csinálom többet. Kellően beszartam tőle.
2023. máj. 22. 12:02
 14/21 anonim ***** válasza:

Van egy sokkal biztosabb módszer. Úgy híjják próbalámpa.

Két vezeték egy foglalat és egy fényforrás. Lehetőleg izzószálas, ne LED-es!

Ennél biztosabb és egyszerább műszer nem kell.

2023. máj. 22. 13:20
 15/21 anonim ***** válasza:

#12:

Igen értem, előtte kettőt meg tudott mérni.

De akkor, ha továbbra is a műszer ugyanúgy volt "konfigurálva", és nem dugta át a mérőzsinort a sokamperes (10/20/30) söntre, akkor mi okozhatta a tűzijátékot?

Mert feszültség mérés módban kb 1-10 Mohm impedanciájú a műszer bemenete, ami kb 200uA-el terheli a mérendő kört. Az pedig édeskevés a kismegszakító leveréséhez.

2023. máj. 22. 18:01
 16/21 A kérdező kommentje:

Mindent úgy mértem ahogy korábban is, multiméter 750V AC-n, fekete mérő a COM-ban, piros a biztosítékkal ellátott bemenetben.

Menetközben soha nem állítottam a tárcsán, hosszú évek óta mértem így konnektort, soha nem volt vele gondom, ezért nem értettem mi történt. Villanyszerelő megnézte, a pukkant konnektor mellett volt egy másik, ami már rég le volt kötve, azonban mivel a konnektorok sorba vannak kötve (régi építésű panel, alu vezetékes, régi kötések) így balszerencsémre abban a lekötött konnektorban a kötés szétjött, így ahogy bedugtam a műszert az aktív konnektorba, jött a tüzijáték. Azóta már minden rendben, a kötéseket rendbetette a szaki.

2023. máj. 26. 19:24
 17/21 anonim ***** válasza:

Na akkor valszeg meg is van a hiba.

A multikon általában 3 vagy 4 dugasz hely szokott lenni. A COM (fekete), egy a feszeltség merésére, egy a kisáramú (2A) es esetleg még egy a nagyáramú mérőhüvely (10-20A).

(Kivétel néhány újabb multi, ott a kisáramú és a fesz bemenet egy és ugyanaz... ezekre a lentebb leírtak nem igazak.)

Általában a kisáramút biztosítekkal védik (belül). A nagyáramút nem mindig, mert a 20A-es biztosíték már nem a mini üvegcsöves kategória, kicsi kínai multikból hiányzik. 20A felett az olcsó mérőzsinór ég el úgy is :D

Viszont a feszültseg mérő dugaszt nem védik biztosítékkal. Ugyan minek? A feszéltseg bemenetet aminek impedanciája Megaohmos tartományú... nincs az a feszültség hogy jelentős áram follyon... Még 1000 V-nál is mikroamperek.

Szóval ha COM és a "biztosítékos" bemenetre dugtad a műszerzsinórt akkor áramat akartál volna mérni.

És hiába teszed ettől függetlenül a műszert 750V-os méreshatarba. A COM és az áram mérésre fenntartott bemenetek azok akkor is söntölve vannak... ami mondjuk majdnem egy rövidzár (+biztosíték)

Tehát ha feszt akarsz mérni (ezt kellett volna):

Zsinór COM és fesz bementbe dugva.

Feszültség mód és AC/DC mód kivlaaztva

Áram mérés (ekkor a műszer kvázi rövidzár):

Zsinór COM és áram mérő bemenetre (ha van kis/nagyáramú akkor a megfelelőbe)

Áram mérés mód és AC/DC vállasztás.

(Ismétlem, a multik azon kis csoportjat kivéve, ahol a kisáramú és fesz mérés közös dugaljra van kivezetve)

De minden mérésre igaz:

Az áram mérésnél mindig körültekintően kell eljárni!

Feszültség helyet véletlenül áramot mérni fatálos hiba lehet. Valami szikrázni és füstölni fog. Fordítva viszont nem para általaban a tévedés.

De ha leírod mi a multiméter típusát, és melyikekbe dugtad a zsinórt.. megnézem neked hogy akkor pontosan mi is történthetett.

2023. máj. 26. 21:07
 18/21 anonim ***** válasza:

Na még egy kép pl egy tipikus 4 "dugós" multiról. A képen a zsinór fesz mérő poziban van. Ha piros a másik kettő valamelyikébe ("biztosítós") lenne dugva, akkor az már az áram mérő bemenet. (Általában függetlenül a módkapcsoló állásától.)

[link]

2023. máj. 26. 21:16
 19/21 anonim ***** válasza:

Csak a dugasz aljakról a kép külön:

[link]

2023. máj. 26. 21:17
 20/21 anonim ***** válasza:

"fekete mérő a COM-ban, piros a biztosítékkal ellátott bemenetben."

A feszültségmérésen nincs biztosító.

2023. máj. 26. 23:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!