Mi történhetett a méréskor?
Jól írta... áramot akart mérni...
Csak nem azt kellett volna :D Hanem feszültséget :D Azt is AC-állásban.
És ha a multin a nagyarámú banándugó hüvelybe dugta véletlenül a mérőzsinort, akkor mindegy is hova tekerte a műszert. Még ha a 750VAC-os méréshatárra akkor is.
Mert a COM és 10-20-30A-es dugalj hely a multikon egy néhány milliohmos söntre van fixen bekötve. Az a "tekerő" kapcsolótól függetlenül az mindig kb. egy fix rövidzár... :D
Ezért kell minden mérés előtt nem csak a módvalasztó kapcsolót megnézni, hanem hogy meliyk "lukba" van a mérőzsinór bedugva :D
És tudni mi az áram és a feszültség közötti különbség. Ezek nélkül életveszély hálózaton méricskélni.
Van egy sokkal biztosabb módszer. Úgy híjják próbalámpa.
Két vezeték egy foglalat és egy fényforrás. Lehetőleg izzószálas, ne LED-es!
Ennél biztosabb és egyszerább műszer nem kell.
#12:
Igen értem, előtte kettőt meg tudott mérni.
De akkor, ha továbbra is a műszer ugyanúgy volt "konfigurálva", és nem dugta át a mérőzsinort a sokamperes (10/20/30) söntre, akkor mi okozhatta a tűzijátékot?
Mert feszültség mérés módban kb 1-10 Mohm impedanciájú a műszer bemenete, ami kb 200uA-el terheli a mérendő kört. Az pedig édeskevés a kismegszakító leveréséhez.
Mindent úgy mértem ahogy korábban is, multiméter 750V AC-n, fekete mérő a COM-ban, piros a biztosítékkal ellátott bemenetben.
Menetközben soha nem állítottam a tárcsán, hosszú évek óta mértem így konnektort, soha nem volt vele gondom, ezért nem értettem mi történt. Villanyszerelő megnézte, a pukkant konnektor mellett volt egy másik, ami már rég le volt kötve, azonban mivel a konnektorok sorba vannak kötve (régi építésű panel, alu vezetékes, régi kötések) így balszerencsémre abban a lekötött konnektorban a kötés szétjött, így ahogy bedugtam a műszert az aktív konnektorba, jött a tüzijáték. Azóta már minden rendben, a kötéseket rendbetette a szaki.
Na akkor valszeg meg is van a hiba.
A multikon általában 3 vagy 4 dugasz hely szokott lenni. A COM (fekete), egy a feszeltség merésére, egy a kisáramú (2A) es esetleg még egy a nagyáramú mérőhüvely (10-20A).
(Kivétel néhány újabb multi, ott a kisáramú és a fesz bemenet egy és ugyanaz... ezekre a lentebb leírtak nem igazak.)
Általában a kisáramút biztosítekkal védik (belül). A nagyáramút nem mindig, mert a 20A-es biztosíték már nem a mini üvegcsöves kategória, kicsi kínai multikból hiányzik. 20A felett az olcsó mérőzsinór ég el úgy is :D
Viszont a feszültseg mérő dugaszt nem védik biztosítékkal. Ugyan minek? A feszéltseg bemenetet aminek impedanciája Megaohmos tartományú... nincs az a feszültség hogy jelentős áram follyon... Még 1000 V-nál is mikroamperek.
Szóval ha COM és a "biztosítékos" bemenetre dugtad a műszerzsinórt akkor áramat akartál volna mérni.
És hiába teszed ettől függetlenül a műszert 750V-os méreshatarba. A COM és az áram mérésre fenntartott bemenetek azok akkor is söntölve vannak... ami mondjuk majdnem egy rövidzár (+biztosíték)
Tehát ha feszt akarsz mérni (ezt kellett volna):
Zsinór COM és fesz bementbe dugva.
Feszültség mód és AC/DC mód kivlaaztva
Áram mérés (ekkor a műszer kvázi rövidzár):
Zsinór COM és áram mérő bemenetre (ha van kis/nagyáramú akkor a megfelelőbe)
Áram mérés mód és AC/DC vállasztás.
(Ismétlem, a multik azon kis csoportjat kivéve, ahol a kisáramú és fesz mérés közös dugaljra van kivezetve)
De minden mérésre igaz:
Az áram mérésnél mindig körültekintően kell eljárni!
Feszültség helyet véletlenül áramot mérni fatálos hiba lehet. Valami szikrázni és füstölni fog. Fordítva viszont nem para általaban a tévedés.
De ha leírod mi a multiméter típusát, és melyikekbe dugtad a zsinórt.. megnézem neked hogy akkor pontosan mi is történthetett.
Na még egy kép pl egy tipikus 4 "dugós" multiról. A képen a zsinór fesz mérő poziban van. Ha piros a másik kettő valamelyikébe ("biztosítós") lenne dugva, akkor az már az áram mérő bemenet. (Általában függetlenül a módkapcsoló állásától.)
Csak a dugasz aljakról a kép külön:
"fekete mérő a COM-ban, piros a biztosítékkal ellátott bemenetben."
A feszültségmérésen nincs biztosító.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!