Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Tápegység feszültségének...

Tápegység feszültségének emelése és teljesítménycsökkenés?

Figyelt kérdés

Adott egy 12V-os 50 A-es kapcsolóüzemű táp (220V-ról 12V).

Műszerész tett bele potmétert és átalakította, hogy 12,6-15,5V között lehessen állítani (a cél az lett volna, hogy 14,4 V legyen az autós erősítő miatt).

Kérdésem:

Laikusként is érthető módon el tudja mondani valaki, kb mit csinált a műszerész? mert csak annyit mondott, hogy "de így nem lesz 50A-es a tejesítménye".

Oké, de csak arányosan lesz kevesebb A (12V vs 15,5V) vagy lényegesen kevésbé lesz terhelhető? 12,6V-on megmarad a közel 50A?

2022. nov. 8. 07:46
 1/8 anonim ***** válasza:

P(W)=U(V)xI(A)

Vagyis ha a teljesítmény állandó és a feszültséget emeljük, akkor az áram kevesebb lesz.

12V-on 50A az 600W

15,5V esetén a 600W 38,7A-nál adódik.

14,4V-nál pedig 41A-nál lesz 600W-od.

2022. nov. 8. 08:20
 2/8 A kérdező kommentje:

értem, kösz. csak arra gondoltam, hogy esetleg olyan megoldást alkalmazott, amivel ennél sokkal jobban csökken a terhelhetősége. mert ő is valami kétféle lehetőségről beszélt még előtte, a táptól függően, és végülk nem tudom, hogy oldotta meg.

ha így van, ahogy írtad, akkor semmi gond persze.

2022. nov. 8. 09:23
 3/8 anonim ***** válasza:

"Laikusként is érthető módon el tudja mondani valaki, kb mit csinált a műszerész?"

Hozzányúlt a referencia feszültséghez. De a terhelhetőség nem változott szerintem, ugyanúgy 600W-os marad, szóval nincs semmi teendőd.

2022. nov. 8. 11:33
 4/8 A kérdező kommentje:
oké kösz
2022. nov. 8. 13:30
 5/8 Szirty ***** válasza:
77%

Ha referenciafeszt módosította de az áramkorlátozást nem, akkor most is 50A a max, akármekkora feszültségre állítod.

Sajnos ezzel az a gond, hogy ha az alkatrészek 600W teljesítményhez vannak méretezve, akkor 15,5V-on már nem lesz hatékony az áramkorlát, mert 775W-ot is ki lehet venni belőle mielőtt az megszólalna.

Ettől vagy túlmelegszik vagy tönkremegy ha nincs benne ennyi tartalék..

2022. nov. 8. 15:27
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha kínai, akkor az 50A is kérdéses.

1. A kínai megadás valós*0,8 jó esetben.

2. A hűtés (hűtőborda) nincs aláméretezve, egyszerűen csak kisebb mint kéne, rövid időre esetleg bírja..

2022. nov. 8. 16:32
 7/8 anonim ***** válasza:

"Sajnos ezzel az a gond, hogy ha az alkatrészek 600W teljesítményhez vannak méretezve, akkor 15,5V-on már nem lesz hatékony az áramkorlát, mert 775W-ot is ki lehet venni belőle mielőtt az megszólalna."

Ha ugyanazt a cuccot hajtja róla, nem fog nőni a terhelés. Ha előtte jó volt, most is jó lesz.

2022. nov. 9. 01:13
 8/8 A kérdező kommentje:

5

az áramkorlát eddig se nagyon működött, sokszor eldurrant, de véglegesen, szóval kuka és újat venni (akár negyed terhelésnél is).

6,

na igen, nekem is azt mondta az "elektromanus", hogy ez az elvileg 50A szerinte kb 20A ténylegesen ... de oké, még ez is pont elég

7, az a baj, hogy változó a terhelés, én inkább attól tartok, hogy oylan szinten gagyi benne minden, hogy ezt az átalakítást még kevésbé fogja bírni, és még előbb megadja magát. persze pont ezért igyekeztem minél nagyobbat venni, így az elvileg 50 A-esre talán bízhatok 10-15 A-t.

2022. nov. 9. 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!