Ha sorba kötött 18650 akkupakkot lekorlátozok 6v-ra, akkor hogy változik az effektív (?) kapacitás?
Az összkapacitás nem fog megváltozni akár sorba kötöd őket akár párhuzamosan, akár vegyesen.
A 6V-ra "korlátozást" nem tudom hogy értetted. Mivel korlátozod?
Ha sorosan kapcsolod, akkor is 14 Ah lesz a teljes kapacitás. Ha párhuzamosan kapcsolod, akkor 28 Ah lesz a teljes kapacitás. Ez egyszerűen belátható, mert egy cellában tárolt energia (3,6 V-tal számolva): 3,6·14=50,4 Wh. A kettőben tárolt energia ennek a kétszerese 100,8 Wh. Ha kettőt sorosan kapcsolsz, akkor a feszültség összeadódik 7,2 V lesz. Ebből visszaszámolva az eredő kapacitás: 100,8/7,2=14 Ah. Ha párhuzamosan kapcsolod, akkor a feszültség marad 3,6 V, amelyből az eredő kapacitás 100,8/3,6=28 Ah.
A kapacitás 14 Ah marad, csak az a kérdés milyen módon csökkented le a feszültséget 6 V-ra. Ha valamilyen veszteséges eljárással (soros ellenállás, feszültségosztó, disszipatív feszültségstabilizátor), akkor az ezeken keletkező veszteség miatt kevesebb energia jut a fogyasztóra. Ha valamilyen kapcsolóüzemű átalakítóval, akkor, mivel ezeken kis veszteség keletkezik, több energia jut a fogyasztóra. Az akkumulátorból 14 Ah energia vehető ki, de a feszültségcsökkentés miatt ennek egy része veszteségként hővé alakul. Minél jobb az átalakító hatásfoka annál több energia jut a fogyasztóra.
"Gondolom feszültség szabályzóval"
Én is ilyesmire gondoltam, csak nem mindegy hogy lineáris fesz szabályzóval, ellenállás osztóval vagy kapcsoló üzemű pl. step down konverterrel.
Ezek vesztesége ugyanis nagyon eltér ami befolyásolja a kivehető "kapacitást".
eddig sehol se lattam hogy a pakk feszultseg mekkora
kerdes alapjan csak feltetelezni lehet hogy 6V nal magasabb
"csak lassabban veszi ki belőle a rákötött fogyasztó"
miert ez is kepes 6V rol magasabban feszen is uzemelni de te ok nelkul lekorlatozod?
"eddig sehol se lattam hogy a pakk feszultseg mekkora"
Én azt látom hogy két sorba kötött 18650 akku pakkot ír.
Abból egy darab minimum 3.6V. Kettő meg a duplája. Ha a két pakkban is sorba vannak kettesével akkor meg e négyszerese, stb.
Tehát 6V-nál magasabb mert két 18650-ből álló pakkot nem tudsz úgy sorba kötni hogy 6V-nál kevesebb legyen.
"Igen, szabályzóval, van itthon kettő is."
szabalyzo, ugytunik erre utal
de igazad van hogy termeszetes hogy magasabb lesz mint 6V ha sorosrol van szo, ha feltetelezuk hogy mint altalaban 3,6 koruli cellarol/pakkrol van szo
„fogyasztóban lehet egymás mellé tenni többféle akksit?”
Mi az, hogy fogyasztóban és egymás mellé? Egymás mellé bármelyiket teheted, ha nem kötöd össze azokat egymással. Párhuzamosan nem kötheted, mert eltérő a feszültségük. Sorosan esetleg kötheted, de az sem ajánlatos, mert szinte biztosan nem egyszerre merülnek le, és ilyenkor a fogyasztón keresztül az elsőnek lemerülő ellenkező polaritású feszültséget kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!