Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Az utcai lámpák milyen teljesí...

Az utcai lámpák milyen teljesítményűek, és miért ennyire borzasztóan gyengék?

Figyelt kérdés
Gondolok itt főleg a falusi, régebbi lámpákra. Az én alis pár ezer forintos kis zseblámpámnak sokkal erősebb fénye van, azok a nagy dögök lefogadom, hogy több 100 wattosak, és mégis alig adnak valamennyi fényt.
2022. dec. 1. 02:34
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Egyáltalán nem gyengék, csak sok idő, ameddig bemelegszenek. Ráadásul most spórolnak is a világítással, ezért későn kapcsolják fel őket.
2022. dec. 1. 03:05
 2/12 anonim ***** válasza:
60%
Nem gyenge. Te vagy eltévedve.
2022. dec. 1. 04:08
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Ezek már energiatakarékos égőkel vannak felszerelve vagy ledekkel.adnak annyi fényt amenyi kell.
2022. dec. 1. 05:34
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Szándékosan gyenge fényű a közvilágítás, a fényszennyezés csökkentésének érdekében, ami megzavarja az állatok - és az emberek - természetes környezetét és biológiai folyamatait.
2022. dec. 1. 07:23
 5/12 anonim ***** válasza:
89%
Mert a te zseblámpád ott van a kezedben, tőled még egy méterre sem, az utcai lámpák meg több méter magasan vannak, tőled jóval távolabb, esetenként a fák is takarják, azért tűnik gyengébbnek. Erre itt egy példa. az asztali lámpában vagy egy 60 W-os izzólámpa, mikor emellett olvasol, akkor egészen jól világít. Ha egy ugyanilyen a 60 W-os izzólámpát szerelsz a ház falára és megnézed a kertben 5-10 méter távolságról, akkor már közel sem világít olyan jól, mint az asztalon 0,5-1 m távolságról.
2022. dec. 1. 10:29
 6/12 anonim ***** válasza:
67%

1. Közterületen kisebb megvilágítás is elegendő illetve ebből kifolyólag kisebb mértékűre is méretezik:

[link]

2. Ráadásul - nemcsak a #4-es hozzászólásban említett fényszennyezettség, de - az energiatakarékosság jegyében:

[link]

csökkentik a teljesítményt.

3. Illetőleg az újabb LED-es lámpatestek csak szük sávban sugároznak:

[link]

gyakran az emberi szem számára nem annyira világosnak ható hidegfehér ("kékesebb" színárnyalatú) LED-el.

4. Faluhelyen meg még az is megeshet, hogy elhanyagolják a közvilágítást: mivel relatíve kevesen használják, ritkán foglalkoznak vele (csak az éppen szükséges megvilágítást építik ki - mert nincs rá pénz - nem takarítják, maximum az izzót cserélik ki benne hébe-hóba).

2022. dec. 1. 11:44
 7/12 anonim ***** válasza:
67%
#5: Jó hogy felhoztad: a távolság négyzetével fordítottan arányosan változik a megvilágítás erőssége ( [link] )
2022. dec. 1. 11:50
 8/12 A kérdező kommentje:

Értem, és köszönöm szépen a részletes választ!

Tehát akkor direkt gyengített. Olvastam a linkelt cikket, és feltűnt benne, hogy 100w körül fogyasztanak. Csak azt nem értem, hogy miért fogyasztanak ennyire sokat?

Nem mondhatnám, hogy komoly lámpán van, kb. 8 éve vettem aliról két darabot, és amikor felmegyek a focipályánk melletti dombra (50x100 méteres, a domb ilyen 15 méter magas lehet max.), akkor a focipálya harmadát betudom világítani a két zseblámpámmal. A két lámpának együtt is néhány watt lehet a fogyasztása. És ez régebbi technológia, és a maga korában is a kínálat alján volt.

2022. dec. 1. 11:59
 9/12 anonim ***** válasza:
80%

"Olvastam a linkelt cikket, és feltűnt benne, hogy 100w körül fogyasztanak."

Azért 100 W körüli a teljesítményfelvétele (nem fogyasztása!), mert feltehetőleg hagyományos halogén nátriumlámpa, aminek kicsi a fényhasznosítása ( [link] ) illetőleg a hozzá tartozó hagyományos előtétnek - ami a hálózati feszültségest átalakítja a lámpa számára megfelelő feszültséggé - kicsi hatásfoka.

A te zseblámpád:

* irányított fényű

* LED-es, vagyis jobb a fényhasznosítása

* gyanítom egyenfeszültségről megy, nincs benne különösebb előtét, ami energiát fecsérelne el

2022. dec. 1. 12:42
 10/12 NTBS ***** válasza:
Mert energiatakarékosak.
2022. dec. 1. 16:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!