Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan kössem be ezt a potenci...

Hogyan kössem be ezt a potenciométert/potmétert?

Figyelt kérdés

LA42DWQ 22 10k

[link]

[link]

Van: Z1; ('előre nyíl'); Z2 bekötési pont. Elvileg egyenáramra jó. hova kell bekössem a fázist, nullát, és a 230V-os ventillátor motort(csak egy sima motor:fázis, nulla)?

Teljesen sötét vagyok, légyszíves segítsetek. Ha valami nagy butaságot írtam, előre is elnézést kérek. Ha lehet közérthetően rám tekintettel. Köszönöm a segítséget!

2022. ápr. 28. 17:31
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Igen, úgy szedtem ki valamiből, nem eredeti rendeltetés helyén szeretném használni.

Fúj ató féleséghez szeretném használni, szükséges szerintem a fokozatmentesség, de ha előnytelenül nagy bonyolultsággal bír az a fajta megoldás, akkor kíváncsi vagyok a fokozatokkal megoldható módszerre is.

2022. máj. 2. 02:26
 12/15 Szirty ***** válasza:
Ha egy ilyen ventilátor által szállított mennyiséget akarod szabályozni azt megteheted a szívó oldalon fojtással is.
2022. máj. 10. 12:27
 13/15 anonim ***** válasza:

Re:#10..

A dimmerem,ami úgy működik ahogy, olyan korú, hogy akkor még nem is léteztek "háztartási" LEDek, így a leírás se.

2022. máj. 10. 13:55
 14/15 A kérdező kommentje:
Üdv újra, szóval mi lenne a megfelelő? a mechanikai szabályozáson kívül szeretnék valami fokozatmentesen állíthatót ha lehet, vagy keressek egy kisebb fesz-re alakító trafót?
2022. máj. 22. 20:37
 15/15 anonim ***** válasza:
Amit a 7-es válaszodban linkeltél, azon a képen egy árnyékolt pólusú aszinkron motor van, ez csak váltakozófeszültséggel működik. Az ilyen motor fordulatszámát dimmerrel nemigen lehet szabályozni. Feszültség csökkentéssel csökken a fordulatszám, de csökken a nyomaték is. Ezzel a módszerrel valamennyire lehet csökkenteni a fordulatszámot, de kis fordulatszámon nem igazán lehet stabilan tartani üzemeltetni, a kis nyomaték miatt könnyen leállhat. Ezenkívül kisebb feszültségen már olyan kicsi lehet az indítónyomatéka, hogy nem tud elindulni. Leginkább a frekvencia változtatásával lehetne szabályozni a fordulatszámot frekvenciaváltóval. Szerintem, ebben az irányban keresgélj, bár ilyen kis teljesítményű motorhoz nem tudom létezik-e, meg ezek nem olcsó dolgok.
2022. máj. 22. 22:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!