Valaki eltudná magyarázni a műveleti erősítő működését?
Lényegében tudom hogy hogyan működik de ahogy meg építek egy alap kapcsolást nem azokat a feszültségeket mérem amit kiszámolok.
Ha U1 re kapcsolok 3,8V és U2 3,79V
R2 = 2k
R1 = 1k
Akkor a kimenő feszültségnek 0,03mv kellene lennie de lecserélem az R2 ellenállásokat nagyobbra mondjuk 10Kohm teljesen más értéket kapok jelen esetben ha jól tudom akkor 110mv kellene lennie.
Van nekem több fajta műveleti erősítőm is de most csak LM358 és MCP6002 próbáltam.
LM358 teljesen ás értékeket kapok mind mondjuk az MCP6002.
Az egész 5V van meg táplálva.
Ha U2 3,8V, akkor a műveleti erősítő pozitív bemenetére 2,53V fog jutni az R1-R2 feszültségosztó miatt. Ha U1-re nem kötnél semmit, lebegne a bemenet, akkor a kimenet is beállna erre a 2,53 voltra, és az invertáló bemenet is.
Ha a pozitív bemeneten lévő feszültséget tekintjük az invertáló kapcsolásunk virtuális fölpontjának (ami természetesen nem azonos az 5 voltos tápfeszültség földjével), akkor az R1-R2-vel beállított fezültségerősítést ehhez a feszültséghez képest kell nézni.
Ha U1 = 3,79V, akkor a 3,79-2,53=0,26V minusz kétszerese fog a kimeneten megjelenni. De nem a tápfeszültség földpontjához képest, hanem a 2,53 volthoz képest, azaz 2,53V-0,52V=2,01V, ennyit kell mérned a kimeneten.
Abból lehet kiindulni, hogy a műveleti erősítő két bemenetén a feszültség jó közelítéssel azonos. A pozitív (nem invertáló) bemenetre kerülő feszültség:
Up=U2·R2/(R1+R2)
Gyakorlatilag ugyanekkora feszültség lesz a negatív (invertáló) bemeneten is (Un≈Up). A negatív bemenethez csatlakozó ellenálláson folyó áram:
I1=(U1–Un)/R1
A műveleti erősítő csekély bemeneti árama miatt lényegében ugyanekkora áram folyik a kimenet és a negatív bemenet közé kapcsolt R2 ellenálláson is.
Felírható egy hurokegyenlet:
Uki+I1·R2=Un
Helyettesítsük be I1 összefüggését:
Uki+(U1–Un)·R2/R1=Un
Ebből fejezzük ki Un-et:
Uki·R1+U1·R2–Un·R2=Un·R1
Uki·R1+U1·R2=Un(R1+R2)
Un=(Uki·R1+U1·R2)/(R1+R2)
Un≈Up, ezért:
(Uki·R1+U1·R2)/(R1+R2)=U2·R2/(R1+R2)
Uki·R1+U1·R2=U2·R2
Uki=(U2·R2–U1·R2)/R1=(U2–U1)·R2/R1
Az adatokat behelyettesítve: Uki=(U2–U1)·R2/R1=(3,8–3,79)·2/1=0,02 V=20 mV
Itt van az áramkör szimulátorban:
Ha R2=10 kΩ, akkor: Uki=(3,8–3,79)·10/1=0,1 V=100 mV:
Itt megnézheted a 3. oldalon a különbségképző áramkör fejezetben.
Köszönöm a segítséget.
Át csináltam a a kapcsolási rajzot és más feszültségel próbáltam.
Ilyen kor a negatív bemeneten 1,927V jelenik meg a pozitívon pedig 2,97 a kimeneten 2,155V.
A számítás alapján így nem egyezik de nem tudok rá jönni hogy miért .
Lényegében egy kivonó áramköre lenne szükségem és a kivont értéket fel erősíteni.
Köszönöm.
Megnéztem máshol is, ott is ezt a képletet írják. Az áramkör szimulátorban a képen egy típus nélküli, úgynevezett univerzális műveleti erősítő szerepel. Ha viszont valamilyen létező típust tettem bele, akkor szinte mindegyiknél más-más feszültségek voltak a kimeneten és mindegyik jelentősen eltért a számított értéktől. Például:
Ezt én sem értem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!