Alacsony feszültség megnövekedett áram, én tudom rosszul?
Szaktárasaimmal mai nap veszekedtünk egy alap dolgon.
Az volt a felvetésük, hogy ha lecsökken a feszültség, akkor megnövekszik az áram. Ezért tönkre megy a fogyasztó.
Erre én.
ha van 2300W os fűtőszál, akkor 230V on 10 A-t vesz fel.
Ha lecsökken a feszültség akkor ugyan azon a fűtőszál ellenállásán kevesebb áram fog folyni. Ezáltal a teljesítmêny is lecsökken.
Dehát feszültség esésre pont hogy lecsökken az áram.
Vagy ez mégis hogy van?
Nagyon egyszerű: I=U/R
R nem függ a feszültségtől. Pl egy vasalónál, ami tisztán ohmos fogyasztó.
Tehát ha csökkented az U-t akkor csökkenni fog az I is
A villanymotor speciális eset, mert ott nem a tekercs ellenállása számít, hanem a forgórészben indukált feszültség.
Feszültség csökkenése esetén a motor nyomatéka és fordulatszáma kezd el csökkenni.
"Nincs szó motorról, az eredeti kérdésben sem volt."
De később a kérdező előhozta, tehát volt szó motorról. :D Ha nem érted, mi van leírva, engedd el az olvasást, mint tevékenységet... :D
Hát szóval most nem teljesen tiszta minden.
Elvonatkoztatva kissé az eredeti kérdéstől.
Tápegység alacsonyabb feszültségen nagyobb áramot vesz fel. Ez oké nagyjából elfogadom.
A fűtőszál csak egy ellenállás. Megvan, hogy x feszültségen mondjuk 2000W ot ad le. Ha lecsökken a feszültség itt csökken az áram is. Tehát a teljesítmény is.
Na de egy aszinkron motornál a fesz csökkenés hatására miért nő meg az áram. Itt is Kevesebb fesz kevesebb teljesítmény aztán kész nem?
Segítsetek kérlek mert nagyon meg akarom érteni.
Hát azzal nem vagyok tisztában.
De azért azt mégis csak meg tudnánk beszélni hogy ha lecsökken a feszültség. Mi történik nagyjából. De lehet tévedek. Csak azért általánosságban jó lenne ezeket a dolgokat tudni mi miért van.
Mondom egy fűttőszálnál kiszámolgatom. Mert csak ohm törvény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!