Ha egy hangszóróval sorba kapcsolok egy kondenzátort, akkor változik az ohm?
Figyelt kérdés
Van két egyforma hangdobozom, az egyikben tönkrement a magassugárzó (mindkettőből kiszereltem), és van két egyforma kis hangszóróm, amit egy bóvli kínai cuccból szedtem ki. Ezek kb teljesen jók magassugárzónak (bár gumi peremes, semmi basszus nincs benne), ezért arra gondoltam, hogy ezekkel pótolnám a magassugárzót (ami eredetileg piezo horn volt). A nagy hangszórók és a kis hangszórók is 4 ohmosak, ha ezt így párhuzamosan összekötöm, akkor elvileg 2 ohm lesz. Na de, ha a kis hangszórók elé berakok egy kondenzátort, ami felüláteresztő szűrőként funkcionálna, akkor lenne hatása a hangszóró ohm-jára? Csak mert az erősítőnek nem biztos, hogy olyan jót tesz, ha 2 ohmos a hangfal. Bár most is így van, csak nincs kondenzátor és külön van a kis hangszóró is, nincs beszerelve, de egész elfogadhatóan szól. Mondjuk bömböltetni nem merem így, ezért szeretnék meggyőződni róla először, hogy mennyire lenne ez így jó. Teljesítményre se nagy amúgy, a nagy hangszórók 15 wattosak, a kicsik meg 5, szóval 20 wattos lenne elvileg.2023. febr. 21. 18:14
2/2 anonim válasza:
Ha sorosan kapcsolsz vele egy kondenzátort, akkor változik az impedanciája. A magas sugárzókról le kell választani a mély hangokat. Egyszerűbb hangdobozoknál csináltak is olyan megoldást, hogy csak a magas sugárzókkal kötöttek sorba egy kondenzátort. Alacsony frekvencián az erősítőt gyakorlatilag csak a mély sugárzó terheli. Nagyobb frekvencián a két hangszóró párhuzamosan terheli, de egyrészt a hangszóró impedanciája a frekvenciával növekszik, másrészt a zenében általában a magas hangok kisebb intenzitással jelentkeznek. Ebből adódóan az erősítő nem valószínű, hogy túlterhelődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!