Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy valóságos áramgenerátor...

Egy valóságos áramgenerátor forrásárama 5 mA, üresjárásban 10V feszültség jelenik meg a kimeneti pólusain. Mekkora a belső ellenállása? Mekkora áram fog folyni egy 3kΩ-os terhelő ellenálláson?

Figyelt kérdés
Egy valóságos áramgenerátor forrásárama 5 mA, üresjárásban 10V feszültség jelenik meg a kimeneti pólusain. Mekkora a belső ellenállása? Mekkora áram fog folyni egy 3kΩ-os terhelő ellenálláson?

2023. febr. 20. 09:59
1 2 3
 11/25 Szirty ***** válasza:

"A valóságos áramgenerátor kapcsain üresjárásban mérhető a 10 V. Viszont, ha rákapcsolják a 3 kΩ-os ellenállást, akkor le fog csökkenni"

Én abból indultam ki hogy nem csökken le a feszültség mindaddig amíg az áram el nem éri az 5mA értéket.

Abban a valóságban amelyikben ezt kipróbáltam tényleg így van.

"ez egy elméleti feladat, ahogy 8-as is írta."

Talán valóban így van. Ez azonban feltételezés, mert a kérdésből nem derül ki. A #8-as válaszoló pedig valószínűleg nem a kérdező.

2023. febr. 21. 15:49
 12/25 anonim ***** válasza:

„ez egy elméleti feladat, ahogy 8-as is írta.

Talán valóban így van. Ez azonban feltételezés, mert a kérdésből nem derül ki.”

Ha elmélet kérdés, ha nem, ezt csak egyféleképpen lehet értelmezni:

Van egy valóságos áramgenerátor, amelynek a forrásárama 5 mA. Terhelés nélkül a kapcsain 10 V feszültség mérhető. Mivel valóságos, ezért a belső ellenállását figyelembe kell venni. Egy ilyen egyszerű feladaton mit nem lehet érteni?

Az áramkör ebből áll:

ideális áramgenerátor, amelynek forrásárama 5 mA

az ideális áramgenerátorral párhuzamosan kapcsolt belső ellenállás, ez a számítás alapján 2 kΩ

Ez a kettő együtt alkotja a valóságos áramgenerátort

A valóságos áramgenerátorra kapcsoltak egy 3 kΩ-os terhelő ellenállást, a kérdés az volt, hogy ezen az ellenálláson mekkora áram folyik?

Ez pedig 2 mA.

A valóságos nem azt jelenti, hogy a valóságban megépített, hanem azt, hogy a belső ellenállása nem végtelen, mint az ideális áramgenerátornak.

2023. febr. 21. 20:05
 13/25 anonim ***** válasza:

„Én abból indultam ki hogy nem csökken le a feszültség mindaddig amíg az áram el nem éri az 5mA értéket.”

Nem jó feltételezésből indultál ki.

A valóságos áramgenerátor ideális áramgenerátorból és a vele párhuzamosan kapcsolt belső ellenállásból áll. Az ideális áramgenerátor mindig 5 mA áramot ad, akármivel terheled.

Indulj ki abból, hogy ismert a belső ellenállása, 2 kΩ. Ha a forrásáram 5 mA, akkor üresjárásban a belső ellenálláson 10 V feszültség esik. Kapcsolj ezzel párhuzamosan egy 3 kΩ-os ellenállást. A párhuzamosan kapcsolt belső ellenálláson és terhelő ellenálláson összesen 5 mA áram folyik. Ezeken már nem eshet 10 V, mert az áram továbbra is 5 mA, de az ellenállás csökkent 1,2 kΩ-ra. Ezen az 5 mA hatására 6 V feszültség esik, melynek alapján a 3 kΩ-os ellenálláson folyó áram 2 mA.

Úgy is felfogható, hogy van egy ideális áramgenerátor, amelynek a forrásárama 5 mA. Erre rákapcsolunk egy 2 kΩ-os (ez lenne a belső ellenállás) és egy 3 kΩ-os (ez a terhelő ellenállás) ellenállást párhuzamosan. Mekkora áram folyik a 3 kΩ-os ellenálláson? Az áramosztó képlettel adódik, hogy 2 mA.

2023. febr. 21. 20:17
 14/25 Szirty ***** válasza:

"Nem jó feltételezésből indultál ki."

Nem feltételezés volt, hanem tény.

2023. febr. 22. 08:07
 15/25 anonim ***** válasza:
A megoldás Rb=2 kΩ és a 3 kΩ-os ellenálláson 2 mA áram folyik. Ez a tény.
2023. febr. 22. 10:10
 16/25 anonim ***** válasza:

"Én abból indultam ki hogy nem csökken le a feszültség mindaddig amíg az áram el nem éri az 5mA értéket.”

De elérte...

2023. febr. 22. 11:54
 17/25 Szirty ***** válasza:

"A valóságos áramgenerátor ideális áramgenerátorból és a vele párhuzamosan kapcsolt belső ellenállásból áll"

Legyen úgy.

Az én értelmezésem szerint ez a valóságban is létező (tehát nem elméleti) áramgenerátor volt a kérdés alapján.

Mert ha valóságos akkor nem elméleti.

(Elmélet és gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag van)

2023. febr. 22. 14:32
 18/25 anonim ***** válasza:

Akkor még egyszer:

Ideális áramgenerátor: a belső ellenállása végtelen

Valóságos áramgenerátor: belső ellenállása véges, egy ideális áramgenerátorból és a vele párhuzamosan kapcsolt belső ellenállásból áll.

E két megnevezésnek semmi köze ahhoz, hogy létezik-e a valóságban vagy nem. A feladatban valóságos szerepelt, amely akár meg is valósítható a valóságban, egy olyan, amelynek a belső ellenállása 2 kΩ. Szirty, tényleg nem értem, hogy ezen mit nem értesz?

A feszültséggenerátornál érted?

Ideális feszültséggenerátor: belső ellenállása nulla

Valóságos feszültséggenerátor: belső ellenállása véges, egy ideális feszültséggenerátorból és a vele sorosan kapcsolt belső ellenállásból áll.

Ha nem hiszed, nézd meg bármelyik szakkönyvben.

2023. febr. 22. 16:30
 19/25 Szirty ***** válasza:

"Szirty, tényleg nem értem, hogy ezen mit nem értesz?"

Talán nem ugyanarról beszélünk.

Kénytelen vagyok megkérdezni hogy használtál már áramgenerátort?

Ha beállítok egy áramgenerátort 5mA áramra és a feszültségét 10V-ra, majd rákötök egy 3k ellenállást akkor annak kapcsain 10V lesz és 3,33mA áram fog folyni azon az ellenálláson.

Mindaddig 10V marad a feszültség, míg az ellenállás értéke 200 Ohm alá nem csökken. :)

2023. febr. 22. 16:37
 20/25 Szirty ***** válasza:
2000 (bocsánat)
2023. febr. 22. 16:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!