Hogyan tehető földeltté egy konnektor aljzat?
Harmadik vagyok. Nálunk ezt villanyszerelő csinálta. Meg sem fordult a fejemben, hogy sajátkezűleg akarsz nekiállni. Az elektromos áram nem játék! De amúgy láttam, hogy csinálták, egy vezetéket mindig ki is cserélt, mert annak a segítségével húzta be a harmadikat. Szóval a két új vezetéket összekötötte a régivel, aztán a következő konnektornál a vezetéket kihúzta, és azzal együtt behúzta a két újat (egy csere, plusz a harmadik a földelésnek). Így ment végig a ház belső részén. A külső részben eleve minden konnektor földelt volt, mert az 12 évvel később lett hozzáépítve.
Szerintem te is bízd szakemberre! Nem volt különösebben drága mulatság, a vezetékek árán kívül egy ötezrest kért érte, két óra alatt megvolt az egész.
Ha nincs földelve/ami még ma is könnyen előfordul 40-50 éves házaknál/,mindenképp csináltasd meg! Nagy valószínűséggel a vllanyóránál tesznek le földelést.
Amihez szerintem ragaszkodj/kb.+ 15 ezer ft/-az a >fí-relé<!A mi házunkon is akkor lett földelés,amikor a fiam született,azt se tudtam mi az,de a szerelő mondta-és rábeszélt egy ilyenre!--ha már úgy is megbontják az órát!
Ha nem magad akarod megcsinálni, akkor szívesen tájékoztatlak, mi az amit el kell végezni.
Azt ugye tudni kell, hogy milyen az áramszolgáltatói hálózaton az érintésvédelem. Mint írtam 99% ban nullázásos, ami egy sokkal biztonságosabb érintésvédelmi mód, mint a földeléses.
Ez azt jelenti, hogy a transzformátor csillagpontja, a hálózat összes végpontján a NULLA vezető le van földelve, sőt 250-300 méterenként a hálózat mentén a nulla szintén le van földelve.
A nullázott hálózaton a csatlakozási pontoknál, jelesül a mérőhelyen a bejövő nulla vezető egy "számottevő" földeléssel (ami legalább 3 m hatásos hosszú földelést jelent az első 70 cm nem számít hatásosnak) van összekötve. Itt kell kialakítani az épület EPH pontját.
Ebbe a pontba kell bekötni az összes az épületet behálózó fém vezetéket (víz központi fűtés, stb)
Az EPH ponttól a dugaljakhoz, nem kettős szigetelésű lámpákhoz ki kell építeni a szabványos védővezetéket.
Az így kialakított nullázásos rendszer úgy működik, hogy egy hibás zárlatos készülék azonnali kismegszakító működést eredményez.
Új szakszerűen szerelt házaknál ez alap estben így készül.
Régi épületeknél ahol a vezetékezést nem védőcsőben szerelték (MM falvezeték) és nem szeretnék a falat végig vésni megoldás lehet egy 30 ma érzékenységű áramvédő kapcsoló, de ahhoz is szakember kell, és annak is vannak buktatói.
Nincs több kérdésem, Bíróúr! :D
Köszönöm szépen. Ne aggódj, nem vágok bele egyedül, mert kb. mintha a kórházi zárójelentésem olvastam volna, csupa latin maszlag... Alapból sem kezdtem volna hozzá, de mostmár végképp elvetted a kedvem :D
PC-hez kellene?
Mi az ami nem kettős szigetelésű?
Kicsit félek, hogy megint "latinul" írok ezért visszafogom magam.
Először is a túlfeszültség tönkreteszi a villamos berendezéseket.
Ennek vannak fokozatai, az enyhétől indulok: minden olyan készülék amiben elektronika van (TV-HIFI-PC stb. )illetve fényforrások, nagyon érzékenyek a túlfeszültségre. Már egy középfeszültségű kapcsolás az áramszolgáltatói hálózaton is okozhat olyan túlfeszültséget ami ezeket tönkre teheti.
Védekezés: kapható túlfesz levezetős elosztó, amit a megfelelően kiépített védőérintkezős dug-aljba kell csatlakoztatni, és ebbe kell a féltett készülékeket bedugni. Ez a leggyakoribb túlfeszültségektől véd.
A második fokozat amit mondjuk az áramszolgáltatói hálózat távoli pontján bekövetkezett villámcsapás okozhat.
Ez tökre teheti a lekapcsolt villamos készülékeket is, mert a nyitott kapcsolót simán átüti, és leéghetnek a villamos motorral szerelt berendezések (hűtő, mosógép, szivattyú stb.) Zivatar esetén ezért ajánlják a csatlakozók kihúzását.
Védekezés: EPH (lásd a régebbi válaszomat)+ a mérőhelyen beépített nagy-áramú túlfeszültség levezető+ nagy megszakító képességű túláramvédelmi készülék+ az első fokozatban leírt készülékenkénti túlfesz levezetős dug-aljak.
Ha még érdekel a legdurvább, amikor a házat vagy a házba becsatlakozó fém vezetékeket éri villámcsapás az, az elleni védekezésről majd máskor beszélek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!