Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen messzire tudom elvezetn...

Milyen messzire tudom elvezetni az árramot?

Figyelt kérdés

Hogy meg értsetek nagy nehezen megpróbálom elmagyarázni:D

A villanyórától megy a vezeték az utolsó épületig az udvaron az kb 90 méter réz vezeték meggy addig, az biztos mind réz es kisujnyi vastag is,gondolom elég erős lehet, majd a végén megértitek miért is,na itt egy villás csatlakozóval bevan még dugva rá egy 130 méteres aluminium vezeték gondolom 16mm es 2 szálas es ennek a végén van rádugva 2 vizszivatyu ami majdnem egész nap megy,azzal locsolunk,nemtudom menyit használ pontoson a 2 szivatyu de gondolom 1-1 kw osak kettő akkor 12A lehet,na a nagy kérdés hogy ugyanilyen vastagságu aluminium vezetékel eltudnám e még plusz 30 vagy 20 métert vezetni hogy ugyanugy menyen a 2 szivatyu mert oda akarnánk átfurni a kutat..

Még egy kis segitség hogy menyit bir a vezeték/villanyóra:sokszor egyszerre megy az emlitett 2 szivatyu es hozza meg 1 szivatyu locsol vagyis 3 plusz fent a háznál ami az ivóvizre van kötve neha bekapcsol, tv, 2fagyasztó,hütő,számitógép,mosógép ha megy éppen, meg 1-2 csecsebecse ezt igy birja simán,nem szokta lerugni a biztositékot,szoval mükszik.

Ha ELVESZTETÉTEK VOLNA A FONALAT TOVÁBB TUDOM-e VINNI AZ ÁRAMOT MÉG 30 MÉTEREL?

#hossz #kábel #vezeték #áramerősség #Áram hálózat #max teljesitmény
2022. máj. 24. 00:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
89%

Elvileg el lehet vinni de gyakorlatilag sok múlik a kábelek minőségén.

Helyedben megnézetném villanyszerelővel.

2022. máj. 24. 00:45
 2/14 anonim ***** válasza:
84%

A szivattyú árama: I=P/U·cosφ·η

Az interneten utánanézve egy 1,1 kW-os motor hatásfoka η≈0,7…0,75, a felvett áram maximális terheléskor kb. 7 A, ebből adódik, hogy a teljesítménytényező cosφ≈0,95. A két szivattyú árama együtt: kb. 14 A.

Feszültségesés:

Első szakasz: e1=2·I·cosφ·ϱcu·ℓ1/A1=2·14·0,95·0,0175·90/16=2,62 V

Második szakasz: e2=2·I·cosφ·ϱal·ℓ2/A2=2·14·0,95·0,029·130/16=6,27 V

A plusz 30 méteres szakasz: e3= 2·I·cosφ·ϱal·ℓ3/A3=2·14·0,95·0,029·30/16=1,45 V

A teljes feszültségesés: e=e1+e2+e3=2,62+6,27+1,45=10,34 V

Ennek százalékos értéke: ε=100e/U=100·10,34/230=4,5%

Feltéve, hogy az első és az új szakasz keresztmetszete is 16 mm².

Elvileg motoros fogyasztóra 3% a megengedett érték, de már a mostani is 100·(2,62+6,27)/230=3,9%. Viszont eddig is működött, akkor +0,6% talán még belefér. Ha eddig bírta a kismegszakító, akkor ezután is, az, hogy messzebbre vezeted ezt nem befolyásolja.

Ne vedd ezeket 100%-nak, mert sok a feltételezés, aztán ott vannak még a kötések, csatlakozások minősége, valóban jó, ha megnézeted egy villanyszerelővel.

2022. máj. 24. 08:36
 3/14 Szirty ***** válasza:
77%

"egy villás csatlakozóval bevan még dugva rá egy 130 méteres aluminium vezeték gondolom 16mm es 2 szálas..."

Kíváncsivá tettél!

Hogyan és milyen csatlakozó lehet 16-os alu vezetékkel bekötve?

2022. máj. 24. 10:54
 4/14 anonim ***** válasza:
44%
Szűkítőt alkalmazhatott. :D Villanyszerelésben ez a csípőfogóval történik, addig gyengíti, míg a maradék befér a csavar alá.
2022. máj. 24. 12:56
 5/14 anonim ***** válasza:

@ első válaszoló nem csak elvleg, gyakorlatilag is el lehet vezetni az áramot, bármilyen távolságra. Csak a vezetőn fellépő feszültségeséssel kell számolni, hogy megfelelő alacsony értéke legyen. Szerintem elég tudni a fogyasztó(k) áramszükségletét, ez a motorok gyári adattábláján látható. Ha nincs meg, Amper-mérővel mérhető. A réz és alumínium huzalok terhelhetősége itt található meg : [link]

@ 2/es válaszoló "Ne vedd ezeket 100%-nak, mert sok a feltételezés, aztán ott vannak még a kötések, csatlakozások minősége, valóban jó, ha megnézeted egy villanyszerelővel".

Ha igy méretezed, az eredmény 100% -ban megfelel, nem szükséges villanyszerelővel is megnézetni. Figyelembe véve a külső szerelésekre vonatkozó előírásokat, a kábelt nem használhatod "hosszabbítóként", Akár légvezetékkel, akár beásva, a kábel szigetelésétől függően. És a 2 vezetékes alumínium kábel sem felel meg külső szereléshez.

2022. máj. 24. 14:39
 6/14 A kérdező kommentje:

3 válaszoló.

ugy akartam értetni hogy az a 130 méteres vezeték magyarul mondva csak egy sima hoszabitó,vilás dugóval bebdugva mert egyenesbe ugye nem lehetet kötni mert az aluminiumot nem szabad öszekötni a réz vezetékel

2022. máj. 24. 22:54
 7/14 A kérdező kommentje:

5.ös válaszoló

pedig ez a 130 meteres darab hoszabitó ként van használva már több éve,napi 10 órákat megy a 2 pompa egész nyáron szinte,és kint van elvezetve a szabad ég alatt :),csak arra lenék kivácsi ha veszek még hozzá hozzá 30-40 metért fogja birni ugyanezt a terhelést az a plusz méterek? Ugyanolyan vastagságut vegyek vagy kicsit vastagabat,számit ez valamit már?

2022. máj. 24. 23:03
 8/14 A kérdező kommentje:
ja és bocsánat tévedtem ma megnéztem nincs 16mm vastag a vezeték,max 8-vagy 10 es,de megint csak mondom melegedés nélkül tökéletesen müködik a 2 szivatyu.
2022. máj. 24. 23:14
 9/14 A kérdező kommentje:

[link]

ilyen a kábel,csak nekem 1 darab vastag szál van benne

vagyis 2x1szálas

2022. máj. 24. 23:29
 10/14 anonim ***** válasza:
75%

"nincs 16mm vastag a vezeték,max 8-vagy 10"

Szerencsétlennel meg végigszámoltattad úgy, hogy azt hitte a 16 az keresztmetszet, négyzetmilliméterben, mivelhogy a villamos emberek abban nézik a vezetéket, nem az átmérőben. Így már azt sem tudja senki, hogy szigeteléssel együtt mérted azt, amire 8 vagy 10-et mondasz, vagy a fémre? Vagy az elemi szálak számára mondod, hogy nyolc? Esetleg az étkészletetekben levő kiskanalak számára?

2022. máj. 25. 00:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!