Adott egy turmixgép motor, aminek az adattáblája: BY5512 DC220-240V 400W. Én egy csirkeól ajtóhoz szeretném felhasználni. Milyen tápegységgel tudom üzemeltetni? Gondolom a 12V-os telefontöltő kevés lesz hozzá?
Egy csirkeól ajtóhoz?
Mármint az ajtót nyitná/zárná?
Egy 230V-os motor aminek a fordulatszáma van vagy 9000 rpm?
12V-os tápegységgel?
Felejtős. Ide ennél sokkal több dolog kell!
Az irányváltást úgy tudod megoldani hogy felcseréled az állórész tekercskivezetés két végét a forgórészhez képest (vagy a forgórészt az állóhoz képest, mindegy).
Már ha hozzáférhetőek ezek.
"...aztán kap egy okosrelét és kész!"
Nem lesz az attól még kész!
A szétválasztás után a kivezetések mechanikai rögzítését is meg kell valahogy kulturáltan oldani. Az irányváltáshoz kell egy relé legalább. Azt hogyan vezérled majd?
Azt is meg kell oldanod, hogy ha a mechanika elérte a véghelyzetét akkor álljon meg ha nem akarod a motort leégetni. Tehát végálláskapcsoló kell, további relék, stb.
Továbbá ott vannak az érintésvédelmi szempontok. Mivel ez a motor 230V-os, adapterről nem fog neked működni csak hálózati feszültségről. Ne csinálj ilyet inkább!
Szerezz egy gépkocsi ablaktörlő motort meg egy 12V/10A-es tápegységet és azzal próbálkozz inkább ha mindenképp barkácsolni akarsz.
"DC motor, tehát nem váltóárammal megy!"
230V-os turmix gépben?
Szerintem ez egy szénkefés, soros gerjesztésű univerzális motor lesz.
Az meg működik DC-ről és AC-ról is.
Jajj de bírom ezt a felkapott két hívószót... okos meg gémer :D Ne
Ha az a motor tényleg 9000-et forog, akkor úgy kiszedi a menetet az anyából mintha ott sem lett volna. A fordulatot a szár és az anya nem fogja "levenni"... honnan gondoltál ilyent?
A 230V-os motor 12V-on meg sem fog nyikkanni. Ráadásul szerintem még 230V-on is nyomatékszegény lenne alacsony fordulaton - de ezt ki kellene tesztelni
Amúgy meg jó lenne eldöntenéd, hogy most akkor mi van.
Fáziscserét írsz, közvetlen utána meg DC motort. :D
"Alapban azt hittem, hogy egy sima 12v-os dc motor!"
De hát rá van írva hogy 220-240V.
No meg honnan lenne egy turmixgépben 12V-os feszültség ami tud 33A áramot?
"...ezt honnan lehetne biztosra tudni?"
Hogy van benne szénkefe, kommutátor és az állórész tekercs sorba van kötve a forgórésszel. :)
"Végálláskapcsoló nem kell, mert időzítő fogja működtetni"
Az nem jó ötlet. Megbízhatatlan lesz, de te tudod...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!