Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Önkiszolgáló kasszánál hogyan...

Önkiszolgáló kasszánál hogyan válogatja szét a gép az aprókat?

Figyelt kérdés
Nem tudom próbálta-e már más is, de pl tesco önkiszolgálónál fogtam egy marék aprót és behánytam a nyílásba. Pár másodperc alatt kiszámolta mennyit dobtam be.

2022. júl. 25. 23:40
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
57%
A legegyszerűbb az, ha előbb szétválogatja címletenként (coin sorting), majd súly alapján számolja, hogy miből mennyi lett bedobva, végül összeadja az eredményt. Én így csinálnám.
2022. júl. 26. 00:07
 2/12 anonim ***** válasza:
79%
Az érmevizsgáló az első a sorban ami megvizsgálja méret, súly, stb alapján, hogy az az érme megfelel-e. Ha nem, akkor visszadobja. A továbbengedett érmék pedig válogatás után belehullanak abba a tárolóba amiből visszaadáskor dob érmét a tálcára. Ha ezek tele vannak, akkor megy az érme tovább a tároló dobozba.
2022. júl. 26. 00:20
 3/12 anonim ***** válasza:
90%

Se súly, se méret vizsgálat nincsen. Szóval az 1. 2. válaszoló hibásan feltételezett.

Kizárólag elektromágneses teret vizsgál a készülék.

Minden egyes érmének egyedi elektromágneses tere van. Mivel ezeket az érméket nagyon szigorú keretek között gyártják, így az ötvözet mindig ugyan az lesz. Pl. a száz forintos 10 évvel ezelőtt is pont ugyan azt tartalmazta mint amit ma gyártanak. Így nagyon precízen belehet állítani a készüléket, hogy mindig pontosan tudja milyen érme haladt át rajta.

Sok évig programoztam és kalibráltam érmés pénzvizsgálókat, így van némi rálátásom a témára.

Ha méret és súly alapján vizsgálna, akkor könnyedén átlehetne verni a készüléket. Tegyük fel, veszel pl. egy 200 forintosnak megfelelő átmérőjű köracélt, majd vágsz belőle olyan szeleteket ami megfelel a 200 forintos súlyának.

Innentől kezdve pillanatok alatt meggazdagodhatnál, ha vasdarabokat dobálnál a gépbe ami 200 forintnak könyvelné el azt.

Ha valaki emlékszik a 20-30 évvel ezelőtti poharas ital automatákra, amiben lehetett venni kivi szörpöt, indián cherryt, forrócsokit stb. Na azokban még elég rossz konstrukciójú pénzvizsgálót használtak, mivel volt hogy egyéb okok miatt egy mezei csavaralátétet pl. 50 forintosnak érzékelt. Azokból a pénzvizsgáló készülékekből több ezer darabot kellett teljesen átprogramozni, illetve az elektromágneses érzékelőket cserélni utólag, hogy ne tudják alátétekkel kivásárolni a tartalmát.

2022. júl. 26. 01:27
 4/12 anonim ***** válasza:
2022. júl. 26. 02:26
 5/12 anonim ***** válasza:
75%

#4 az egy érme számláló/osztályozó gép. Ennek semmi köze azokhoz a gépekhez ahol érmével tudsz fizetni.

Ez csak arra jó, hogy ha kiszedik az automatákból vagy érme beváltókból az ömlesztett aprót, akkor az szét szortírozza méret szerint. A mérethez pedig érték egy összeget lehet társítani.

Az érme csatornák pedig nem tudnak különbséget tenni pénzérme és alátét között.

Tehát ha te beleöntesz egy vödör 100 forintos méretű alátétet a gépbe, akkor ő azt a 100 forintosnak kijelölt zsákba fogja leszámolni.

2022. júl. 26. 03:40
 6/12 anonim ***** válasza:
71%
*a mérethez pedig egy értékösszeget lehet társítani*
2022. júl. 26. 03:43
 7/12 anonim ***** válasza:
6%
#3 Igazi sztár vagy, hogy ilyeneket programoztál, csak éppen a kérdező nem a pénzvizsgálókra kíváncsi. Az automaták úgy számolnak, ahogyan leírták előtted.
2022. júl. 26. 04:07
 8/12 anonim ***** válasza:
78%

#7 nem vagyok sztár, ebben dolgoztam. Te viszont butus vagy, mert ha képben lennél akkor tudnád, hogy az automatákban is van egy külön pénzvizsgáló részegység, ami elektromágnességgel határozza meg, hogy a 100 forint az tényleg 100 forint.

Jól nézd meg a képet, ott az a réz tekercs ami gerjeszti az elektromágneses teret: [link]

Ráadásul súly mérés soha nem is volt, ez csak egy laikus feltételezése.

Ugyan ilyen készülék van minden gépben ahol érmével fizetsz, vagy be akarod váltani. Hol kisebb, hol nagyobb. Hol lassabb, hol gyorsabb ami percenként akár ezer érmét is tud vizsgálni, de a lényeg hogy az elv mindenhol ugyan az. Ez fogja eldönteni, hogy a te marék apród mennyit is ér, és hogy nem e 100 forintos méretű alátétekkel dobáltad tele, nem az előzetes a méret osztályozás.

Egy laikusnak nyilván nincs rálátása erre az egészre, és az hiszi amit beképzel magának az az igazság. Ezzel nincs is baj. A négy fal között. Csak nem kellene terjeszteni a hülyeséget.

2022. júl. 26. 04:46
 9/12 anonim ***** válasza:
49%
Én a Spar kasszáknál azt tapasztaltam, hogy lassan. Esetenként van, hogy akár 2 másodperc is eltelik, míg kijelzi az eredményt. Olyan is előfordult, hogy visszadobta a 200 forintost, ami aztán egy másik gépnél megfelelőnek találtatott.
2022. júl. 26. 08:35
 10/12 anonim ***** válasza:
88%

2. vagyok. Köszönöm a felvilágosítást! Én azért írtam azt amit, mert nekem egy automatás ember mutogatta és magyarázta ezt el így. Saját szememmel láttam a nyitott érmevizsgálóban ahogy az alátétet elfogadta és tovább engedte a dobozba. Volt a cégnél egy kávéautomata, azon mutatta be. Állandóan káromkodott, mert a szereelők teledobálták alátéttel, a mozdonyvezetők meg persze pénzt dobtak be. Igaz ez 15 éve volt, lehet hogy az valami nagyon régi automata volt. Sokszor a pénzt sem fogadta el. Volt aki földhöz vágta a 100-ast, mert azt hallotta valahol hogy úgy kell, utána elfogadta. Én a falat vakargattam meg vele és amikor kis festék került az érmére, utána elfogadta. Az automata mellett le volt vakarva a falról a festék, mert szinte mindenki így csinálta. :D

Elnézést ha hüleséget írtam!

Story time: volt egy nagyon kicsinyes kolléga aki minden alaklommal amikor elment az automata mellett belenyúlt a visszaadó nyílásba, hátha hagyott ott valaki egy 10-est, 20-ast. Na szivassuk meg! Amikor láttuk, hogy jön a telep túlvégén, egy 20-ast megfogtam kombinált fogóval, a kolléga meg öngyújtóval megmelegítette és bedobtam a visszaadó nyílásba. A többit a fantáziátokra bízom! 😂😂😂😂😂😂😂

2022. júl. 26. 12:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!