Alacsony feszültség megnövekedett áram, én tudom rosszul?
Szaktárasaimmal mai nap veszekedtünk egy alap dolgon.
Az volt a felvetésük, hogy ha lecsökken a feszültség, akkor megnövekszik az áram. Ezért tönkre megy a fogyasztó.
Erre én.
ha van 2300W os fűtőszál, akkor 230V on 10 A-t vesz fel.
Ha lecsökken a feszültség akkor ugyan azon a fűtőszál ellenállásán kevesebb áram fog folyni. Ezáltal a teljesítmêny is lecsökken.
Dehát feszültség esésre pont hogy lecsökken az áram.
Vagy ez mégis hogy van?
Villanymotornál szerintem a hűtés elmaradása lesz a gond, nem nő az áramfelvétel annyira durván egy optimálisan megterhelt állapothoz képest. Itt találsz erről beszédes ábrát: [link]
Persze ezek folyadékhűtéses motorok többnyire, de önmagában a vezérlés megoldja csont nélkül, hogy ne legyen baj.
"de önmagában a vezérlés megoldja csont nélkül, hogy ne legyen baj"
Akkor mi a f* értéke volt ennek a hozzáaszólásnak itt? :D
Az aszinkron motor nyomatéka a feszültségváltozás négyzetével változik. Addig nincs baj, míg a nyöszörgés elmegy, például, a fűrészgépnél az előtolást a motor hangja vezérli. De ha a motor nem harap, a kezelő meg tolná neki a megszokott módon, akkor lesz baj. Sőt, a billenőnyomaték is nagyot csökken, szóval akár meg is lehet állítani. Akkor viszont hamarabb leég, minthogy azt mondhatnád, kukk.
" nem nő az áramfelvétel annyira durván egy optimálisan megterhelt állapothoz képest."
De igen. Nagyon durván nő az áram. Túlterhelt motort percek alatt le lehet égetni. A hűtés ezen nem segít.
Szóval konkrét példát nézve.
Ha van egy villanymotor ami hajt egy szivattyút.
230V névleges feszültségén felveszi a névleges áramát.
Ha lecsökken a feszültség mondjuk 200V ra, akkor lecsökken a nyomaték, azonban a terhelés, ( a szivattyú) ugyan úgy megmarad. És mivel lecsölkent a nyomaték nehezebben mozgatja ugyan azt a szivattyút, tehát nagyobb áramot vesz fel.
Jól értem?
Az tuti, hogy nem villanyszerelők vetélkedőjéről csórtad ezt a buta kérdést.
Ha 220V helyett 110 V ra kapcsolod a fogyasztót, még félfénnyel sem fog égni. Ennyi. Csodálom, hogy a Szirtí belement ilyen ostoba vitába.
Két konkrét mérést végeztem.
Weller páka, 24V 50W
Hidegen 195mA 2,46V 12,61 ohm a 0,47W teljesítmény, amivel fűtötte magát, irreleváns, mert a mérés megtörtént kb. a második másodpercben.
Névleges feszültségen 1,74A, 24,2V 13,91 ohm, 10%-al nőtt az ellenállása. Besötétítve, lekapcsolt világítás mellett volt látható némi barnás derengés, a mélyvöröst nem érte el. (a pákahegynél magasabb Curie-pontú vasszöggel lett kiiktatva a hőfokszabályzás, aa mért értékek beállásáig hagytam fűteni)
Izzó adatait nincs értelme idehozni, mert köztudott, hogy a hideg ellenállása kb. egytizede az üzeminek.
Lemértem azért egy halogén 12W20W izzót, hidegen 0,95 ohm, melegen 9,96 ohm, ami egyben azt is jelenti, hogy csak 15 wattos.
"Amúgy a szaktársaknak egyetlen speciális esetben volt igazuk."
Úy érted, a motor nem ég le csökkentett feszültségen, ha ugyanazt a terhelést akasztják rá?
Nem.
Úgy értem ahogy írtam. Nincs szó motorról, az eredeti kérdésben sem volt. Nem fogom szavanként végigmagyarázni. Ha nem érted, engedd el...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!