Van-e különbég egy fizikai méretében kisebb és nagyobb ellenállás között?
10 ohmos, igen!
Ez jó ötlet, kösz (hely van bőven, elfér). Tudom, hogy lehet kapni ellenállást is... :D Ezért kérdeztem, hogy mivel helyettesíthetem, milyet vegyek, ha nem találok otthon megfelelőt. Azt írtátok, hogy nem mindegy, hogy 1W vagy 2W, ezt kellene tudnom, mert mint írtam, találtam ugyanúgy 10ohmosat, de az méretben fele ekkora. Szóval ha találok két "kisebb" 20 ohm-osat, az párhuzamosan kötve biztos elég lesz majd.
Találtam két db 22 ohmost, (merem feltételezni ez nem tragédia, ha azt írtad, hogy a 800 ohmos helyett megfelelő lett volna egy 820 ohmos is) ahogy írtad bekötöttem párhuzamosan. Működik a tápegység, bár van rajta egy visszajelző LED, ami csak akkor világít, ha beállítod a napi 6 órás automatikus bekapcsolást. No ennek halványabb lett a fényereje, mint előtte volt... (jelentősen halványabb) Nem tudom, hogy ez így jó-e vagy sem, merjem-e visszatenni a helyére (mert a villanyóraszekrényben van, az pedig régi fa szekrény, nem örülnék neki, ha kigyújtanám.
Mindegy egyébként az ellenállás iránya? Szóval hogy vannak beforrasztva a lábak? Mert sikeresen úgy forrasztottam össze a kettőt, hogy a két ellenállás nem egy irányba áll.
Amiben találtam, az két régi kijáratjelző tápegysége, no már abba sem egyformán voltak beforrasztva. Az egyik láb hosszabb volt, a másik rövidebb, ebből tudom, hogy nem egyformán állt a két nyákon és ez is vezetett félre, nem néztem az irányát, csak a két rövidebb meg a két hosszabb lábat összeforrasztottam.
"Mindegy egyébként az ellenállás iránya?"
Ellenállásnál mindegy.
Akkor nem követtem el hibát. Köszi...
Megcsinálom az ilyen dolgokat, nem vagyok hozzá béna, de érteni nem értek hozzá egyáltalán, sosem érdekelt az elektronika, hiába tanították, elengedtem a fülem mellett mindig!
Az, hogy ennek a LED-nek a fénye gyengébb, mint volt, pont lesz... ha a tápegység működik. A fényfűzéren lévő LED-ek fényereje olyan, mint volt, van mellette egy másik ugyanilyen, így össze tudom hasonlítani (valószínűleg az lesz a következő, ami tönkremegy, még jó, hogy nem éppen olcsó pár ezer forintos fullkínai sz-rról van szó, és mégis ennyit ér). Pont azért igyekeztem egyébként otthon találni megfelelőt/közel megfelelőt, mert bár tény, hogy fillérekért kapok a boltban, de az útiköltség miatt meg sem éri ezért rohangálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!