Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha sorba kötött 18650 akkupakk...

Ha sorba kötött 18650 akkupakkot lekorlátozok 6v-ra, akkor hogy változik az effektív (?) kapacitás?

Figyelt kérdés
Teszem azt az összkapacitás 14Ah, akkor 6v-on is ugyanannyi lesz vagy több, vagy semmi köze hozzá, csak lassabban veszi ki belőle a rákötött fogyasztó?
2023. febr. 17. 12:54
1 2
 1/14 Szirty ***** válasza:
88%

Az összkapacitás nem fog megváltozni akár sorba kötöd őket akár párhuzamosan, akár vegyesen.

A 6V-ra "korlátozást" nem tudom hogy értetted. Mivel korlátozod?

2023. febr. 17. 13:00
 2/14 anonim ***** válasza:
82%
Gondolom feszültség szabályzóval (pl lm 317), vagy egyszerű feszültség osztóval (3 ellenállás)
2023. febr. 17. 13:02
 3/14 A kérdező kommentje:
Igen, szabályzóval, van itthon kettő is. Köszi.
2023. febr. 17. 13:20
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha sorosan kapcsolod, akkor is 14 Ah lesz a teljes kapacitás. Ha párhuzamosan kapcsolod, akkor 28 Ah lesz a teljes kapacitás. Ez egyszerűen belátható, mert egy cellában tárolt energia (3,6 V-tal számolva): 3,6·14=50,4 Wh. A kettőben tárolt energia ennek a kétszerese 100,8 Wh. Ha kettőt sorosan kapcsolsz, akkor a feszültség összeadódik 7,2 V lesz. Ebből visszaszámolva az eredő kapacitás: 100,8/7,2=14 Ah. Ha párhuzamosan kapcsolod, akkor a feszültség marad 3,6 V, amelyből az eredő kapacitás 100,8/3,6=28 Ah.

A kapacitás 14 Ah marad, csak az a kérdés milyen módon csökkented le a feszültséget 6 V-ra. Ha valamilyen veszteséges eljárással (soros ellenállás, feszültségosztó, disszipatív feszültségstabilizátor), akkor az ezeken keletkező veszteség miatt kevesebb energia jut a fogyasztóra. Ha valamilyen kapcsolóüzemű átalakítóval, akkor, mivel ezeken kis veszteség keletkezik, több energia jut a fogyasztóra. Az akkumulátorból 14 Ah energia vehető ki, de a feszültségcsökkentés miatt ennek egy része veszteségként hővé alakul. Minél jobb az átalakító hatásfoka annál több energia jut a fogyasztóra.

2023. febr. 17. 13:29
 5/14 Szirty ***** válasza:
100%

"Gondolom feszültség szabályzóval"

Én is ilyesmire gondoltam, csak nem mindegy hogy lineáris fesz szabályzóval, ellenállás osztóval vagy kapcsoló üzemű pl. step down konverterrel.

Ezek vesztesége ugyanis nagyon eltér ami befolyásolja a kivehető "kapacitást".

2023. febr. 17. 14:30
 6/14 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

eddig sehol se lattam hogy a pakk feszultseg mekkora

kerdes alapjan csak feltetelezni lehet hogy 6V nal magasabb

"csak lassabban veszi ki belőle a rákötött fogyasztó"

miert ez is kepes 6V rol magasabban feszen is uzemelni de te ok nelkul lekorlatozod?

2023. febr. 17. 15:24
 7/14 Szirty ***** válasza:

"eddig sehol se lattam hogy a pakk feszultseg mekkora"

Én azt látom hogy két sorba kötött 18650 akku pakkot ír.

Abból egy darab minimum 3.6V. Kettő meg a duplája. Ha a két pakkban is sorba vannak kettesével akkor meg e négyszerese, stb.

Tehát 6V-nál magasabb mert két 18650-ből álló pakkot nem tudsz úgy sorba kötni hogy 6V-nál kevesebb legyen.

2023. febr. 17. 15:30
 8/14 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

"Igen, szabályzóval, van itthon kettő is."

szabalyzo, ugytunik erre utal

de igazad van hogy termeszetes hogy magasabb lesz mint 6V ha sorosrol van szo, ha feltetelezuk hogy mint altalaban 3,6 koruli cellarol/pakkrol van szo

2023. febr. 17. 15:49
 9/14 A kérdező kommentje:
Ezt elvetettem, viszont kérdésem még az lenne, fogyasztóban lehet egymás mellé tenni többféle akksit? Pl. 14500 li-ion 3.7v-os (4.2v töltve) + 1db 1.2v-os (1.35v körül töltve) NiMH, vagy pedig 1 db fix 1.5 voltos li-ion usb-s akksi (ez pl. egy Keepower-féle cucc)? Vagy ebből lángolás lesz?
2023. febr. 19. 16:53
 10/14 anonim ***** válasza:

„fogyasztóban lehet egymás mellé tenni többféle akksit?”

Mi az, hogy fogyasztóban és egymás mellé? Egymás mellé bármelyiket teheted, ha nem kötöd össze azokat egymással. Párhuzamosan nem kötheted, mert eltérő a feszültségük. Sorosan esetleg kötheted, de az sem ajánlatos, mert szinte biztosan nem egyszerre merülnek le, és ilyenkor a fogyasztón keresztül az elsőnek lemerülő ellenkező polaritású feszültséget kap.

2023. febr. 19. 18:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!