Ni-MH akkukat (AA/AAA) otthoni körülmények között mivel lehet hatékonyan lemeríteni?
„Azért szeretném lemeríteni, mert több helyen azt olvastam, hogy az új Ni-MH akkukat 2-3x le kell meríteni, és teljesen feltölteni a kezdetekkor.
Emiatt nem érdemes vacakolni, töltsd fel, tedd be a készülékbe, aztán majd lemerül használat közben. Ezt megismétled 2-3-szor, aztán rendben van a dolog.
Több hónapig nem nélkülözném az akkukat, na de majd előre veszek párat, és beindítom a 60µA-res merítést :D
Köszi, nyomatom, lemerült, feltöltöm, így tovább :)
Vegyél egy normális töltőt. Az akkuk nem egyformán fognak öregedni, a leggyengébb fogja feladni a leghamarabb, mert a készülékben sorbakötve akár nulláig is merülhet, a teljesen lemeríted az akkukat.
Amúgy sem árt 2-3 havonta egy regeneráló töltés. Most épp kb. 2 éve a polcon felejtett Eneloopokat támasztottam így fel. Jó ha 1000 mAh volt bennük, 3x kisütve töltve (ez a regeneráló ciklus) visszaállt gyári értékre, 2500 mAh-ra.
SZóval ha töltő, akkor Opus BT-C3100, NiCd, NiMH, és LiIon akkukoz is jó. Egy kis belső kapcsolót átkapcsolva LiFePo4 cellákat is kezel.
EGyszer kell megvenni, és ha már van 2-3 akkuszetted, az élettartamuk növekedése miatt megéri. Másrészt ahogy öregszenek az akkuk, azonos kapacitásuakat tudsz egymással használni, összeválogatod őket.
Háromhavonta az összes akkumat feltöltöm, függetlenül a használattól, úgyhogy ~szerencsére ez egy bevett szokás :) Bár elég macera, mert van egy pár.
A jelenlegi töltőm regenerálni tud, kisütni nem. Én normálisnak nevezném, csak egy nyavajás funkció hiányzik belőle.
Körbenézek kicsit a piacon, de az Opus tippet köszi.
Az klassz lenne, ha a töltőn lehetne látni, hogy mekkora kapacitást sikerült beletölteni az akkuba.
Például itt találsz többfélét:
Nekem is egy Opus BT-C3100 van ezt én is ajánlom, meg van egy XTAR VC4, az utóbbi kisütést nem csinál, de a töltés végén kiírja, mekkora energia került az akkumulátorba.
Olvassad el a töltők tesztjét is, az elemlámpa blogon láttam.
Egy csomó töltőnek leírja a pozitív és negatív tulajdonságait is.
Nekem az Opus szimpatikusabb, mert vannak AAA celláim is, és van amelyiknek sok lenne az 500 mA töltőáram. Másrészt az Opus annyival süt ki, amennyivel tölt, a másik csak a felével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!