Az utcai lámpák milyen teljesítményűek, és miért ennyire borzasztóan gyengék?
1. Közterületen kisebb megvilágítás is elegendő illetve ebből kifolyólag kisebb mértékűre is méretezik:
2. Ráadásul - nemcsak a #4-es hozzászólásban említett fényszennyezettség, de - az energiatakarékosság jegyében:
csökkentik a teljesítményt.
3. Illetőleg az újabb LED-es lámpatestek csak szük sávban sugároznak:
gyakran az emberi szem számára nem annyira világosnak ható hidegfehér ("kékesebb" színárnyalatú) LED-el.
4. Faluhelyen meg még az is megeshet, hogy elhanyagolják a közvilágítást: mivel relatíve kevesen használják, ritkán foglalkoznak vele (csak az éppen szükséges megvilágítást építik ki - mert nincs rá pénz - nem takarítják, maximum az izzót cserélik ki benne hébe-hóba).
Értem, és köszönöm szépen a részletes választ!
Tehát akkor direkt gyengített. Olvastam a linkelt cikket, és feltűnt benne, hogy 100w körül fogyasztanak. Csak azt nem értem, hogy miért fogyasztanak ennyire sokat?
Nem mondhatnám, hogy komoly lámpán van, kb. 8 éve vettem aliról két darabot, és amikor felmegyek a focipályánk melletti dombra (50x100 méteres, a domb ilyen 15 méter magas lehet max.), akkor a focipálya harmadát betudom világítani a két zseblámpámmal. A két lámpának együtt is néhány watt lehet a fogyasztása. És ez régebbi technológia, és a maga korában is a kínálat alján volt.
"Olvastam a linkelt cikket, és feltűnt benne, hogy 100w körül fogyasztanak."
Azért 100 W körüli a teljesítményfelvétele (nem fogyasztása!), mert feltehetőleg hagyományos halogén nátriumlámpa, aminek kicsi a fényhasznosítása ( [link] ) illetőleg a hozzá tartozó hagyományos előtétnek - ami a hálózati feszültségest átalakítja a lámpa számára megfelelő feszültséggé - kicsi hatásfoka.
A te zseblámpád:
* irányított fényű
* LED-es, vagyis jobb a fényhasznosítása
* gyanítom egyenfeszültségről megy, nincs benne különösebb előtét, ami energiát fecsérelne el
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!