Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi okozhatja, hogy az alternat...

Mi okozhatja, hogy az alternatív kapcsolóba mindhárom vezeték ellenőrzésénél világít a fázisceruza?

Figyelt kérdés

Nem vagyok villanyszerelő, otthon rá kellett húzni a kapcsolóra mert mozgott. Felkapcsolt állapotban a két felső vezetéken rendesen világított a fázisceruza, az alsón halványan, de világított. Lekapcsolt állapotban csak az egyik felsőnél világít, viszont az alsónál továbbra is világít halványan.

Ez így normális? Mert laikusként a kötési rajzot nézve nem így kellene működnie.

2022. dec. 15. 19:17
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
32%

"amibe a 0 be lenne kötve"

Az alternatívok közül az egyikbe a nulla be van kötve az izzószálon át:

[link]

Amíg az izzó sötét, addig a nullavezető potenciálja a nagy rajz szerint az alsó játszószálon át a másik alternatív kapcsolóig tart.

(a kis rajzon a jobb felső sarokban nem)

2022. dec. 16. 21:28
 12/24 qkker1 ***** válasza:
0%

"0utsider

Amiről te beszélsz az a váltókapcsoló, a kérdésben meg csillárkapcsoló van.

2022. dec. 16. 23:47
 13/24 qkker1 ***** válasza:
50%

"Tudom, én vagyok a tájékozatlan. De én még nem láttam olyan villanykapcsolót, amibe a 0 be lenne kötve."

Kétsarkú kapcsolóról ezek szerint még nem hallottál

2022. dec. 16. 23:48
 14/24 A kérdező kommentje:
Legrand váltó/alternatív kapcsolóról van szó 2 darabról kb 2-3 méterre egymástól.
2022. dec. 17. 08:26
 15/24 qkker1 ***** válasza:
Bocs, elnéztem a kérdést, benne van hogy alternatív.
2022. dec. 17. 08:31
 16/24 anonim ***** válasza:
0%
Az alternatív azt jelenti, hogy van be tudom kötni, vagy nem :D
2022. dec. 17. 08:46
 17/24 anonim ***** válasza:

Bár én közvetlen bekötésre gondoltam, nem pedig az izzón keresztüli visszaható potenciálra. De így már értem mire gondoltál.

#qkker1

Nem vagyok szakmabeli, csak a ház körüli villanyszereléssem csinálom, így tényleg nem hallottam még róla. Rákeresve látom, hogy háztartások esetén nem kötelező az alkalmazása, valószínűleg eddig ezért nem találkoztam vele.

Bár kicsit OFF téma volt, azért köszi a választ!

2022. dec. 18. 11:04
 18/24 anonim ***** válasza:

Régen elterjedt tévhit volt, hogy leválasztó kapcsoló kell fürdőszobához, de nem kellett.

Azonban kellett például nedves helyiségekben (a fürdőszoba időszakosan nedves volt), vagy szabadtéren...

2022. dec. 18. 13:13
 19/24 anonim ***** válasza:
#11 Izzónál... de itt leírták hogy LED. Az meg véletlenül sem fogja neked a lebegő szálat lehúzni nullára. Ameddig el nem éri a feszültség azt a szintet, hogy elinduljon a belső tápja, addig csak egy egyenirányító híd és egy pufferkondi van azon a vezetéken. És a kapacitív csatolás csak annyira tölti fel a kondit, és a kondit, hogy még épp ne induljon a táp, de a vezetéken a glimlámpa már jelezzen a fáziskeresőben.
2022. dec. 19. 02:03
 20/24 A kérdező kommentje:
Köszi a sok választ. Tehát egy kérdésem maradt. Akkor ez így normális vagy hívjak ki villanyszerelőt?
2022. dec. 19. 04:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!