Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Minél alacsonyabb a fordulatsz...

Minél alacsonyabb a fordulatszám, annál erősebb a DC motor?

Figyelt kérdés
Tehát minél alacsonyabb a fordulatszám, (RPM) egy DC motorban, annál nagyobb a nyomatéka? Pl egy 12voltos DC motor aminek 16prm a fordulatszáma, nagyobb súlyt (pl redőnyt) tud meg hajtani, mint egy ugyanolyan 12 voltos motor, de pl 170prm-mel? Elnézést, elég laikus vagyok a témában, azért fogalmaztam így. Köszönöm a segítséget!

2023. febr. 21. 19:25
 1/5 Szirty ***** válasza:

Nem nagyon van 16 rpm sebességű motor. A DC motorok fordulatszáma általában több ezer, a kisebbeké több tízezer rpm.

A kisebb fordulatszámot áttétellel szokták elérni. De akkor már nem a motor fordulatáról beszélünk.

Gondolom a kérdésben így áttétellel együtt értetted. De mit jelent az "erős"? A nyomatékot?

Lassító áttétellel a nyomaték nő. Fele fordulattal a duplájára.

A teljesítmény azonban változatlan lesz áttétellel is (leszámítva a veszteségeket).

2023. febr. 21. 19:33
 2/5 A kérdező kommentje:

Egy egyszerű házi elektromos redőnyt szeretnék csinálni, és nem tudom milyen motrot vegyek. Ezt találtam AliExpressen, viszont nem tudom hogy meg tud e az alacsony rpm motor hajtani egy kb 5 kilós redőnyt. Itt a link:

HUF 1,975.95 6% Off | JGA25-370 Geared motor DC motor 6V 12V 24V electric gear motor high torque 16/26/35/60/77/130/170/280/620/1360rpm

[link]

2023. febr. 21. 19:38
 3/5 anonim ***** válasza:
Ez attol fugg en inkabb ugy mondanam hogy azonos motorra ha az egyikre teszel 2 fogaskereket hogy 2szer olyan gyors legyen a masiknal akkor igen az gyengebb is lesz de igy nem lehet megmondani viszont ha egy motort kello keppen lelassitasz akkor kb barmit fel tud emelni csak ugye nem mindegy milyen sebesseggel a linkelt motor pedig ranezesre is keves lesz valami nagyobbat nezz
2023. febr. 21. 21:27
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2023. febr. 22. 07:42
 5/5 Szirty ***** válasza:
100%

"ha egy motort kello keppen lelassitasz akkor kb barmit fel tud emelni"

Nem. Csökkentett fordulattal a teljesítménye is csökken!

2023. febr. 22. 07:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!