Egy tranzisztoros erősítő végfokozat kicsatoló kondenzátoron mitől van egyen feszültség?
Attól hogy a kondenzátor negatív kivezetése a hangszórón keresztül testen van (GND) a pozitív kivezetése pedig féltápfeszültségen.
Ilyen kondenzátor csak a szimpla tápfeszültségű erősítő kimenetén van, a szimmetrikus táplálásún nincs.
Igen, szimpla Táp feszültségű +39V.
Elkészítettem ezt a végfokozatott, és még ilyen helyzettel nem találkoztam, hogy a kimenő csatoló 2200mF kondenzátor negatív oldalon is mérve 22V feszültség van.
Igen, cseréltem másik kondenzátorra a helyzet ugyan az tehát, nem kondenzátor zárlatos.
Ha valaki tudna segíteni ötletekkel, hogy mit lehet ilyenkor tenni.
Köszönöm szépen a segítséget.
Tegyél a kondenzátor negatív kivezetése és a GND közé terhelést! Hangszórót vagy akár egy 1k ellenállást
Ha a kondi negatív vége szabadon van akkor multiméterrel GND-hez képest mindaddig feszültséget fogsz mérni amíg a csatoló kondi fel nem töltődik, de ez csak az említett terhelésen keresztül tud megtörténni!
Igen, már próbáltam terhelést tenni GND és kondenzátor negatív közé egy 10 ohm/1W-os ellenállást. Az ellenállás fél percen belül forró lett, közben rámérve nem volt feszültség. De ahogy levettem az ellenállást, a 22V feszültség azonnal vissza ugrott.
Arra én is gondoltam, hogy a kondenzátor negatív vége szabadon van, akkor multiméterrel GND-hez képest feszültséget mérhetünk. De ahogy a multiméterrel rá csatlakozunk, akkor szép lassan a feszültségnek csökkeni, kellene egészen nulláig. Ebben az esetben sajnos mérésközben is stabilan megmarad a feszültség. Ez a nagy probléma.
"De ahogy a multiméterrel rá csatlakozunk, akkor szép lassan a feszültségnek csökkeni"
Feltéve hogy eleget vársz és a kondi szivárgó árama nem közelíti meg a 10Mohmos ellenállású műszeren átfolyó áramot. :)
Egyébként ha úgy van ahogy írtad akkor az a kondenzátor zárlatos vagy fordítva kötötted be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!