Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogy kössem be a kondenzátort...

Hogy kössem be a kondenzátort a hangszóróra?

Figyelt kérdés

A képen lévő fényes zöld színű kondit a hangszóróról forrasztottam le, hogy be tudjam vinni a szaküzletbe és egy ugyan olyat kérni (matt zöld). A hangszóróhoz nem igazán értek. Ez egy autó hangszóró és a membrán közepén van egy kissebb membrán, gondolom a magas hangoknak. A szaküzletbe az eladó nagy paraszt volt, úgyhogy csak annyit tudtam meg tőle hogy van pozitív és negatív oldala a kondinak. Tőletek kérdezem, hogy milyen irányba forrasszam fel? A leforrasztott kondenzátoron nem látok +/- jelölést.

[link]

2016. ápr. 21. 13:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Az eredeti kondi is es az uj is meg van jelolve, csak nem latszik a kepen mert keresztben fenykepezted. Egy feher csik szokott lenni a negativ polusnak, es altalaban bele is van festve a feker csikba egy minusz (-) jel.

Szoval az ujnak a minusz polusat oda forrasztod ahol a reginek a minusz polusa volt.

2016. ápr. 21. 13:10
 2/11 anonim ***** válasza:

Ha a regi kondin nincs semmi + vagy - fel akkor az nempolarizalt kondi es olyat kell vasarolni. Annak meg mindegy milyen iranyban kotod be.

Ha nem talalsz akkor lehet helyettesiteni 2 darab polarizalttal sorba kotve, ketszeres kapacitasuval.

Ez egy nempolarizalt:

[link]

2016. ápr. 21. 13:14
 3/11 Wadmalac ***** válasza:
Amúgy meg, mint a ledeknél, a hosszabb láb a negatív. Az eredetiről persze ezt nem tudod lenézni, de legalább az újon látszik.
2016. ápr. 21. 14:05
 4/11 Wadmalac ***** válasza:
Most kapcsolok, a hangszórón viszont látod, melyik a +/- oldal.
2016. ápr. 21. 14:08
 5/11 A kérdező kommentje:

Itt a hangszóró, talán ezzel kellett volna kezdenem.

[link]

A két piros pöttyel jelöltem az előző kondi 2 bekötési pontját. Azon nincs semmilyen jelölés illetve nem is emlékszem hogy állt rajta. A fehér szigetelésű kábel jön az erősítőből, a fekete és alul a színezetlen pedig megy a membránokhoz. Ebben az esetben hova forrasszam a minuszt?

2016. ápr. 21. 15:27
 6/11 Wadmalac ***** válasza:

Hát, ez így érdekes, a bejövő hangszóró kábelből a csíkos szálnak kéne lennie a negatívnak, most a kép alapján tippelek, hogy a közép-mély drótjai nem látszanak és a két, mágnes közepére felfutó drót köti be a magassugárzót.

Így viszont nem teljesen értem, mintha a kondi sorosan lenne kötve a csipogóval, lehet, hogy ez így jó is, nem tudom.

Mindenesetre a két piros pötty közül a kép szerinti jobb oldali, a fejegység felől jövő sima szürke szál bekötési pontja tuti, hogy plusz. Már ha a kocsiban nem történt kábelfelcserélő busnyázás.

2016. ápr. 21. 15:36
 7/11 A kérdező kommentje:
Azt hiszem értem a dolgot mostmár. A válaszod alapján fog menni, köszönöm!
2016. ápr. 21. 15:40
 8/11 anonim ***** válasza:
A kondenzátor sorba van kötve a csipogóval, így helyes a képen. Így ugyanis levágja a mély hangokat. Ez gyakorlatilag egy primitív "hangváltó". Viszont mivel itt nem egyenáramról van szó, ezért gyakorlatilag mindegy hogy kötöd be, a + és - jelzések csak azért vannak a hangszórón, hogy ne egymás ellen dolgozzanak ( egyet felcserélve eltűnhetnek a mélyhangok pl). Egy polarizálatlan kondenzátor lenne ide az igazi, ha a régin nincs jelzés, akkor valószínűleg ezért.
2016. ápr. 21. 16:13
 9/11 Wadmalac ***** válasza:

"Egy polarizálatlan kondenzátor lenne ide az igazi, ha a régin nincs jelzés, akkor valószínűleg ezért."

Hát, meglehet, bár nem véletlen a polaritás megadás, a hangszórókra nem nulla közepű váltófeszültség megy, van egy hordozó feszültség, amin a rezgés ül, annak a polaritása meg megfelel a hangszóró polaritás megadásának.

Nem véletlenül nem illik fordítva bekötni a hangszórókat, akkor a membrán nem a tervezett irányban ugrál ki a nyugalmi helyzetből. Az meg minimum hangminőséget ront.

2016. ápr. 21. 16:28
 10/11 Wadmalac ***** válasza:
Hozzátenném ,természetesen a csipogóval sorba kötött kondi nem ereszti át a vivő áramot, de attól még a polaritások megmaradnak.
2016. ápr. 21. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!